Karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçmayın!

Doç.Dr.Onur Oral, karbonhidratların vücudun günlük enerji ihtiyacının yüzde 60’ını sağladığını söylerken, aşırı tüketiminden uzak durulması gerektiğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 30.06.2021 09:51
  • Güncelleme Tarihi : 30.06.2021 09:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçmayın!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenme en belirleyici koşul. Beslenmenin sağlıklı olması için dengeli ve yeterli biçimde olması gerekiyor. Bu yapıldığı takdirde organlar ve vücut fonksiyonları düzgün bir biçimde yerine geliyor. Yapılmadığında ise sağlığımızı kaybediyoruz. Bu noktada doğal ürünler devreye giriyor. Temel besin öğeleri olan; protein, şeker, yağ, karbonhidrat’ın dengeli bir şekilde günlük olarak tüketilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde tüketilmesi tavsiye ediliyor. Fakat zaman zaman beslenme alışkanlıklarında bazı temel madde tüketiminde değişiklikler yaşanabiliyor. Özellikle yaz aylarında insanlar şekerli gıdalara yönelim gösterebiliyor. Şekerin aşırı tüketildiğinde sağlığın bozulmasına sebebiyet verebildiğine dikkat çeken Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur. Oral, “Bu durum birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Temel besin öğelerinin hepsinin belirli oranda alınması gerekir. Bu oranlar sayesinde sağlıklı beslenme şartları ortaya çıkar. Günde alacağımız enerji miktarının yüzde 60’ının karbonhidratlardan olması gerekir. Metabolizma bu şekilde sağlıklı çalışır. Geriye kalan yüzde 15’lik enerji proteinlerden alınarak sağlanır. Son yüzdelik kısımda ise yağlardan sağlanır. Genelde görülen beslenme hatası; karbonhidrat oranının artmasıdır. Yani şekerli ve unlu gıdaların tüketim oranının artmasıdır. Daha çok yaz aylarında tüketilen şekerli sıvılar; kolalı içecekler, meyve suları ve içinde şeker oranı yüksek sıvı gıdalardır. Çok sevilen ve tüketilen şekerlemeler, unlu mamuller şeker kaynağı olduğu için bu grup ürünlerin aşırı miktarda alınması karbonhidrattan zengin bir beslenmeye yol açacaktır. Bu durumda metabolik sorunlara sebebiyet verecektir” dedi.

1 GRAM KARBONHİDRAT 4 KALORİYE EŞ

Günlük beslenme planı üzerinde uygulanması gereken gıda tüketim oranları hakkında bilgi veren Doç.Dr. Onur Oral, “Günlük beslenme protokokolünde toplam enerjinin 60’lık oranı kanbonhiratlardan sağlanır. Karbonhidrat’ın hayatımızdaki önemi bir gerçek. Bu noktada yapılması gereken dengeli tüketimi gerçekleştirmektir. 1 gram karbonhidrat 4 kaloriye eş değerdir. Proteinde yine bu oran eşdeğerdir. Yağlarda bu oran daha yüksektir. 1 gram yağ 9 kaloriye eşittir. Yağlı beslenme; kilo almada bir risk taşır. Karbonhidrat açıdan zengin beslenmek; yani şekerli gıdaların aşırı tüketimi yine kilo alımına neden olur. 70 kiloluk bir birey için 1600-1800 kalorilik günlük beslenme protokolü uygundur. Böyle bir kalori hesaplamasında 200-300 gram karbonhidrat tüketimi yeterli olacaktır. Son dönemde obezitenin bir risk olarak ortaya çıkması ile karbonhidrattan düşük diyetler önerilir. Ancak bu diyetlerin oranları çok önemli olarak düşünülmelidir. Karbonhidratların meydana getirdiği vücudumuzda çok önemli roller vardır. Bu açıdan karbonhidratlardan çok düşük oranda uygulanan diyetlerde insan vücudunun metabolik işlevlerini olumsuz etkileyecektir. Karbonhidratlar ne kadar fazla alındığında sorunlara neden olsa da eksik olduğunda sorun çıkarmaktadır. Ağır fizik aktivite yapanlar için karbonhidratlar yoğun enerji kaynaklarıdır. Bu grup bireylerin karbonhidratları yoğun kullanması gerekir. Karbonhidratlar vücudun su ve elektrolit dengesinden sorumludur. Bütün sistemin sağlıklı çalışması için gereklidir. Bu yüzden karbonhidrat alımına dikkat etmek lazım” diye konuştu.

Doç.Dr. Oral, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sağlık bir denge meselesidir. Karbonhidratlara da bu şekilde bakılmalıdır. Çok azaltılırsa sorunlar çıkarken yine yüksek olduğunda sorun çıkabilir. Karbonhidrat alımında, kan şekerinin ani olarak yükseleceğini bilmeliyiz. Kan şekeri ani yükseldiğinde insülin hormonu salgılanarak kan şekeri dengelenmesine giden bir süreç başlar.”

Haber Merkezi