Kaş yaparken göz çıkarmak

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki nükleer atıklarla ilgili mahkeme kararına aykırı biçimde insan sağlığı tehlikeye atılarak nükleer ve tehlikeli atık ayrıştırması yapılıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2015 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2015 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kaş yaparken göz çıkarmak

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde nükleer atıklarla ilgili açılan ceza davalarının ardından bir ayrıştırma ve temizleme projesi hazırlanmıştı. Emrez Mahallesi'nde yer alan Aslan Avcı Döküm San. ve Tic. A.Ş. işletmesinde bulunan fabrika sahasındaki nükleer bulaşlı atıkların Turanlar A.Ş. tarafından ayrıştırılmasına ilişkin proje için Valilik tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davada mahkemece iptal kararı verilmişti. Kararda, “Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozan, canlılarda genetik değişikliklere yol açan, insan ve diğer canlılara zarar veren maddelerdir” denerek radyoaktivite içeren atıkların bertarafında mutlaka ÇED yapılmalıdır kararı verilmişti.

“SUÇ İŞLENİYOR”

Yürütmeyi durdurma kararı verilmesi üzerine Valilik tarafından çalışmanın devam etmediği belirtilmişti. Fakat yöre sakinlerinin ihbarı üzerine bölgeye giderek izlenimlerini aktaran EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı, “Biz ayrıştırma faaliyetinin durdurulduğunu ve ÇED sürecinin başlatılacağını beklerken mahalleden bir bilgi geldi. Bölgeye gittik ve fabrika bahçesinde tel örgülerin açık olduğu yerden girip sahaya yöneldik. Orada kırma ünitesinin çalıştığını ve valiliğin durdurduk dediği işlemin devam ettiğini gördük. Ardından iki görevli gelerek bizleri tehdit etmeye kalktı. İzmir'in göbeğinde mahkeme kararına aykırı şekilde yöre halkının sağlığı tehlikeye atılarak ayrıştırma yapılıyor. Mahkeme kararı umursanmadan kamyonlar gece saatlerinde çalışıyor. Açıkça suç işleniyor. Kırma ünitesi faaliyette ve insanın genzini yakan hava çevreye yayılıyor. Mahkeme kararını verdi, şimdi yapılması gereken, en kısa zamanda ÇED sürecini başlatmak, halkın ve bilim insanlarının katılımını sağlayarak, atıkların çevreye daha fazla zarar vermesinin önüne geçmektir” diyerek bilimsel yöntemlerle atıkların bertarafının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

“ATIKLAR SOLUNAN HAVAYA KARIŞIYOR”

Mahallelinin kaygılı olduğunu ve kendilerine sahip çıkılmasını istediklerini ifade eden Cangı, “Mahalleli evlerinin sarsıldığını ve kokudan duramadıklarını söyleyerek feryat ediyor. Valiliğe ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Amacımız ayrıştırma işlemini durdurmak değil ama şuan yapılan işin hiçbir önlemi yok. Uzmanlar, nükleer atıklar bu şekilde ayrıştırılamaz, başka türlü yöntemler bulunmalıdır ve bu güvencesiz bir işlemdir şeklinde görüş bildirdiler. Gittiğinizde genzinizde yanma hissediyorsunuz. Atıklar sürekli kırma işlemiyle solunan havaya karışıyor. Atıkların orada dururken yarattığı tehlike kırarken daha yoğun kirliliğe sebep olursa çok büyük sonuçlar doğurur” şeklinde ifadeler kullandı.

Haber Merkezi