Kış aylarında yapılan egzersiz daha fazla kalori yaktırıyor

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, soğuk kış aylarında iç ve dış ortamda spor ve egzersizin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.01.2021 09:08
  • Güncelleme Tarihi : 27.01.2021 09:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kış aylarında yapılan egzersiz  daha fazla kalori yaktırıyor

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Sağlıklı yaşam için egzersizin bir hayat biçime haline getirilmesi gerekiyor. Fizik aktivite ve egzersiz düzenli olarak yaşam içerisinde yer alması gereken bir kavram olduğu için; her mevsimde içeride veya dışarıda mutlaka yapılmalı. Farklı iklim koşullarında yapılan sportif çalışmaların metabolik karşılığı birbirinden farklı biçimde oluşuyor. Yaz koşullarında yapılan sportif çalışmalarda dikkat edilmesi gereken hususlar farklı iken soğuk hava koşullarında dikkat edilmesi gereken hususlar birbirinde farklı biçimde gerçekleşiyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, kış aylarında yapılan spor ve egzersizlerin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

HAVA ŞARTLARINA UYUM SAĞLANMALI

Uzm.Dr. Onur Oral, “Şu an içerisinde bulunduğumuz kış mevsimi sportif aktivitelerimizi sekteye uğratmamalı. Fiziksel adaptasyon gerçekleştiğinde ara verilmeden sürdürülmesi gereklidir. Eğer egzersizden koparsak metabolik olarak gerileme gerçekleştiririz. Kas ve iskelet sistemi bu sporsuz dönemden olumsuz etkilenir. Bu anlamda hava koşulları ne kadar soğukta olsa fiziksel aktivitenin yürütülmesi esastır. Kış şartlarında spor yaparken bazı noktaları göz önünde bulundurmalıyız. Bunların en başında kas ve iskelet sisteminin soğuk hava şartlarına uyum sağlamasıdır. Kaslar fiziksel aktivite için belirli bir esnekliğe ulaştırılmalı ve bu şekilde aktivite başlamalıdır. Soğuk hava koşullarında kas ve iskelet sistemi belirli bir gerginlik, sertlik içerisinde bulunurlar. Fiziksel aktivitenin getirdiği dinamik tempoya bir anda uyum sağlayamazlar. Bu nedenle esnetme, germe diye adlandırılan kısım çalışmaların daha önemle üzerinde durulmalıdır. Kasların belirli bir ısıya ulaşması için kış aylarında biraz daha uzun süre tutulması yerinde olacaktır” açıklamalarında bulundu.

VÜCUT ISISINI KORUMAK ÖNEMLİ

Soğuk hava koşullarında egzersiz planlandığında, ev içerisi veya dış ortamda sportif giyinme tarzı hakkında bilgi veren Uzm.Dr. Oral, “Kıyafet seçimi oldukça önemlidir. Koruyucu ve vücudu sıcak tutan bir giyinme tarzı benimsenmelidir. Bu kıyafet biçimi metabolik olarak ısınmayı sağlayacak aynı zamanda kasların daha kolay ısınmasına yol açacaktır. Kış koşullarında yaşanabilecek en büyük problem kaslarda ortaya çıkabilecek burkulmalar ve zorlamalardır. Isınmadan yapılan egzersizlerde bu tip durumların ortaya çıkması kaçınılmazdır. İç ısının 36,5 derece tutulması için giyilen kıyafetin daha sıcak tutucu olması gereklidir. Bu süreç içerisinde dışarıda yapılan sporlarda yağmurun ve soğuk rüzgarın vücut üzerine getirebileceği üşütücü etkilerden korunması esastır. Eğer buna karşı bir önlem alınmaz ise kas krampları yaşanabilir. Bu bakımdan kış aylarında egzersiz yaparken terledikten sonra veya spor esnasında soğuk havayla temastan kaçınmak gereklidir. Esnetme ve germe ile başlayan antrenman sürecinin bitirme sürecinde de aynı işlem yapılmalıdır” diye konuştu.

FORMDA KALMAK İÇİN ÖNEMLİ

Kış aylarında yapılan egzersizlerin metabolik açıdan faydalarına değinen Uzm.Dr. Onur Oral, “Bu mevsimde yapılan sporsal faaliyetler yaz aylarına göre kalori yakımı daha fazladır. Metabolizma, hem soğuk havaya uyum sağlama adına hem de sporun getirdiği artan kalori yakım hızını dengelemek adına daha fazla kalori yakmaya başlar. Bu anlamda formda kalmak amacıyla yapılan çalışmalarda kış egzersizleri son derece katkı verici olabilir. Soğuk iklimde yapılan çalışmaların metabolizmayı daha dinç kıldığı aynı zamanda bazal metabolizmayı artırdığı kanıtlanmıştır” dedi.

Haber Merkezi