Evlerin altından lağım akıyor

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Umut Mahallesi’ndeyiz. Karabağlar’ın değil aynı zamanda İzmir’in en fakir yerleşim alanlarından birisi olan mahallemizin çoğunluğu gecekondu yapılarından oluşuyor. Tahmin edeceğiniz gibi mahalle bir çok sorunla boğuşuyor. Bunların başında binaların altından açık bir şekilde geçen derenin yarattığı koku ve kirlilik var. Sağlığı tehdit eden bu görüntüye ise şimdiye kadar tam anlamıyla bir müdahale edilebilmiş değil


  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2015 06:56
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2015 06:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Evlerin altından lağım akıyor

TANER UYANIKER

Karabağlar-Umut Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Umut Mahallesi. Mahallemizin muhtarı bu görevde ilk dönemini icra etmekte olan Mustafa Çelik. Mahalle dar gelirli vatandaşların yoğunluk olarak ikamet ettiği yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Çarpık kentleşmenin had safhada olduğu mahallemizin büyük bir kesimi gecekondulardan oluşuyor. Mahallede genelde inşaat işçisi ve fabrikada çalışan bireyler ikamet ediyor. Umut ismi ise bu yoksul mahallemize yakışan en güzel isimlerden birisi. Bu kadar imkansızlığın içinde insanı hayata bağlayan tek şeyin umut olabileceğini düşünüyorum. Mahallemizin sorunlarının temelinde çarpık kentleşme yatıyor. 2. Etapta Kentsel dönüşüme alınması planlanan mahalle için hizmetlerde neredeyse durmuş durumda. Bugün için çok fazla sorunu olan mahallemizde bunların en başında kimi yerlerde evlerin altından da geçen ve tam bir pislik yuvasına dönüşmüş olan dere problemi geliyor. Muhtar Çelik ise, derenin sağlık açısından tehdit oluşturduğunu, koku ve kötü görüntünün insanları rahatsız ettiğini belirterek konu hakkında İZSU’nun ihmalkarlığının olduğunu söyledi.

Mustafa Çelik Kimdir?

1967 yılında Muş’ta dünyaya geldi. 1985 yılında ise İzmir’e taşınan ve o tarihten itibaren bu mahallede ikamet eden Çelik muhtarlıkta ise ilk dönemini icra etmekte. Hala özel bir iş yeri olan ve onu da işletmeyi sürdüren Çelik evli ve 3 çocuk babası. Öğrenim durumu ise lise.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle yaklaşık 50 yıl önce kurulmuş durumda. Anadolu’dan iş umuduyla İzmir’e göçen insanların oluşturduğu gecekondularla meydana gelmiş bulunuyor. Mahallemizde Yıkık Cami dışında hiçbir resmi kurum bulunmamaktadır.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 13215

Seçmen sayısı: 8025

Posta kodu: 35350

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin nüfusu: 70

Mahallenin muhtarı: Mustafa Çelik

Muhtar olma sürecinden bahseden Çelik, esnaflık yapması nedeniyle mahalle halkıyla iyi ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Mahallesini sevdiğini ve hizmet yapmak için bu göreve aday olduğunu ifade eden Çelik, mahalle sakinlerinin onu bu göreve getirdiğini ve buna layık olmaya çalışacağını söyledi.

MAHALLEDE FARE!

Mahallede evlerinin arasından bir derenin geçtiğini belirten muhtar Çelik, bu derenin şu anki durumuna sitem ederek şunları söyledi: “Evlerle iç içe olan bu dere insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Bazı evlerin kanalizasyonu buraya akıyor. Koku ve kötü görüntü meydana gelmektedir. Mahalle halkı oluşan bu durumdan rahatsızdır. Bu dereninde bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.  Oluşan pislik nedeniyle mahalleyi lağım fareleri basmış durumdadır. Mahalledeki herkese fare zehri dağıtıyoruz. Bir vatandaşımız bu zehri kullandıktan sonraki ertesi gün evinden 25 tane ölü lağım faresi çıkarttı. Bu rakam bile olayın vahametini gözler önüne sermektedir. Buradaki eski alt yapı hatları yetersiz kalıyor bunlarında değiştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu dereden temiz su borusu da geçmektedir ve bir dönem bu boru patladı ve çok geç müdahale edildi. Temiz suya lağım karıştı. Şimdi neyse bunu düzelttiler ama İZSU müdahale etmekte çok fazla gecikmektedir.”

