- Sağlık
- 01.07.2025 12:35
Tattomania35 İşletmecisi Dövme ve Piercing Sanatçısı Serkan Batı, Piercing hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı
ONURHAN ALPAGUT
Serkan Batı 1989 İzmir Doğumlu, 9 Eylül Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama ön lisans mezunu. Okuldan mezun olduktan sonra kendi yerini açarak dövme ve piercing yapmaya başladı. 6 Yıldır bu alanda insanlara hizmet veriyor. Batı, ülkemizde yasal olarak yapılan piercing faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Batı, 18 yaş altı bireylere ailesinin izni olmadan piercing yada dövme yapmadıklarının altını çizdi.
EN UFAK PROBLEMDE GÖSTERİN
Piercing işlemini temiz ve steril bir ortamda yaptırmak kaydıyla herhangi bir risk taşımadığını belirten Batı, sağlıklı bir piercing işleminin yapım şartlarını anlattı. Batı, “Bizim kullandığımız delim iğneleri steril ve tek kullanımlıktır. Hafif şişlik , iltihaplanma , kızarıklık çok nadir morarma olabilir. Bu tarz geçici durumlar geçicidir. Sonuçta vücuda yabancı bir cisim takılıyor. Bunlar haricinde keloid olabilmekte bu durum önlem alınmaz ise kalıcı olabiliyor. O yüzden en ufak problemde müşterilerimize gelip göstermeleri öneriyoruz. Bunlar dışında aşırı bir risk taşımamaktadır ama bir sorun yaşandığında önlem alınmazsa o sorun tabii ki büyüyebilir. Piercing, steril olmayan düzgün yerlerde yapılmaması durumunda kan yolu ile bulaşan bazı hastalıkların bulaşma riskini meydana getirebilir. Bu yüzden işlem yaptırılan yerin iyi seçilmesi gereklidir” dedi.
TİTANYUM VE CERRAHİ YÖNTEM
Titanyum ve Cerrahi yöntem olmak üzere iki çeşit işlem yöntemi bulunduğunu söyleyen Batı, “Materyal olarak piyasada genelde cerrahi çelik ve titanyum ürünler kullanılmaktadır. Titanyum vücüda daha uyumlu bir materyal olduğu için ilk delimlerin titanyum ile yapılmasını tavsiye ediyoruz fakat piyasada titanyum olduğu söylenerek çok fazla miktarda cerrahi çelik ürün satılmaktadır” uyarısında bulundu. Piercing işlemi sonrası meydana gelebilecek olumsuz durumlar hakkında bilgi veren Batı, “Bölgede şişme ve kızarma durumunda kesinlikle panik yapmaya gerek yok. Öncesinden herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve işini bilen birisi tarafından yapıldıysa çok kısa sürede piercing yapılan bölge iyileşir. Ciddi bir duruma genellikle dönüşmez ama yine de vakit kaybetmeden piercing yaptırdığınız yere danışmanızda fayda vardır. Eğer piercing yapılan bölgede aşırı bir tepki ile karşılaşırsak piercingi çıkartırız genelde sorun kendiliğinden çözülür” diye konuştu. Piercing yaptırdıktan sonra gündelik yaşamda yapılacak dikkat edilecek hususlara da değinen Batı, “2-3 gün kadar en azından o bölgeye su değdirilmemeli. Piercing yapılan bölge iyileşene kadar bakım yapılmalı. darbe almamaya , taktırmamaya ve baskı görmemesine dikkat edilmeli. Yaz aylarında piercing yaptırılması durumunda 2-3 gün deniz veya havuza girilmemeli. Sonrasında su temiz ise suya ve denize girilebilir. Fakat havuzu mikrobiyolojik olabileceği için bölge tamamen iyileşene kadar kesinlikle tavsiye etmiyorum” dedi.