Sporcu kalp doktorundan tavsiye: Spor ömrü uzatır!

Kardiyoloji Uzmanı ve aynı zamanda Göztepe’de lisanslı Milli Triatlon sporcusu olan Dr. Deniz Aytekin, sporun insan ömrünü uzattığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 06.04.2021 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 06.04.2021 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sporcu kalp doktorundan tavsiye: Spor ömrü uzatır!

Son zamanlarda hepimiz sağlıklı bir yaşamın her şeyden önemli olduğunu bir kez daha anlayarak kendimize ve sevdiklerimize dikkat etmeye çalışıyoruz. Bu noktada sağlıklı yaşamın temeli olan egzersiz ve doğru beslenme yaşam kalitemizi arttırıyor. Kardiyoloji Uzmanı ve aynı zamanda Göztepe Spor Kulübünde lisanslı Triatlon sporcusu olan Dr. Deniz Aytekin, sporun kalp dostu olduğunun altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu.

HEM DOKTOR HEM MİLLİ SPORCU

Öğrencilik yıllarında sporla çok fazla ilgilenme şansının olmadığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Aytekin, uzmanlık eğitimi sonrası spora koşu yaparak başladığını söyleyerek, “Bir süre sonra ufak tefek diz problemlerim oldu ve yüzmeye geçiş yaptım, sonrasında bisiklet derken Triatlon’a (yüzme, bisiklet ve koşu branşlarının bir arada yapıldığı spor dalı) başladım. Ben kalp doktoruyum ama bir yandan da spor yapıyorum bu yüzden çevremde sporcu bir insan topluluğu oluşmaya başladı. Arkadaşlarımın kalp ile ilgili sorunlarına çare bulmak için konu üzerine yoğunlaşmaya başladım. 2000’li yılların ilk yarısında Dünya genelinde de sporcularla ilgilenen kalp hastalıkları branşı olan spor kardiyolojisi yeni yeni gelişmekte idi. Bu alanda eğitim almak istedim ve uzmanlık eğitimimi yaptığım 9 Eylül Üniversitesinde Spor Fizyolojisi Doktora Programına başlayıp başarı ile bitirdim. Bu şekilde kardiyoloji ve spor fizyolojisi eğitimlerimi tamamlanmış oldum. Her iki disiplinin de bilgi ve tecrübesini kullanarak, sporcu olmamın da artılarını ekleyerek bu alanda çalışmalara başladım” diyerek bu alana yönelme sürecini aktardı.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIR

Katip Çelebi Üniversitesi bünyesinde spor ve kalp kongreleri düzenlediklerine de dikkat çeken Dr. Aytekin, “Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki; spor yapmak kesinlikle ömrü uzatır ve yaşam kalitesini arttırır. Sporcular hem daha uzun hem daha kaliteli yaşarlar. Bununla ilgili çok fazla bilimsel çalışma var ve hepsi de bunu kanıtlar nitelikte ama bu durum sporcular asla hasta olmaz anlamına da gelmiyor. İnsanın doğası gereği bazı hastalıkları olabiliyor. Aileden gelen, doğumsal ya da genetik hastalıklar bulunabiliyor. Ancak bu insanların da spor yapma arzuları olabiliyor. Örneğin kalbinde delik olan, kapakçık hastalığı olan, yüksek tansiyonu olan, daha önce anjiyo olmuş, bypass operasyonu geçirmiş insanlar da spora başlamak istiyor. Bu gibi bireylerin spora başlaması noktasında bizler devreye girerek onlara yardımcı oluyoruz” dedi.

FARKLI YAŞ GRUBU FARKLI RİSKLER…

Yapılan spora bağlı olarak gelişebilecek problemlerin var olduğunun da altını çizen Dr. Aytekin, “Bunların çoğu iyi huylu şeylerdir fakat sporu yapan kişilerde bunların özel olarak değerlendirilip bilgi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Sporun kendine ait bazı problemler de oluşabiliyor. O kişilerin korunması ve tedavisi anlamında da bizlerin rolü olduğunu düşünüyorum. Sporcular normal insanlara göre vücutlarının limitlerini zorlarlar. Bu sadece kalp için geçerli değildir. Eklemler, kaslar diğer organlar buna dahildir. Bu sebeple sporcuların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Fakat tüm spor dallarını da tek bir kategoride değerlendirmemiz mümkün değil. Örneğin golf gibi bazı sporlarda kalbe binen yük düşük iken triatlon, yüzme, koşu, bisiklet gibi spor dallarında ise kalbe binen yük çok daha yüksek olabilmekte. Sağlıklı bireylerde nabzı çok yükseltmeden belirli sınırlar içerisinde kalındığı sürece haftada 10-12 saat antrenman güvenlidir” diye konuştu. Sporcuların farklı yaş gruplarına göre farklı risk gruplarına sahip olduğunu da vurgulayan Aytekin, “25 yaş altındaki sporcuların problemleri ile 40’lı yaşlarından sonra yeni başlayan bir sporcunun sorunları aynı değildir. Özellikle spora geç yaşta başlayan bireylerin spora başlamadan önce kardiyolojik kontrolden geçirilmesini öneriyoruz” diye konuştu.

BİLİNÇLİ ANTRENMAN SAĞLIYORUZ

Yıllar içerisinde sağlıklı yaşam ve spora ilginin artacağını ön gördüğünü sözlerine ekleyen Aytekin, “Gençler spor ile daha yakından ilgilenmeye başladı. Doğruyu bilen ve doğru yönlendirebilecek olan profesyonellerin arayışına girdi. Bizlere gelen sporcu sayısı da bu bağlamda gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Kliniğimize başvuran sporcuların kalp sağlığı ile ilgili değerlendirmenin yanında VO2 max performans testlerini de kliniğimizde yapıyoruz. Bu testin sonuçları ile antrenman programlanması ve atletik gelişiminin takibinde bireysel verilere ulaşıyoruz. Kardiyovasküler anlamda hangi noktada eksiklikleri olduğunu görerek o yönlere dair daha bilinçli antrenman yapılmasını sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi