Kanseri alt eden üç savaşçı, hikayelerini paylaştı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde, Ulusal Kanser Haftası kapsamında düzenlenen 'Hayata Sarıl' başlıklı söyleşide, kanseri yenmiş iki atlet ve meme kanserini atlattıktan sonra sağlığına kavuşan gazeteci Fulya Soybaş, başarı hikayelerini paylaştı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.04.2024 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 07.04.2024 05:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kanseri alt eden üç savaşçı, hikayelerini paylaştı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla düzenlenen ‘Hayata Sarıl’ başlıklı söyleşide, meme kanserini yenerek sağlığına kavuşan Hürriyet Gazetesi yazarı Fulya Soybaş'ın moderatörlüğünde önemli konular ele alındı. Söyleşide, kolon kanserini yenerek Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında madalya kazanan eski Türkiye rekoru sahibi yüksek atlamacı avukat Aycan Kurtcan, prostat kanserini yenen ve kendi yaş grubunda Türkiye rekoru kıran veteran atlet Murat Sağlam ile İEÜ Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Prof. Dr. Baha Zengel konuşmacı olarak yer aldı.

Gazeteci Fulya Soybaş kendi hikayesini anlattı

Kendi yaşam deneyimini paylaşarak sözlerine başlayan Fulya Soybaş, “2 buçuk yıl önce meme kanseri teşhisi kondu. 30 radyoterapi tedavisi gördüm ve koltuk altıma sıçramıştı. Meme içi boşaltma ameliyatı geçirdim ve meme protezi takıldı. Hala bu sürecin duygusal etkilerini yaşıyorum. Bu gerçeği kendime dahi itiraf etmek oldukça zordu. Her 8 kadından biri meme kanseriyle mücadele ediyor. Yarın, bu hastalık sizin de kapınızı çalabilir. Ancak artık kanser, ölüm anlamına gelmiyor. Umutsuzluğa kapılmayın” şeklinde konuştu.

Kolon kanserini yenen atletten başarı öyküsü

Kolon kanserini yenerek Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında madalyalar kazanan eski Türkiye rekorunu elinde bulunduran yüksek atlama milli atleti ve avukat Aycan Kurtcan, hastalık karşısında umutsuzluğa asla kapılmadığını belirterek şunları söyledi: “Kolon kanseri teşhisi konulduğunda 3 yarışa katılacak durumdaydım. Doktorum, daha büyük bir ameliyata hazırlanmam gerektiğini söyledi. Kanser teşhisi alıp Avrupa yarışına katıldım ve o travma ile Avrupa Şampiyonu oldum. Doktoruma madalyamı gösterdiğimde çok şaşırdı. Hastalığım devam ederken, 7 Türkiye ve 2 Balkan rekorunu kırdım.”

Prostat kanserini yenen veteran atletten ilham veren hikaye

Veteran atlet Murat Sağlam, prostat kanserini yenerek kendi yaş grubunda Türkiye rekorunu kırmayı başardı. İlk kanser olduğunu duyduğunda dünyasının yıkıldığını ancak hayata tutunduğunu ifade etti. Sağlam, yaşamının belirli bir döneminden sonra dağ yürüyüşlerine katılmaya başladığını ve atletizmle tanıştığını söyledi. Spora olan tutkusuyla birlikte yarışlara katıldığını ve birincilikler elde etmeye başladığında spor hayatının da başladığını belirtti. Kan vermek için gittiği bir randevuda üroloji uzmanına yönlendirildiğini ve sonrasında prostat kanseri teşhisi konulduğunu paylaştı. Bu haberle dünyasının durduğunu hissettiğini söyleyen Sağlam, ilk başta inanmak istemediğini ancak spora devam ederek Türkiye şampiyonu olduğunu vurguladı. Kanser hastalığına yakalanan kişilere cesaret veren Sağlam, sporun kendisini galip getirdiğini ve herkesin düzenli olarak kontrollerini yaptırmasını tavsiye etti.

Kanserle mücadelede erken teşhis önemli

Prof. Dr. Baha Zengel, kanser hastalığında erken teşhisin hayati önemine vurgu yaparak, erken tanı konulan kişilerin yaşam oranının yüzde 99 arttığını belirtti. Kanseri kronik bir hastalığa benzeten Zengel, şunları söyledi: “Bu hastalıkta tedavilerin büyük önemi var. Toplumumuzda yaygın bir endişe var; Kanser teşhisi konulduğunda her şeyin sona ereceği algısı var. Ancak günümüz tedavileriyle kanseri kronik bir hastalık olarak görüyoruz. Tıpkı tansiyon hastalarının ilaçlarını alarak normal yaşamlarına devam ettiği gibi, kanser hastaları da ilaçlarını aldıktan sonra yaşamlarını sürdürebilirler. Kanserde erken teşhis çok önemli. Meme kanseri, kadınlarda en sık karşılaşılan hastalıklardan biri. Ne yazık ki her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Özellikle ailede bir kişi kanser geçirdiyse, belirli bir yaşın üzerindeki kişilerin düzenli kontroller yaptırması gereklidir. Erken teşhis, birinci evre kanser tedavisi için yaşam şansını yüzde 99'un üzerine çıkarır.”

Ulusal kanser haftası dolayısıyla, hastanenin girişinde KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) tarafından bilgilendirme stantları kuruldu. Hafta boyunca dağıtılan broşürlerle erken teşhisin önemi vurgulandı. Ayrıca, etkinlikler çerçevesinde İEÜ Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nin girişine LÖSEV karavanı kuruldu. Karavandaki çanta, anahtarlık, bardak, çikolata gibi ürünlerin geliri lösemi hastası çocukların tedavisinde kullanılmak üzere satıldı.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal