Sayfa Yükleniyor...
Diş Hekimi Emre Aksu ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken kuralları sıraladı. Aksu, sağlıklı bir ağız için diş fırçalamanın anahtar rol oynadığına dikkat çekerek günde iki kere kuralının altını çizdi
İzmir Karşıyaka’da kendi muayenesinde hizmet veren Diş Hekimi Emre Aksu sağlıklı bir ağız için uygulanması gereken altın kuralları sıraladı. Sağlıklı bir ağız için günde iki kere diş fırçalamanın gerekli olduğunu belirten Aksu, “Dişler günde 2 defa 2 dakika olacak şekilde kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce temizliği yapılmalıdır” diye konuştu.
DİŞ İPİNİN ÖNEMİ
Her geçen gün gelişen teknolojiye rağmen diş çürüğü ve ağız problemlerinin sağlığımızı tehdit ettiğini belirten Diş Hekimi Emre Aksu, “Problem plağın dişler etrafında birikmesiyle başlar. Ağızda kalan yiyecek artıklarıyla üreye bakteriler zamanla diş çürüğüne veya dişeti hastalığına neden olur. Mükemmel ağız sağlığı ancak etkin plak temizliği ile mümkündür. Düzenli fırçalamanın yanı sıra diş aralarının temizliği için diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız duşu gibi yardımcı araçlar düzenli kullanılmalı” dedi. Diş fırçalamanın ağız sağlığını korumada en önemli kural olduğunu söyleyen Aksu, doğru diş fırçalama tekniği hakkında bilgi verdi. Aksu şu bilgileri verdi: “Diş fırçalamanın önemli olduğu kadar doğru şekilde fırçalamanın da önemli olduğunu unutulmamalıdır. Yanlış diş fırçalama alışkanlıkları da en az diş fırçalamamak kadar zararlı olabilmektedir. Örneğin günde 3 seferden fazla diş fırçalamak diş eti çekilmelerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle küçük yaştan itibaren doğru diş fırçalama tekniklerinin öğrenilmesi oldukça önemlidir. Diş fırçalama konusunda dikkat etmeniz gereken bir başka şey ise diş fırçanızın özelliğidir. Burada diş hekimlerinin tavsiyeleri devreye giriyor. Fırçalama ise hekimin önerdiği şekilde yapılmalı. Bazen iyi fırçalamama hiç fırçalamadan daha kötü sonuçlar meydana getirebiliyor. Bazı diş fırçaları sert olması nedeniyle bazı bireylere yarardan çok zarara neden olabiliyor. Sert diş fırçası ile diş fırçalamak da diş eti çekilmesine ve diş eti kanamalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle diş fırçanızı seçerken ağız içinde rahatça hareket ettirebildiğiniz, arka dişlerinize ulaşabilen naylon yapıda orta sertlikte bir diş fırçası tercih etmeye özen gösterin.” Diş fırçasının her 3-4 ay aralığında değiştirilmesini gerektiğini söyleyen Aksu, “Kıllarda yıpranma, renk değişikliği ve eğilip bükülmeler fırçanızı değiştirmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Diş fırçanız yıprandığında etkisini kaybetmeye başlar. Bu nedenle 3-4 ayda bir diş fırçalarının değiştirilmesi gereklidir. Sert kıllara sahip diş fırçalarının daha iyi temizlediği düşünür. Ancak sert kıllara sahip diş fırçaları dişlerinizin yıpranmasına neden olabilir. Yumuşak başlıklı fırçalar diş temizliğinde önerilen ve etkili temizlik sağlayan fırçalardır” dedi.
HER SATILAN ÜRÜN SAĞLIKLI DEĞİL
Diş fırçası, macunu ve ağız bakım sularının seçiminde kişinin ağız ve diş sağlığı gereksinimine göre seçilmesi ve mutlaka bir diş hekiminin tavsiyesi üzerine olması gerektiğini belirten Aksu, “Sırf rengine, modeline ve diğer fiziksel özelliklerine göre değil kişinin ağız ve diş sağlığı gereksinimlerine göre diş fırçası ve diş macunu seçimi yapılmalıdır. Marketlerde reçetesiz olarak satılan ağız çalkalama sularının ağız hijyenini sağlamada ve diş çürüklerini önleme konusunda önemli bir yararı olmadığı gibi ağız florasını değiştirerek ve bir miktar yutulma ihtimalleri olduklarından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle hastalarıma ağız çalkalama sularını tavsiye etmiyorum” diye konuştu.
6 AYDA BİR KONTROL YAPTIRILMALI
Son olarak erken teşhisin önemine dikkat çeken Diş Hekimi Emre Aksu, “Ağız ve diş sağlığı, vücut sağlığının bölünmez bir parçasıdır. Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesinde, gerekse ileride oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın önlenmesindeki önemi tüm sağlık bilimcileri tarafından kabul edilmektedir. Bu anlamda koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem taşımaktadır. Ağız ve diş sağlığı kontrolü hiçbir şikayet olmadığı takdirde altı ayda bir yapılmalıdır. Böylece oluşabilecek diş çürükleri ve diş eti problemleri ilerlemeden daha basit tedaviler ile çözülebilir. Bu şekilde diş kayıplarına kadar giden sürecin önüne geçebileceğimiz gibi hem uzun tedavi süreçlerinden kurtulunmuş olur hem de diş tedavisi için harcanan masraflardan önemli oranda tasarruf edilebilir” dedi.
Haber Merkezi