Sayfa Yükleniyor...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Bizim Maliye Bakanımızla ters düşmek işimize gelmez, asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin bir orta yol buluruz dedi
Türkiye ile Belçika Krallığı arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin idari anlaşmanın imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Belçika Krallığı Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau'nun katılımıyla gerçekleşti.
İmza töreninde konuşan Bakan Soylu, Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum Belçika ile yaklaşık 50 yıldır bir sosyal güvenlik anlaşması adletmiş durumdayız. Belçika'da yaklaşık 213 bin 143 Türk vatandaşımız yaşamaktadır. Bunlardan 39 bin 551'i Türk vatandaşlığına sahiptir, 173 bin 592'si ise çifte vatandaş veya yalnızca Belçika vatandaşıdır. Ülkemiz ile Belçika arasında 1837 yılında başlayan ilişkiler zaman içinde nitelik kazanmıştır. Günümüzde bu ilişkiler kültürel, siyasi, ekonomik ve sosyal alanda sürekli gelişmektedir. Bundan tam 50 yıl önce Türkiye'den Belçika'ya yönelen iş gücü göçü ile insani ilişkilerin ağırlık kazandığı ikili ilişkilerimiz Avrupa Birliği, NATO, OECD gibi uluslararası kuruluşların çatısı altında da devam etmektedir. Bu kapsamda Belçika'daki muhatap bakanlığımız ile de çok yakın ilişkilerimiz bulunmaktadır. Bundan tam 50 yıl önce biraz önce belirttiğim gibi her iki ülke sigortalıların sosyal güvenliklerini teminat altına alan Türkiye Cumhuriyeti ile Belçika Krallığı arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi 4 Temmuz 1966 tarihinde imzalanmış ve 1 Mayıs 1968 tarihinde de yürürlüğe girmiştir ifadelerini kullandı.
HİÇ MERAK ETMEYİN BİR ORTA YOL BULURUZ
İmza töreni sonrası gazetecilerin asgari ücretin yıl boyunca bin 300 lira olup olmayacağı ile ilgili soruları üzerine Bakan Soylu, Bizim Maliye Bakanımızla ters düşmek işimize gelmez, asgari ücret alan vatandaşlarımızla da ters düşmek işimize gelmez. Hiç merak etmeyin bir orta yol buluruz. Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması konusunda piyasalarda şöyle bir tedirginlik vardı; acaba burada asgari ücretle çalışanlar veya bu düzeyde çalışanlar yüzde 30'luk bir artıştan dolayı iş yerleri tarafından çıkarılırlar mı diye. 2014 yılında yüzde 30'luk bir asgari ücret artışına rağmen neredeyse 33-36 bin civarında kişinin işten ayrıldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda 2014 Aralık ayında 1 milyon 275 bin 484 kişi işe girmiş, 2015 Aralık ayında da bu sayı artmış ve 1 milyon 312 bin 986 kişiye ulaşmış. Bu şu demektir işe giren ve çıkan sayısı neredeyse birbirine eşit bir durumda. Bu da piyasanın ve çalışma hayatının Türkiye'de derinliğinin en temel delillerinden bir tanesidir dedi. (İHA)
Haber Merkezi