- Siyaset
- 10.05.2025 16:10
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 80 diyalog projesine yaklaşık 11 milyon Avroluk kaynak tahsis edildi. Bu 80 proje içerisinde faydalanıcısı AB üyesi ülkelerinden olan 15i, Türkiyeden eş faydalanıcılarıyla birlikte diyalog projelerini yürütecekler dedi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, tarafından 2014 yılında kamuoyuna açıklanan ve 2016 yılında güncellenen Türkiyenin Yeni Avrupa Birliği İletişim Stratejisi kapsamında da yer alan araçlardan biri olan Sivil Toplum Diyalogu Programının dördüncü aşaması Bilkent Otelde gerçekleşti.
Toplantının açılışında yaptığı konuşmada Bakan Bozkır, ABye üyeliğin Türkiyenin Cumhuriyet tarihinden sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi ve stratejik bir hedefi olduğunu belirterek, 1980li yılların başında 50 kadar sivil toplum kuruluşu olan ülkemizde bugün dernek sayısı, STK 108 bini aşmıştır. Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamına ulaşmış olmaktan dolayı da gerçekten iftihar ediyoruz. Sivil toplum gerçekten demokrasinin temel taşlarından bir tanesidir. Bu çerçevede de önümüzdeki dönemde de sivil toplumu geliştirmek, politika oluşturma süreçlerine daha fazla dahil etmek ve süreçleriyle ilgili sorunlarını çözmek için biz sivil toplumla birlikte el ele çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz diye konuştu.
SİVİL TOPLUM SÜRECİN MERKEZİNDE
Sivil toplumu AB katılım sürecimizin merkezine oturttuk ifadesini kullanan Bozkır, şunları kaydetti: Yeni AB stratejimizin üç temel ayağından bir tanesini sivil toplumla iletişim faaliyetlerine ayırdık. Bu doğrultuda elimize geçen her fırsatta sivil toplum kuruluşlarımız ile bir araya geliyoruz. Geniş bir yelpazeyi temsil eden binlerce STKdan yaklaşık 20 bin temsilcinin katıldığı ve 10 ilimizde düzenlediğimiz bu toplantılarda güzel bir diyalog ve istişare ortamını da oluşturduk. STKlarımızın temsilcilerinin AB kamuoyuna ulaşabilme, mevcut karşılıklı önyargıları ortadan kaldırma ve ülkemizi AB nezdinde daha doğru ve eksiksiz tanıtabilme misyonunda önemli bir köprü olduğuna ve bu görevi layıkıyla yerine getireceğinize olan inancımız tamdır. Bu süreçte faydalanabileceğiniz imkanların başında dördüncü döneminin açılışını yaptığımız Sivil Toplum Diyalogu Programı geliyor.
KAYNAK TAHSİS EDİLDİ
2008den bugüne kadar yürütülen projeyle Türkiye ile AB toplumlarını birbirine yaklaştıran onlarca farklı alanda ortak çalışmaların hayat bulduğunu anlatan Volkan Bozkır, AB üyesi ülkelerden ortakların yer aldığı 350nin üzerinde projeye 42,5 avronun üzerinde destek verildi. Yeni dönemde AB katılım öncesi yardım aracı IPA kapsamında çevre, enerji, tüketicinin ve sağlığının korunması, adalet, özgürlük ve güvenlik, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, işletme ve sanayi politikası, tarım ve balıkçılık ile eğitim müktesebatları başlıklarında 80 diyalog projesine yaklaşık 11 milyon avroluk kaynak tahsis edildi. Bu 80 proje içerisinde faydalanıcısı AB üyesi ülkelerinden olan 15i Türkiyeden eş faydalanıcılarıyla birlikte diyalog projelerini yürütecekler ifadelerini kullandı.
İMKANLAR ARTACAK
Bakan Bozkır, konuşması şöyle sürdürdü: Tüketici hakları, çevre, enerji bölgesel politika, sanayi, tarım balıkçılık, eğitim gibi alanlarda ABdeki uygulamaların iyi araştırılmasına ve ülkemizin transferine imkan sağlanabilecektir. AB üyelik süreciyle ilgili yürütülen çalışmalara sivil toplumun daha aktif bir şekilde katılımının önü de açılmış olacaktır. Bakanlık olarak sivil toplumun AB sürecine dahil olabilmesi için AB fonlarından azami şekilde kullandırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda AB katılım öncesi yardım aracının ikinci döneminde 2020 yılına kadar yaklaşık 190 milyon avroluk AB kaynağını STKlara tahsis edeceğiz. (İHA/ANKARA)