Mahallelerinde park yeri bulunmadığını belirten muhtar Çelik, en yakın pazar yerinin ise üç kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyledi. Çelik, “Sıcaklarda ve soğuklarda insanlar oraya gelip gitmekte zorluk yaşamaktadırlar. Özellikte yaşlı vatandaşlar için bu durum tam bir işkence olmaktadır. Konuyla ilgili dilekçelerimiz ve taleplerimiz oldu. Bize gelen cevap kentsel dönüşümü bekliyoruz oldu. Kentsel dönüşümün ise ne zaman başlayacağı ve biteceği beli değil” dedi.

PARK YOK

Mahalle olarak parklarının olmadığını söyleyen ve bu konu hakkında şikayette bulunan muhtar Çelik şunları ifade etti: “Mahalle halkının bir nefes alabileceği ailesiyle gelip oturabileceği park bulunmamaktadır. İnsanlarımız kilometrelerce yol gidip başka mahallenin parklarında oturuyor. Park olmadığından dolayı çocuklarımız için oyun alanları da mevcut değil. Buradaki insanlar çocuklarını nereye çıkartacak? Park isteğimizi defalarca bildirmemize rağmen bir sonuç alamadık. Boş bir alan gösterin yapalım diyorlar. Belediye park yapmak istese o alanı bulur ve o parkı da mahalleye kazandırır.”

Mahallelerinde halk eğitim kurslarının olması gerektiğini belirten Çelik, “Mahalle olarak yoksul bir yerleşim yeriyiz. Kadınların çoğu ev hanımı ve ailenin geçimi erkeğe düşüyor. Onların çoğu da asgari ücretle çalışmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde açılacak olan el işi kurslarıyla bu kadınlar oraya yönlendirilebilir. Burada öğrendikleri ürünleri satarak eve ek gelir sağlamış olurlar. Hem bu vatandaşlar biraz daha sosyal hayata karışmış olur hem de alileri için maddi destekte bulunur” diye konuştu.

Mahallelerinde düğün salonunun olmadığını ifade eden Çelik, “Mahalle halkının ekonomik durumu da kötü olduğu için düğünlerini sokakta yapmaktadırlar. Sokakta düğünlerin yapılması sonrasında oluşan gürültü ise mahalle halkı tarafından hoş karşılanmamaktadır. Buraya belediyenin yapacağı bir düğün salonu sorunu çözecektir. Ücretlerin düşük tutulacağı için insanlar burada düğünlerini yapar” dedi.

“POSTACI KONUMUNA DÜŞTÜK”

Muhtarların sorunlarına da değinen Çelik, sosyal güvencelerinin olmadığını ifade etti. Çelik, “Muhtarların aldıkları ödenek asgari ücret oluyor. 400 lira BAĞKUR primi yatırılmaktadır. Aldığımız ödeneğin yarısı buraya gidiyor. Bunun dışında muhtarlığın ihtiyaçları olan elektrik, su, internet, telefon ve kırtasiye ihtiyaçlarını muhtarlar kendi cebinden karşılamaktadır. Çoğu işleminde nüfus müdürlüklerinde yapılması nedeniyle ek gelir elde edemeyen muhtarlar ekonomik olarak zor durumda kalmaktadırlar. Bunun dışında tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşamaktayız. Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postalarını bize getiriyorlar.  Muhtarlar olarak postacı konumunu düşürülmüş bulunmaktadır. Bu kanunun değiştirilerek bunun bizden alınması gerekmektedir.”

Haber Merkezi