Güventürk: Ekonominin temel taşı, ‘KOBİ’

EGE KOBİDER Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Fettah Güventürk ile KOBİ’leri konuştuk. Güventürk, KOBİ’lerin ülke ekonomisinin en büyük temel taşı olduğuna dikkat çekerek, KOBİ’lerin sorunlarının çözümü noktasında hem devlete hem de KOBİ’lere büyük iş düştüğünü söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.10.2015 08:11
  • Güncelleme Tarihi : 23.10.2015 08:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Güventürk: Ekonominin temel taşı, ‘KOBİ’

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ülke ekonomisinin en büyük sacayağından biri olan KOBİ’ler ülke ekonomisi için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Ülke ekonomisine sağladıkları katkıya bakıldığı zaman kurduğumuz bu cümlenin ne kadar yerinde ve doğru olduğunu görebiliyoruz. Ülke ekonomisine baktığımız zaman KOBİ’ler işletmelerin yüzde 99’unu oluşturuyor. Yine istihdama bakıldığı zaman da ülke istihdamının yüzde 70’ini yine KOBİ’ler sağlıyor. Ülke ekonomisi ve ülke için bu kadar önemli olan KOBİ’lerin İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki temsilcisi EGE KOBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Güventürk ile KOBİ’ler üzerine konuştuk.

“KOBİ'LERİN TANIŞMAYA İHTİYACI VARDI”

KOBİ’lerin dernekleşme ihtiyacını ve dernekleşme sürecini anlatmakla başlayan Güventürk, “Genelde hem benzetme olarak hem de gerçek olarak bir hususu dile getirelim. Her işte ilk nokta tanışmaktır. Birlikteliği beraberliği karşılıklı olarak yapabilmenin şartlarından bir tanesi tanışmaktır. Ancak tanışmak elde var bir yetmedi. İletişim elde iki oldu bir gömlek daha ilerledi. İletişime müteakip bir amaca, bir beraberliğe ve işbirliğine yönelik olmasına paylaşım diyoruz. Paylaşım olayı memnun edici olursa dördüncü olarak memnuniyet ortaya çıkar. Bu dört tane unsuru biz bir masanın dört ayağına benzetiyoruz. Masanın bir ayağı tanışma bir ayağı iletişim bir ayağı paylaşım diğer ayağı da sürekliliktir. Bu dört unsurdan sonra güven, referans, dürüstlük ve doğruluk gibi değerler geliyor. Bu anlattığımız gerçekler çerçevesinde Kobilerin tanışmaya ihtiyacı vardı. KOBİ’lerin iletişim kurup paylaşmaya ihtiyacı vardı. Kurumsal olarak da devamlılığa ve sürekliliğe ihtiyacı vardı. Derneklerin amacı tanışmaktır fakat sermayesi nedir? Derneklerin sermayesi tecrübe bilgi, cesaret, finans ve bütün bunların toplamı olarak ortaya çıkan özveridir. Özveriye karşılık getiri olması gerekir. Özveriye karşılık bunun getirisi nedir? Bunu getirisi KOBİ’lerin karlılığı, mutluluğu, istikbalidir. Bundan sonra KOBİ’lerin artıları olur” diye konuştu.

“KOBİ'LER AHİLİĞİN BUGÜNKÜ VERSİYONU”

KOBİ’lerin ekonominin temel taşı olduğuna vurgu yapan Güventürk, “KOBİ bir işletmedir. İşletme ne yapar kar eder ve istihdam eder. KOBİ’ler aynı zamanda birer mektep ve birer ahidir. Anadolu’da oluşan ahilik geleneğinin bugünkü versiyonu KOBİ’lerdir. Peki, KOBİ ne yapar?  Yeni mezun olmuş bir genci alır işe ve ona işi öğretir. KOBİ’ler aynı zamanda girişimci bir kuruluşun doğuşudur. Böylece girişimcilik sonucu oluşan işletmeler ekonominin temel taşı olur. İstihdamın yüzde 70’ini KOBİ’ler sağlıyor. Bu bakımdan KOBİ’lerin çok önemli bir kuruluş olduğunu bildiğimiz için ortaya bu kuruluş çıkmış oldu” şeklinde konuştu.

“KOBİ'LER NİTELİKLİ ELEMAN BULAMIYOR”

Güventürk, 2004 senesinde kurulan EGE KOBİDER’in çok önemli sorunlara çözüm bulmaya çalıştığına değinerek, “KOBİ’lerin en büyük sorunu istihdam ve buna bağlı olarak nitelikli elemanın olmayışıdır. Nitelikli eleman dar boğazı var. Ayrıca nitelikli eleman eksikliğinin ötesinde de KOBİ’lerin kendi içinde bilgi ve eğitim eksikliği de var. Nitelikli eleman dışarıya çıkıldığı zaman bulunmuyor. KOBİ’lerin bunu bulamayışının sebebi de eğitimdir. Eğitim tatbik edici ve öğretici olmaktan ziyade teorik ağırlıklı olarak veriliyor. KOBİ nitelikli eleman bulamayınca aldığı elemanı yetiştirmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“KOBİ'LERDE UZMANLAŞMA SORUNU VAR”

KOBİ’lerin kendilerinin de yeteri ölçüde konularında uzmanlaşamadıkları için çeşitli sıkıntıların ortaya çıktığını ifade eden Güventürk, “Örnek vermek gerekirse bir kişi undan hamur yapmayı biliyor. Fakat undan ekmek yapmayı bilmiyor. KOBİ’lerde nitelikli eleman, ihtisas ve kuruluşunda finans sıkıntısı oluyor. Finans sıkıntısı da bankalar aracılığı ile gideriliyor. Ancak bankalardan sağlanan finans desteğinin geri ödemesinde faiz gerçeği olduğu için bu seferde KOBİ’lerin kar marjları düşüyor. Düşük kar marjları içinde KOBİ’ler de zorlanıyor. KOBİ’lere fuar destekleri var. Fuarların yanı sıra KOSGEB gibi kuruluşlardan da sağlanan destekler var. KOBİ’ler proje konusunda da sınırlı oldukları için bu projeleri kamu kuruluşlarına götürdükleri zaman yeterli desteği alamıyor. Bunun sonucunda da KOBİ’ler kurumsallaşma ve mevzuatı aşamıyor” şeklinde konuştu.

“KOBİ'LERİN İMTİHANI AĞIR”

Ege KOBİDER KOBİ’lerin sesi olabilecek onları bilgilendirebilmek amacı ile 2006’dan bu yana Kobi Dünyası diye bir dergi çıkardığını belirterek, “KOBİ’lere destek olmak için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Kobilerin yeteri kadar finansmanı olmadığı için; imkanları, perfrormansı, makine teçhizatı ve satışı sınırlıdır. İmkanları da sınırlı olduğu için bazı destekleri alamıyor. Peki, bu destekleri alması için şartlar nedir? Bu işi bilen kişi olacak ve bilen kişi ile çalışacak. Kamu kurum ve kuruluşlarına yakın duracak ve müracaat edecek. Alamam diyerek uzak durmayacak. Müracaatın sonunda kamu kuruluşları iyi niyetle verici olmaya çalışıyor ama gel gör ki imtihan biraz ağır. KOBİ’lerin proje imkanı da sınırlı olduğu için yeterli sonuç alınamıyor.” dedi.

“ÜLKENİN BİR NUMARALI SORUNU İŞSİZLİK”

Güventürk, sadece KOBİ’lerin değil ülkenin bir numaralı sorununun işsizlik olduğunu belirterek, “İşsizliğin ilacı istihdamdır. İstihdamı yapacak olan kişi ise işletmelerdir. İşletmelerin imkanları ise sınırlıdır. İşsizliği azaltabilmek için devlet son yıllarda KOSGEB ve İŞKUR kanalı ile girişimcilik kursları açıyor. Girişimcilik kursları ile insanlara ilk şartta optimal bilgiler veriliyor. Girişimcilik sertifikası alan biri biraz bilen adam oluyor. Bu sertifikayı aldıktan sonra yapılan proje ile KOSGEB ona 30+70 Bin TL kredi desteği sağlıyor. O zaman da amaç doğrultusunda bir girişimci bir de istihdam edeceği bir kişi olmak üzere iki kişi ve bu kişilerin çarpımı kadar olan işletme sayısı işsizlik sayısından düşmüş olunuyor. Girişimcilik sonucu yeni KOBİ’lerin kurulmasına ihtiyaç var. Bu girişimcilikte de söylenecek olan olay ilk başta verilen destekler amacına ulaşırsa o zaman KOBİ dediğimiz işletmeler ortaya çıkıyor. Girişimcilik böylece ülkeye önemli bir katma değer sağlıyor” diye konuştu.

“DEVLETİN EN ÖNEMLİ SORUNU KOBİ SORUNUDUR”

KOBİ’lerin iş ve aşın temel taşı olduğuna vurgu yapan Güventürk, “Girişimcilik destekleri alınırken kadın girişimcilere öncelik tanınıyor. Ancak ülkede kadın girişimci sayısı düşük olduğu gibi bizim üyelerimizin içinde de kadın sayısı düşüktür. KOBİ’nin ve işletmenin olmadığı yerlerde sıkıntı huzursuzluk, mutsuzluk oluyor. Bunun ülkeye de bir faydası olmuyor. Biz diyoruz ki devletin en önemli sorunu KOBİ sorunudur. Çünkü KOBİ’lerin sorunu istihdama dayalıdır. Diğer taraftan ise itiraf etmek gerekirse devletin de imkanları ve yapacakları da sınırlıdır. KOBİ’lerin sorunlarına yeteri kadar değinilmediği bir gerçektir. KOBİ’ler dertlidir. Bu sorunların çözümü için hem kamunun hem de Kobilerin karşılıklı sorumluluğu vardır. Karşılıklı orta noktada buluşulmalı ve buradan da bir sinerji yaratılmalıdır. Devlet devlet olmanın gereğini yerine getirirken KOBİ de KOBİ olmanın gerekliliklerini yerine getirmelidir. Sorunlar ancak bu şekilde çözüme kavuşabilir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi