Sağlıklı kalmak için tüketilmesi şart!

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral mevsimde yetişen meyve ve sebzelerin faydalarını sıralarken, tüketilmesinin sağlıklı kalmak açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.05.2021 08:17
  • Güncelleme Tarihi : 11.05.2021 08:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sağlıklı kalmak için  tüketilmesi şart! haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT - ÖZEL HABER

Sağlıklı bir yaşam için iyi ve temiz beslenme bir ön koşul olarak hayatımızda olmak durumunda. Vücut direncini ömür boyu yüksek tutmak için yağ, protein ve karbonhidrat dengesini beslenmede iyi belirlemek gerekiyor. Aksi takdirde sağlığın bozulması kaçınılmaz bir durum haline geliyor. Buna ilaveten vitamin-mineral ve su tüketiminin yeterli düzeyde olması gerekiyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, bu öğelerin yeteri kadar vücuda alınmadığı takdirde birçok sıkıntı ile karşılabileyeceğimizin altını çizdi.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Uzm.Dr. Onur Oral, “Başta metabolik sorunlar olmak üzere birçok sorunla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Vücut direnci düştüğü için hastalıklara açık hale geliriz. Buna bağlı olarak hastalıkların tedavi süresi uzamaktadır. Bu anlamda sağlıklı beslenme açısından meyve ve sebze tüketilmesi gerekir. Korona Pandemi sürecinde bağışıklığın yüksek oranda tutulması önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlü olarak sürdürülmesinde vitamin ve mineraller önemli rol oynar. Vitamin ve minerallerin en doğal kaynağı meyve ve sebzelerdir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin bireyin su ihtiyacını karşılaması açısından sağladığı fayda yüksektir. Sadece pandemi sürecinde değil her dönem meyve ve sebze tüketiminin yeterli miktarda olması bireyi kanser, kalp- damar hastalıkları, sindirim sorunları, hipertansiyon ve benzer kronik hastalıklara karşı daha güçlü kılar. Bu anlamda meyve ve sebzelerin hayatımızdaki yeri önemlidir” dedi. Bahar ve yaz aylarında meyve-sebze çeşitlerinin arttığını kaydeden Uzm.Dr. Onur Oral, “Bu durum bir anlamda beslenme kalitesini geliştirmektedir. Mevsim içerisinde rahatlıkla birçok meyve ve sebzeye ulaşabiliriz. Aynı zamanda yazın artan su ihtiyacının karşılanması konusunda meyve ve sebzelerin bireye katkı sunacağını bilmek gerekir. Meyve ve sebzelerin bir başka özelliği ise ‘antioksidan’ olarak adlandırılan hücrelerin vücudu zararlı etkilere karşı koruduğunu aklımızda bulundurmalıyız. Sebze ve meyvelerin genel içeriği su olduğu için; bireysel günlük su, protein, yağ gibi gereksinimler için değil vitamin ve mineral katkısı için beslenme alışkanlığımız için bolca bulunması gerekir. Özellikle C,E,B12 vitaminleri, folik asit ve A Vitaminin sentezi içerisinde önem taşıyan betakaroten önemli vitamin grupları olarak sayılabilir. Bununla beraber hemen hemen tüm sebze ve meyvelerde bulunan mineraller; Kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, selenyum, çinkodur. Bu mineralleri de yine düzenli sebze ve meyve tüketimi ile vücudumuza alabiliriz. Aynı zamanda sebze ve meyvenin içermiş olduğu posa (lif) alımı da sağlık adına son derece önem taşımaktadır. Lifli gıdaların kan değerini dengeleme, sindirim sistemini düzenleme gibi faydaları vardır” diye konuştu.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yeterli meyve ve sebze tüketiminin faydalarından söz eden Oral, “Vücut direnci yükselecektir. Büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Deri ve göz sağlığı düzenli hale gelir. Zarar görmüş hücre ve doku kendini daha hızlı onarır. Kan yapımında fayda elde edilir. Diş ve diş eti sağlığı korunur. Kronik hastalıklara karşı iyileşme sağlar. Obezitenin önüne geçer. Mevsim meyvelerinden Çilek; içermiş olduğu manganez, demir, selenyum ve fosfat açısından zenginliği nedeniyle güçlü bir ‘antioksidan’ dır. Bağışıklık sistemi üzerinde katkı sunar. Karpuz; içerdiği yoğun su miktarı ile su açığının kapatılmasında bizlere fayda verir. Beta karoten ve likopen maddeleri nedeni ile ‘antioksidan’ açısından zengindir. Yine A ve C vitamini açısından oldukça yoğundur. Kayısı; A vitamini ve beta karoten açısından zengin bir meyvedir. Lifli yapı olarak yoğundur. Sindirim sistemini aktive eder. Kavun; hücre yenilenmesi, doku onarımı açısından katkısı var. A ve C vitamini yüksek oranda içerir. Su açısından zengindir. Ödem atılmasında fayda sunar. Armut; C ve K vitamini açısından yoğundur. Gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Yaz sebzeleri su açısından zengindir. İlkbahar ve yaz aylarında kaybedilen su miktarını geri kazandırır. C, B2, Folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır” dedi.

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script