Ramazan sonrası beslenmeye dikkat!

Ramazan ayı sonrası yeterli ve dengeli beslenme önemli. Peki Ramazandan çıktıktan sonra nasıl beslenilmeli? SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Arş. Gör. Ece Erözgür, Ramazan ayının ardından sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.


  • Oluşturulma Tarihi : 09.04.2024 01:30
  • Güncelleme Tarihi : 08.04.2024 22:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Ramazan sonrası beslenmeye dikkat!

Beslenme düzeninin eski haline dönmesi için besin tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Erözgür, beslenmenin sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini yeterli miktarda alıp kullanması olduğunu ifade etti. Besin öğelerinin karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su şeklinde gruplandığına dikkat çeken Arş. Gör. Erözgür, sağlıklı ve üretken bir yaşam için bu öğelerin günlük alınması gereken miktarının bilinmesinin önemine değindi.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde günlük enerji alımının azalması ve sıvı tüketiminin azalmasının metabolizma hızını etkilediğini belirten Erözgür, uzun süreli açlık sonrası vücudun tüketilen besin öğelerini daha fazla depolamaya çalıştığını açıkladı. Ayrıca, vücut ağırlığında artış veya kayıp yaşayan kişilerin öğünlerini kademeli olarak düzenlemesi gerektiğine dikkat çekti. Sağlığın devamlılığı için günlük enerji ihtiyacını karşılayan, vitamin ve mineral içeriği yeterli, uygun oranda protein, yağ ve karbonhidrat içeren, zengin ve renkli bir beslenme önerdi.

Ramazan Bayramı'nda da dengeli ve yeterli beslenmenin önemini vurgulayan Arş. Gör. Erözgür, aşırı yemek tüketmenin sindirim sistemi sorunlarına ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabileceğini belirtti. Özellikle diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlar ile özel beslenme tedavisi uygulanan kişilerin bayram süresince de beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

uygulanan kişilerin uyguladıkları beslenme düzenine bayram süresince de devam etmesi gerektiğinin altını çizen Arş. Gör. Erözgür, bayramda beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

“Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, yağlı ve ağır besinler tüketilmemeli, Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketilmeli, Ramazan ayı boyunca kaybettiğimiz sıvıyı yerine koyabilmek için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmeli, gazlı, asitli ve şeker içeriği yüksek içecekler yerine bitki çayları, sade maden suyu, ayran tercih edilmeli, Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlılar tercih edilmelidir.”

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal