5 bin 400 aday yarışacak

Seçimlere kısa bir süre kala toplum nezdinde milletvekili algısı da değişmeye başladı


  • Oluşturulma Tarihi : 13.10.2015 08:01
  • Güncelleme Tarihi : 13.10.2015 08:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
5 bin 400 aday yarışacak haberinin görseli

CENGİZ ALDEMİR/ANKARA

Vatandaşlar milletvekilleri ile ilgili olarak, ‘sadece maaş ve özlük hakları için vekil oluyorlar’ derken, bazı vatandaşlar ise, ‘görevlerini layıkı ile yerine getirenler de var ama çoğu kendi itibarını düşünüyor ve milletvekili özlük haklarını elde etmek için oluyorlar’ dedi.

Seçim sonrası 26. Dönem milletvekilleri göreve başlayacak. Ancak bazı vekiller maaşlarından şikayet ederken, bazı vekiller de yeni alacakları zamlı maaşı dört gözle bekliyor.Milletvekili maaşları 2015 yılı itibari ile 13 bin 700 TL’den 15 bin TL’ye yükseldi. 7 bin 479 TL olan emekli milletvekili maaşları ise 8 bin 190 TL’ye çıktı. Aynı anda hem emekli aylığı hem de milletvekili maaşı alan vekiller ise, aylık 23 bin 190 TL alıyor.

Emekli milletvekilleri 8 bin 190 TL maaş alıyor. Ancak emeklilik şartlarını sağlayıp emekli olmamış vekiller 2 maaş birden alıyor yani toplamda 23 bin 190 TL maaş alıyor.

MİLLETVEKİLLERİ NASIL EMEKLİ OLUYOR ?

2012 yılından önce milletvekillerinin emekli olabilmesi için en az 2 yıl milletvekili görevini sürdürmesi şartı vardı. Ancak 2012 yılında yine milletvekillerinin teklif ve oyları ile çıkarılan bir yasa ile bu durum değiştirildi. Milletvekili seçilip yemin ettikten sonra emeklilik için gerekli şartları da sağladığı durumda hemen emekli oluyor ve çift maaş almaya başlıyor. Yani 15 bin + 8 bin 190 = 23 bin 190 TL.

Milletvekillerinin emekli olabilmesi için 49 yaşını bitirmiş olması ve 15 yıl parlamentoda görev yapmış olması gerekiyor. Eskisi yenisi hemen hemen her vekil, aldıkları paranın gelenlere çay ısmarlamaya bile zor yettiğini söylerken, küçük kentlerin milletvekillerinin ise Meclis’e gelen hemşehri nedeniyle harcamaları oldukça fazla.

MİLLETVEKİLLİĞİ RİSKİ

Yine milletvekellerinin kendi ağzından itirafları ise şöyle, “İçimizde seçilebilmek için evini, arabasını, tarlasını satanlar, eşine, dostuna, bankaya borçlananlar ve işinden olanlar var. Seçilmezse bitiyor. Olur da seçilirse, onu kapı gibi ‘Milletvekilinin parası pul, karısı dul, kendisi kul’ sözü bekliyor.”

Bizzat vekiller tarafından çizilen bu olumsuz tabloya rağmen her seçimde daha çok insanın ceylan derisinden koltuk hayali görmesinin ardındaki temel neden ‘sıradan vatandaş’lıktan terfi etmek.Bu konuda siyaset bilimciler, “Giren bırakmak istemiyor, dışarıda kalınca da kızıyor” diyerek genel manzarayı özetliyor. Psikologlara göre meclis hevesinin arka planında, “Sen benim kim olduğumu biliyor musun” deme arzusunun yattığını söylüyor.

Meclisin 26. Dönemi için 1 Kasım’da 550 milletvekili arasına girmek için yaklaşık 5 bin 400 kişi yarışacak. Bir tarafta sonucu kesin olmadığı halde evini, arabasını, tarlasını satanlar; eşine, dostuna, bankaya borçlananlar... Diğer tarafta bu havayı defalarca soluduğu halde kapıyı çarpıp çıkamayanlar...

MECLİS NEDEN CAZİP GELİYOR

Anayasa gereği her milletvekili, seçildiği günden itibaren dokunulmazlık zırhına bürünüyor. Hakkındaki davalar milletvekilliği sonrasına erteleniyor. Hukukçulara göre bunun tek nedeni var. Milletvekilinin, keyfi ceza kovuşturmalarıyla, yasama çalışmalarından alıkonulmasını önlemek. ‘Dokunulmazlığı kaldıralım’ teklifleri ise bir türlü uygulanamıyor. İnsan neden milletvekili olmak ister? Para için mi? Güç için mi? Hizmet için mi? Dokunulmaz olmak için mi? Bilinmez. Bunların hepsi olsa bile parlamenter sistem demokratik, laik sosyal devletin vazgeçilmez bir unsuru ve saygıya değer bir sonuç olarak görmek gerekir.