- Sağlık
- 04.05.2025 13:57
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Toparlak, koronavirüsle mücadelede bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi
BESTE KOÇ-ÖZEL HABER
Beslenme ve Diyet Uzmanı Toparlak, bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin, mineral ve takviye gıdalar hakkında şu bilgileri verdi:
SOSYAL İZOLASYON SÜRECİNDE BESLEYİCİ BESİNLER TERCİH EDİN
Aldığınız besinlerin protein, lif, vitamin , mineral ve antioksidanlardan zengin besinler olmasına özen gösterin. Alınacak gıdaların besleyici olmasına, raf ömrünün uzun olmasına ve dayanaklı olmalarına dikkat edin. Uzun raf ömürlü diyince bir çoğunuzun aklına ilk önce meyve ve sebzeler gelmiyor olabilir. Ancak alışverişlerinizde sebze ve meyveye ağırlık verin. Taze olarak alınan sebze ve meyvelerin bir kısmı daha sonra tüketilmeye ve pişirilmeye uygun miktarlarda dondurularak saklanması da evden uzun süre çıkılamayan durumlarda da sağlıklı beslenmenin sürekliliğinin sağlanabilmesi için gereklidir. Bunun yanı sıra kurubaklagillerde hem dayanıklı hem de besin değeri yüksek bir protein kaynağı alternatifidir.
KALİTELİ HAYVANSAL PROTEİN KAYNAKLARINA YER VERİN
Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli miktarda kaliteli protein alınması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Kahvaltınızda yumurtaya ve peynire yer verin . Öğle ve akşam yemeklerinden en az birinde et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarını bulundurun.
ANTİOKSİDAN YÖNÜNDEN ZENGİN SEBZELERİ TÜKETİN
Bağışıklık sistemini güçlendiren brokoli, karnabahar,lahana pırasa, turp, pancar gibi antikoksidan değeri yüksek sebzelerin tüketimini arttırın.Bu sebzeler içerdikleri fitokimyasallar ve yüksek lif sayesinde vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESLENİN
C vitamini güçlü antioksidan aktivitesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizleri hastalıklardan korur.Beslenmenizde kivi, portakal, greyfurt, kırmızı biber, yeşil biber, limon , kuşburnu, maydanoz , tere, roka gibi güçlü c vitamnini kaynaklarına yer verin.
SELENYUMDAN VE ÇİNKODAN ZENGİN BESLENİN
Bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum ve çinko vücutta zararlı mikroorganizmalar ile savaşır, doğal öldürücü aktivite göstererek hücreleri korur. Enfeksiyona direnci artırır. Bunların yanı sıra selenyum iyi bir antiviraldir. Tüm deniz ürünleri, , tam tahıllar, yer fıstığı, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır. Hindi eti, kabak çekirdeği, kurubaklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinler ise çinko açısından zengin besinlerdir.
OMEGA-3 KAYNAKLARINA SOFRANIZDA YER AÇIN
Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, chia tohumunda, avakado ve semizotunda bolca bulunur.
BAHARATLARIN ANTİİNFLAMATUAR GÜCÜNDEN YARARLANIN
Zerdeçal, zencefil, karabiber, kekik gibi baharatlar güçlü antioksidan özellikleri taşır. Bunun yanı sıra antiinflamatuar, antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklığı destekler. Hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Miktar kontrolü yaparak yemeklerinizde ,salatalarınızda, yoğurtta ve sütte tercih edebilirsiniz.
D VİTAMİNİNE DİKKAT!
D vitamini bir enfeksiyona maruz kalındığında mikrop öldürücü peptitleri üretir. Bu sebeple yeterli D vitamini seviyesi hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir.D vitaminin en temel kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta ve D vitamini ile zengileştirilmiş sütler tüketilmelidir. D vitamini yeterli değilse mutlaka D vitamini desteği alınmalıdır.
PROBİYOTİK İÇEREN BESİNLERİ TÜKETİN
Probiyotikler immün sistemin uyarılması ve inflamasyonun azaltılmasını sağlamaktadırlar. Bu sayede hastalıklardan korunmak adına her gün kefir,probiyotik yoğurt gibi besinleri her öğününüzde bulundurmaya özen gösterin.
PREBİYOTİKLER
Prebiyotikler ise vücudumuzda bulunan ve sağlığımız için gerekli olan yararlı bakterilerin besinsel kaynaklarıdır.
Enginar, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, hindiba kökü, yer elması, domates, kereviz, hardal bitkisi gibi sebzeler ile muz, üzüm, elma, çilek gibi meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Ayrıca baklagiller, soya fasulyesi, tam buğday, karabuğday, yulaf, çavdar, arpa, keten tohumu, ceviz, badem, fındık ve bal da diğer doğal kaynaklar arasında yer almaktadır.
DOĞAL ANTİBİYOTİKLERİ TÜKETİN
Antiviral özellikleri ile hastalıklardan koruyucu olan sarımsağı ve soğanı mutfağınızdan eksik etmeyin.
SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ KULLANIN
Yemeklerinizi pişirirken kızartma işleminden kaçınınız. Haşlama, buğulama, fırında pişirme ,ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanınız.
DENGELİ BESLENME ,BOL SU TÜKETİMİ ,DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE VE YETERLİ UYKU İLE GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak her gün 10-12 bardak su tüketildiğinde, düzenli olarak fiziksel aktivite yapıldığında ve yeterli uyku uyulduğunda (7-8 saat )bağışıklığınızda güçlenmiş olacak.