Sıfır beden aşkı sağlık dinlemiyor

Günümüzde insanların sağlıklı bir beden için değil zayıflık çılgınlığı ‘skinny’ olmak için kendisine başvurduklarını belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “Bunun nedeni sosyal medyanın aktif kullanımı. Orada herkes sıfır beden, çok mutlu... Dolayısıyla zayıf olan mutludur algısı oluşuyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.02.2020 08:12
  • Güncelleme Tarihi : 02.02.2020 08:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sıfır beden aşkı  sağlık dinlemiyor

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Yeme bozukluklarından biri olan ‘anoreksiya’ son günlerin en çok gündeme gelen konularından biri. Peki, aynı zamanda psikolojik bir bozukluk olan anoreksiya nedir? Diyetisyen Derya Zünbülcan, artık insanların ideal kiloda sağlıklı bir beden için değil dünyadaki yeni zayıflık çılgınlığı ‘skinny’ olmak için kendisine danışmanlık talebinde bulunduklarını söyledi. Bunun en önemli sebebinin sosyal medyanın aktif kullanımı olduğuna dikkat çeken Zünbulcan, “Orada herkes sıfır beden, çok mutlu, çok renkli... Dolayısıyla sosyal medyada zayıf olan mutludur algısı oluşuyor. Danışanlarımın en küçüğü 12 yaşındaydı. Bozulmuş beden algısı vardı. Yani aynada gördüğünü söylediği beden gerçekteki bedeninden daha kiloluydu Zayıf olunca daha çok ilgi çekeceklerine, daha iyi hissedeceklerine inanıyorlar. İşin ucu sağlığı tehlikeye atmaya kadar dayanıyorsa mutlaka bir psikologdan yardım alınmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.
 ‘ZAYIF OLAN MUTLUDUR’ ALGISI
Günümüzde yeme bozukluğu olarak adlandırılan ‘anoreksiya/bulimiya nevroza’ rahatsızlıklarının giderek arttığını ifade eden Zünbülcan, “Yeme bozukluğu hem benim gözlemlerimde hem de çalışmalarda gençlerde giderek artıyor. Bu artıştaki en büyük etken sosyal medyanın aktif kullanımı. Bakıyorsun orada herkes sıfır beden, çok mutlu, çok renkli... Zayıf olan mutludur algısı oluşuyor. Danışanlarımın en küçüğü 12 yaşındaydı. Bozulmuş beden algısı vardı. Yani aynada gördüğünü söylediği beden gerçekteki bedeninden daha kiloluydu. Kendisini oluğundan kilolu tanımlıyor, bedenini beğenmiyordu, ailesinden gelen obsesif bir beslenme modeli vardı. Bunu çeşitli rahatsızlıklar izliyordu. Kansızlık, aritmi, dikkat bozukluğu, anksiyete gibi...” şeklinde konuştu.

BENİ BU RESİMDEKİ GİBİ YAPIN!
Beden algısının kişiler üzerindeki etkisine dikkat çeken Zünbülcan, şunları söyledi: “Zayıf olunca daha çok ilgi çekeceklerine, daha iyi hissedeceklerine inanıyorlar. Herkesin kendine göre haklı bir sebebi var ancak işin ucu sağlığı tehlikeye atmaya kadar dayanıyorsa mutlaka bir psikologdan yardım alınmasını öneriyorum. Bazen elinde bir gelinlik resmi beni bunun içine sokun diyerek gelen olabiliyor bazen de bir model resmi ile gelip beni bu resimdeki gibi yapın olabiliyor. Kimi zamansa kendinin 10-15 yıl önceki halini getirerek kendime yabancılaştım beni bana tekrar tanıtın diyen oluyor.”



 

Haber Merkezi