Sporda genetik biliminin faydaları

Uzm.Dr. Onur Oral, sporda genetik bilimi adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Oral, 20 yıldır devam eden çalışma sürecinde 12 sportif genin belirlendiğini kaydetti


  • Oluşturulma Tarihi : 28.05.2021 09:34
  • Güncelleme Tarihi : 28.05.2021 09:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sporda genetik biliminin faydaları haberinin görseli
Sporda genetik biliminin faydaları haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER

Tıbbın her branşından yaşanan gelişmeler aynı zamanda genetik dalında da yaşanmakta. Genetik Bilimi içinde bulunduğu gelişim hızıyla birçok hastalığın tanısında ve tedavisinde kullanılmakta. 2001 Yılında açıklanan ‘İnsan Genom’ projesi ile genetik anlamındaki çalışmalar hız kazandı. Gen haritasının saptanması genetik biliminin çok daha geniş kapsamlı çalışma alanına kavuşmasına neden oldu. Böylelikle Genetik Bilimi ciddi bir ivme kazandı. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, genetik alanında yapılan çalışmaların her geçen gün yeni bir aşama kaydettiğini belirtti.

HASTALIKLARA KARŞI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

Uzm.Dr. Onur Oral, “Birçok hastalığa karşı çözüm yöntemleri geliştirildi. Özellikle gen terapisi olarak adlandırılan yöntem ile var olan hastalığın genetik açıdan saptanması ve genler üzerindeki bazı uygulanan yöntemler ile genetik olarak var olan bu hastalığın yine genetik yöntemler ile ortadan kaldırılması düşünüldü. Genetik bilimi son 20 yıl içerisinde ortaya koyduğu gelişmeleri önümüzdeki yıllarda hızla geliştireceği ve birçok soruna çare bulacağı konusunda tüm bilim dünyası hemfikir durumda. Bütün bilim dünyası gen ve gen bazlı gelişmeleri takip ederken, spor bilimi de bu gelişmelerden payını aldı. Sporda bilindiği üzere genetik yapıyla açıklanabilecek konular mevcut. Spor dünyasında, yüksek performans ve bireyin yeteneklerin olduğu alanlarda maksimum kapasite ile yetiştirilmesi gündeme geldiğinde genetik bilimi yerini aldı. Bu nedenle birçok hekim, antrenör, spor fakülteleri, sporcuların kendisi bu alana yönelmeye başladı. Bir anlamda genetik bilim dalı spor dünyasına yeni bir şekil vermeye başladı” diye konuştu. Sportif performansın doğuştan mı geldiği, yoksa sonradan kazanılan bir özellik olduğu konusunda spor bilim dünyasında tartışmaların yaşandığını ifade eden Uzm.Dr. Onur Oral, “Genetik bilimi bu konuda bazı açılımlar ortaya koydu. Son dönemde spor bilim dünyasında genetik incelemelerin artması da bu nedene bağlıdır. Sportif performansın bir limitinin olduğu kaçınılmazdır. Çünkü İnsan vücudu metabolik olarak bir limite sahiptir. Genetik bilimi bu seviyenin limitini ölçmek için spor bilim dünyasında fonksiyon gösteren bir bilim alanı olarak kabullenilmiştir. Bu genlerin incelenmesi ve saptanmasıyla özellikle alt yapı sporcuları hakkında bir ön görü sahibi olmak mümkündür. Spor geni olarak tespit edilen bugüne kadar 12 adet gen vardır. Bu genler çerçevesinde genetik inceleme yapılması mümkündür. Bu da sporcunun seçeceği branşı, antrenman programı, beslenme tarzını belirlemektedir. Böylelikle sporcu daha sağlıklı olarak belirlenebilmektedir. Spor genetiği çalışmaları birçok spor alanında uygulanabilmektedir” dedi.

TESPİT EDİLEN 12 GEN VAR

Keşfedilen 12 adet spor geninin bulunduğunu kaydeden Uzm.Dr. Oral, “Bu genler bireyde kuvvet, dayanıklılık, kas kitlesi, kas kütlesinin yapısı oranı hakkında bilgi vermektedir. Böylelikle bireyin hangi spor dalında daha başarılı olabileceği ortaya konulabilmektedir. Bu durumda bize sporun genlerle çok ilişkin bir konumda olduğunu göstermektedir. Genlerin bilinmesi ile sporcuya olacak etkenler hakkında daha kolay fikir sahibi olunabilmektedir” şeklinde konuştu.