Sayfa Yükleniyor...
Koronavirüs son günlerin en çok konuşulan konusu... Virüse karşı en iyi önlemlerden biri ise güçlü bir vücut ve kuvvetli bir bağışıklığa sahip olmak. Peki bu dönemde nasıl beslenilmeli?
ÇAĞLA GENİŞ
Koronavis ile ilgili birçok bilim insanı tedavi ve iyileşme süreçleri ile ilgili yoğun bir şekilde çalışıyor. Koronavirüs, bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalıkları olan kişileri daha çok etkisi altında bırakıyor. Bu salgın nedeniyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin önemi de bir kez daha ön plana geliyor. Sadece bir tıbbi beslenme planı ile bu hastalığın çözümü tabii ki mümkün değil, ancak sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite bağışıklık sistemimizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminin, dengesiz beslenmeyle birlikte protein ve enerji bakımından yetersiz kaldığında zayıfladığını vurgulayan Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
RİSKİ AZALTMAK İÇİN BESLENMEYE DİKKAT
Bağışıklık sistemi saat başı 10 milyondan fazla antikorla savaştığını belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “İnsan vücudu yaşamının her anında çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar. Bu saldırılardan sadece bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu sürece galip çıkar. Yani burada önemli olan virüse karşı bağışıklığınızı güçlü tutmaktır. Sağlıklı bir vücuda sahipseniz karşılaştığınız hastalık etkenleriyle ve yabancı maddeleri çoğunlukla yener. Korona gibi pandemik yada mevsimsel grip-soğuk algınlıklarında önemli olan güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Korona gibi virüs salgınlarında özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olan kişiler risk altındadır. Riski azaltmak, düşen bağışıklık sistemini yükseltmek için günlük beslenme planında bazı kurallara dikkat edilmelidir. Protein, vitamin ve mineralden zengin beslenilirken, şeker, alkol ve diğer boş kalori kaynaklarından fakir beslenmeye dikkat edilmelidir. Düzgün beslenilir, hijyene dikkat edilir, sosyal izolasyona dikkat edilirse bağışıklık sistemi güçlenir, enfeksiyondan korunma ihtimali artar” dedi.
GÜNDE ÜÇ PORSİYON MEYVE
Bağışıklık sisteminin dengesiz beslenmeyle birlikte protein ve enerji bakımından yetersiz kaldığında zayıfladığına dikkat çeken Zünbülcan, “Karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünüzü arttırır. Kurubaklagiller hem protein, hem lif hem de bağışıklık sistemi için önemli minerallerden biri olan demir açısından zengindir. Bu süreçte haftada en az 2 defa kurubaklagil tüketilmelidir. Kolesterol probleminiz yoksa bağışıklığınızı arttırmak için kahvaltıda mutlaka yumurta tüketilmelidir. Kahvaltıda yumurta tüketmek hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de kan şekerini dengeleyerek kilo artışını önler. Kahvaltıda tahıllı ekmek, lor peyniri, doğal bal, zeytin, zeytinyağı, bol yeşillik, çörekotu ve yumurta ile bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilirsiniz. Günde 1 bardak kefir için. Kefir, bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler. Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin korunmasında büyük önem taşır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, hastalığın seyrini hafifletmek için günde 3 porsiyon meyve tüketin” ifadelerini kullandı.
BALIK MUTLAKA OLSUN
Hastalıktan korunma ve hastalığın seyrinin hafifletilmesinde C vitamininin kilit görevde olduğunu vurgulayan Zünbülcan, şunları söyledi: “Alışveriş sepetinize limon, portakal gibi turunçgillerle değil, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz, roka ekleyerek C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz. A vitamini kandaki beyaz hücre aktivitesini artırır. Beyaz hücreler bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul, kayısı tüketerek A vitamini alımınızı arttırabilirsiniz. Sofranızda haftada 2 defa balık olsun. Balık bağışıklık sisteminin temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için pişirme yöntemi de önemlidir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalarda alkol tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için bu süreçte alkolden kesinlikle uzak durun.”
ZENCEFİL ŞERBETİ:
1 yemek kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı karabiber
200 gram bal
Tüm malzemeleri karıştırarak macun haline getirin. Hazırladığınız macunu 1 bardak suya 1 yemek kaşığı macun olacak şekilde ekleyin. Suyun sıcağa yakın ılık su olması boğazınızın yumuşamasına, temizlenmesine yardımcı olacak.
Kullanımı: 15 gün süreyle düzenli olarak günde 1 yemek kaşığı kullanın.
Haber Merkezi