- Sağlık
- 20.04.2025 11:22
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozdan korunmak için çocukluk döneminde BCG (Verem) aşısının kesinlikle yaptırılması gerektiğini vurgulayarak, tedavi edilmeyen tüberküloz hastalığının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmethan Turan, her yıl 24 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüberküloz hastalığı hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla kutlanan "Dünya Tüberküloz Günü" çerçevesinde önemli bilgiler paylaştı. Dr. Turan, tüberkülozun vücuttaki herhangi bir organda enfeksiyona neden olabileceğini belirterek, "Tüberküloz, vücuttaki herhangi bir organda oluşan bir bakteriyel enfeksiyondur. Akciğerlerin yanı sıra kemikler, böbrekler, beyin ve diğer organlarda da enfeksiyon oluşturabilir. Hastalığın seyri, etkilediği organa bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle akciğerleri etkilediği düşünülerek, sık görülen belirtileri öksürük, balgam, kanlı balgam, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik ve iştahsızlık olarak sıralanabilir. Bu belirtiler zamanla artabilir ve derinleşebilir. Bu tür belirtilerden herhangi biri uzun süre devam ediyorsa, tüberküloz olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır" şeklinde konuştu. Dr. Turan, tüberküloz hastalığının kalıtsal olmadığını, ancak "bulaşıcı" olduğunu vurgulayarak, hastaların öksürme ve hapşırmaları sırasında çevreye yaydıkları mikropların sağlıklı bireyler tarafından solunmasıyla bulaşabileceğini ve hastaların uygun ilaç tedavisi ile sağlıklarına kavuşabileceğini belirtti.
"Tedavi edilmezse ölümcül olabilir"
Dr. Turan, tedavi edilmeyen tüberküloz hastalığının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirterek, "Tedavi edilmeyen aktif tüberküloz genellikle akciğerleri etkiler. Ancak, kan dolaşımına geçmesi durumunda böbrekler, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organlarına yayılabilir ve enfekte olan organa göre farklı belirtiler ortaya çıkabilir" dedi. Tüberkülozun bir bakteri kaynaklı olduğunu belirten Dr. Turan, bu nedenle antimikrobiyal tedavilerin önemine dikkat çekti. Dr. Turan, tüberküloz tedavisinde bazen 4 ilaçtan oluşan standart tedavi protokollerinin yanı sıra, dirençli vakalarda daha yoğun tedavi seçeneklerinin tercih edilebileceğini ifade etti. Tedavi sürecinde Verem Savaş Dispanserleri'nin önemine değinen Dr. Turan, "Bu kurumlar tarafından sunulan doğrudan gözetimli tedavi sistemi, hastaların evlerine kadar ilaç tedarikini sağlar. Bu sistem sayesinde hastalar, tedavilerini günlük olarak alırken herhangi bir aksaklık yaşamazlar" şeklinde konuştu.
"Hastalar en az 6 ay süreyle tedavi görüyor"
Dr. Turan, tedavi sürecinin en az 6 ay sürdüğünü belirterek, bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımının büyük önem taşıdığını vurguladı. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılığın önemli ölçüde azaldığını ifade eden Dr. Turan, tedavi süresince önerilen ilaçları düzenli şekilde kullanan hastaların büyük oranda iyileşme şansına sahip olduğunu dile getirdi. Tüberkülozdan korunmak için çocukluk döneminde yapılan Verem (BCG) aşısının önemine değinen Dr. Turan, aşı takviminde yer alan bu aşının mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti. Beslenme alışkanlıklarının da önemine değinen Dr. Turan, düzenli ve sağlıklı beslenmenin tüberkülozla mücadelede önemli bir faktör olduğunu söyledi. Ayrıca, hasta olan kişilerle temastan kaçınmanın önemine vurgu yapan Dr. Turan, hastalık bilinen biriyle aynı ortamda bulunmamak, aynı eşyaları kullanmamak gibi basit önlemlerin hastalıktan korunmada etkili olduğunu belirtti.