Fazla vitamin sizi hasta edebilir!

Uzm.Dr. Onur Oral Pandemi döneminde fazla tüketilen vitaminlerin kanda birikerek önemli hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2021 09:45
  • Güncelleme Tarihi : 19.02.2021 09:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fazla vitamin sizi hasta edebilir! haberinin görseli

Sağlıklı kalmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıkça başvurulan vitaminlerin bilinçsiz tüketimi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle koronavirüs pandemi döneminde sıkça tüketilmeye başlanan vitaminlerin fazla alınması durumunda vücutta kanda biriktiğini veya hipervitaminoz oluşturduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, uyarılarda bulundu. Oral, “Vitaminler her ne kadar gereksinim olsa da aşırı tüketildiğinde kanda birikerek organ hasarlarına veya fonksiyon bozukluklarına neden olabilecek organik bileşiklerdir” diye konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE TÜKETİMİ ARTTI

Sağlıklı beslenmede vücuda alınması gereken birçok gıda maddesi vardır. Bunların başında karbonhidrat, protein, lipitler gelmektedir. Dengeli ve düzenli alınması beslenme kalitesini artırır. Fakat sadece makro element olarak adlandırdığımız karbonhidratlar, yağlar ve lipitler sağlıklı beslenme adına tek başlarına yeterli değildir. Aynı zamanda vitamin ve minerallerinde alınması gerekir. Su yine beslenme içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Vitaminlerin, vücutta hücre fonksiyonlarının yürütülmesi için son derece önemli görev taşıdığının altını çizen Uzm.Dr. Onur Oral” Vitaminler, doku yapısına katılmadan genelde dışarıdan gıda ile alınan organik bileşiklerdir. İki grupta incelenirler. Bunlar; Yağda çözülenler ve suda çözülenlerdir. Yağ içerisinde çözülen vitaminler; A, K, D ve E’dir. Su’da çözülenler ise; B,C,H’dir. Pandemi sürecinde vitaminlerin tüketilmesi son derece önem kazanmıştır. Bağışıklık ve metabolik sistemin düzenlenmesi konusunda önemi arttıkça vitamin tüketimi tüm dünyada yaygınlaşmıştır” diye konuştu. Vitaminlerin aşırı tüketilmesi sonucunda hipervitaminoz oluştuğunu kaydeden Oral, “Vitaminler her ne kadar gereksinim olsa da aşırı tüketildiğinde kanda birikerek organ hasarlarına veya fonksiyon bozukluklarına neden olabilecek organik bileşiklerdir. Bu vitaminler belli zaman aralıklarıyla alınmalıdır. Yağda çözülen vitaminler depo edilebilirler. Kanda artışı yeteri düzeyde olması ve yükselmemesi gerekmektedir” dedi.

FAYDASI DA VAR ZARARI DA

Uzm.Dr. Onur Oral, “A vitamini dokuların büyümesi ve onarımında oldukça etkendir. Gece körlüğü gibi sorunların giderilmesinde koruyucu olarak, kemiklerin oluşumunda gereklidir. Bu vitamin aynı zamanda hücresel gelişimde ve bağışıklığın artmasında önemlidir. Yine kanda birikebilecek başka bir vitamin grubu D vitaminidir. Bu vitamin kemik gelişiminde önem taşır. Doğal olarak balık, yumurta sarısı, karaciğer ve tereyağı ile alınabilir. Başka bir kazanım yolu ise güneş ışığıdır. Yine kanda birikebilecek vitaminlerden bir tanesi E vitaminidir. Bu vitamin tohum yağlarında, bitkisel yağlarda ve koyu yeşil sebzelerde çokça bulunur. Bu vitamin koronavirüs pandemisinde C Vitamini ile birlikte en çok kullanılan vitamindir. Antioksidan bir görevi vardır. Hücreyi ve hücre zarını olumsuz etkilerden korur. E Vitamini vücudun genel sağlığını koruması ile beraber Alzheimer hastalığını engellemede etkisi yüksektir” diye konuştu.

ÖNEMLİ GÖREVLERİ BULUNUYOR

Oral sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir başka vitamin ise K vitaminidir. Günlük beslenme içerisinde ıspanak, marul, yeşil çayda bulunur. Bu vitaminin insan vücudunda etkin olduğu fonksiyon kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. K Vitamini eksikliği insanda fazla rastlanmaz. Ancak yetersiz dengeli beslenmede ortaya çıkabilecek bir durumdur. Yine K vitamini yetersiz hastalarda kanamaların fazla olduğu, kanın durması durumunun zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Aşırı kullanımında kanda birikme riski mevcut. A Vitamini gereğinden fazla tüketildiğinde baş ağrısı, görme problemleri, kas güçsüzlüğü, halsizlik azda olsa beyin basıncında beyin basıncında artma görülmektedir. C Vitamini vücutta depo edilmemesine rağmen aşırı tüketiminde böbrek taşı oluşturma riski vardır.”