Zehirlenmelere dikkat

Besin zehirlenmelerine dikkat çeken Uzman Doktor Mustafa Torun, gıdaların uygun sıcaklıkta depolanıp, genel temizlik kurallarına uyulması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.08.2018 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 29.08.2018 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Zehirlenmelere dikkat

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Halk arasında gıda zehirlenmeleri, yiyecek zehirlenmeleri olarak adlandırılıan bu grup hastalıklar önemli halk sağlığı sorunudur. Doğrudan besinlerin kendisi (Mantar gibi), ya da besinler üzerinde üreyen mikroorganizmaların (genellikle bakterilerin) veya onların ürettikleri zehirlerin (toksinlerin) insan vücuduna girip hastalık oluşturması tablosu diye basitçe tanımlayabiliriz. Bu süreç genellikle gıda yendikten en geç 72 saat içinde oluşur. Besin zehirlenmelerinde genelde en çok bakterilerle oluşan besin zehirlenmeleriyle karşılaştıklarını belirten Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, sıvı kaybına bağlı halsizlik, yorgunluk, baş dönmeleri ile yüksek ateş ile karşılaşılabilir. Bazı bakterilerin zehiri (Havasız ortamda üreyen ve genellikle konserve yiyenlerde gözlenen anaerop bakterilerin oluşturduğu tablo) doğrudan sinir sistemini tutarak, nörolojik bulgulara (Felçlere) yol açabilir. Dikkatli olunması gerekir” dedi.
ÇOK FAZLA ETKENİ VAR
Besin zehirlenmelerinin birçok etkeni olduğuna dikkat çeken Mustafa Torun, başlıca besin zehirlenmelerini şu şekilde özetledi: “Birçok besin zehirlenmesi tipi vardır. Bunları sınıflandıracak olursak; Stafilokokus aureus, et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerden geçen Salmonella besin zehirlenmesi, Çin yemeklerinden geçen Bacillus Cereus dediğimiz besin zehirlenmesi, seyahat ederken karşılaştığımız Enterotoksijenik E. Coli besin zehirlenmesi ve bunların yanında sinir sistemi bulgularıyla seyreden zehirlenmeler, mantar zehirlenmeleri ve bal zehirlenmelerini sayabiliriz. Bu saydığımız zehirlenmelerin hepsi tedavi edilmedikçe ciddi sıkıntılar doğurabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Gıda zehirlenmeleri konusunda bilinçlenmek gerekiyor. Zehirlenme durumunda ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.”
ALINABİLECEK ÖNLEMLER!
Besin zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemlere de değinen Mustafa Torun, “Başlıca besin zehirlenmelerinden bahsetmeye çalıştım. Kafa karışıklığı ve fazla ayrıntı olmasın diye anlatmadığım birçok mikroplarla veya onların oluşturduğu toksinlerle olan besin zehirlenmeleri vardır. Tanıda mikrobiyolojik testler yol göstericidir. Toplu zehirlenmeler medyayı da ilgilendirdiği için ülkemizde de devamlı gündeme gelmektedir. Geri kalmış ülke sorunu olmakla beraber ileri ülkelerde de görülebilir. Genel temizlik kurallarına uymak, gıdaları uygun ortamlarda depolamak, gıda denetimlerini sık yapmak, sağlık alt yapı sorunlarını çözmekle mesafe alırız düşüncesindeyim. Ayrıca gıdaları iyice pişirmekle bazılarının önüne geçebiliriz. Gıda zehirlenmesi tablosu gösteren kişi veya kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir” ifadelerini kullandı.
 

Haber Merkezi