Sayfa Yükleniyor...
null
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2002 yılında Türkiye'de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunduğuna dikkat çekerek, "Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim, 6.5 savcı düşmekte. 2023'e giderken Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortama ulaşacak, 100 bin kişiye 20 hakim ve cumhuriyet savcısı temin edecek kadroları oluşturacağız" dedi.
Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi 11 Eylül Bulvarı üzerindeki yeni adliye binasının temel atma töreni, Adalet Bakanı Bekin Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti milletvekilleri ile Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ , Türkiye'de 2002 yılından önce merdiven altlarında, kahvehanelerde, eski adliyelerde adalet hizmetleri dağıtılıyordu. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında adalet kelimesinin şanına yaraşır mekanlar içerisinde saray diye nitelendirdiğimiz binalarda hizmet sunabilmenin imkanlarına kavuştuk. 3 sene öncesine kadar Türkiye'deki adliye binasının kapalı alanları 569 bin 59 metrekare iken, şu anda 221 yeni adalet sarayı projesi var. Bunların toplam alanı 6 milyon metrekareye. Şu anda 3 milyon 76 bin metrekaresi bitmiş durumda. Önümüzdeki yıl 6 milyon bitecek. Yani 12 kat artış var. Bursa'da temelini attığımız bina bizden önceki dönemde adalet hizmeti sunulan kapalı alanların üçte ikisine tekabül ediyor" açıklamasında bulundu.
Vatandaşın adaletin geç kaldığından şikayet ettiğini vurgulayan Bozdağ, şunları dile getirdi:
2002 yılında Türkiye'de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunuyordu. Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim 6.5 savcı düşmekte. 2023'e giderken Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortama ulaşacak, 100 bin kişiye 20 hakim ve cumhuriyet savcısı temin edecek kadroları oluşturacağız. Yardımcı personel konusunda da ciddi adımlar atıyoruz.
Eskiden hakimlerin zabıt katipleri ve mübaşirlerin izin gününe göre duruşma günü tayin edildiğini ifade eden Bozdağ, şunları söyledi: Hakimler kendi aralarında konuşuyorlar. Fazla zabıt katibi olmadığı için onun izin gününe göre duruşma günü tayini ederlerdi. Yani kendilerine göre değil, zabıt katiplerine göre duruşma günü tayin edilirdi. 2002'de 26 bin civarında yardımcı personel vardı. Şu anda 59 bin. Adaletin zamanında tecellisi açısından son derece önemlidir bu rakamlar. 2002'de adli yargıda 3 bin 851 olan mahkeme sayısı, bugün 6 bin 131. Vatandaşımızın adalete erişimini kolaylaştırmak açısından ciddi adımlar atıyoruz.
81 İLE ADLİ TIP KURUMU
Bozdağ, Adli Tıp Kurumu'nun davalarda son derece önemli görevi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'deki Adli Tıp Kurumu Grup başkanlıklarının sayısını artırarak Türkiye'nin 81 ilinin 81'ine Adli Tıp Kurumu şube müdürlükleri açmak istiyoruz. Vatandaşımızın ihtiyacının mümkün olduğu kadar yerinde sağlanmasına önem veriyoruz. Bu alanı daha da etkili hale getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyeleri, Bölge Adliye Mahkemesi olarak yapılacak binanın temelini attı. Toplam 83 bin 30 metrekare kapalı yapı alanına sahip olan adliyede 14 adet ofis katı, 6 adet savcılık, 2 çatı, 1 bodrum, ön büro ve duruşma salonu katı bulunuyor. Toplam 20 kattan oluşacak binada 80 savcı, 50 daire başkanı, 200 üye hakim odası, 140 hakim yardımcısı odası, 70 yazı işleri müdürü ve kalem odası ile 26 adet duruşma odası olacak. Adliye binasının açılış tarihi ise 2018 yılının adli yıl açılışı olan 1 Eylül'de olacak. (İHA/BURSA)
Haber Merkezi