Başbakan, anne adaylarına müjde verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladığı yeni pakette anneler için doğum yardımının annenin hesabına yatıracağını ve her bir anneye ilk çocukta 300 TL, ikinci de 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL yardımda bulunulacağını açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 09.01.2015 08:16
  • Güncelleme Tarihi : 09.01.2015 08:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Başbakan, anne adaylarına müjde verdi

Aile ve nüfus paketinin bütçeye yükünün ne olduğu sorulan Davutoğlu, "Bazı maliyetler vardır ki sayısal olarak ifade edilemez. Bazı maliyetler bütçeye sayısal bir miktar olarak yansır. Bunların bütçeye tabi bir yansıması olacak. Her anneye doğum hediyesi göndermenin bütçede bir karşılığı olacak. Ama bütün bu maliyetlerden daha büyük bir maliyet, sosyal maliyettir. Eğer bu tedbirler alınmazsa kadınlarımız en hassas oldukları doğum sonrası dönemde acaba işime mi devam edeyim, çocuğuma mı bakayım, diye bir gerilim yaşarlarsa işte onun maliyeti çok daha yüksek olur. Ya işini kaybetmemek için çocuğunu ihmal eder, bu telafi edilemez bir maliyettir ya da çocuğunu ihmal etmemek için işini kaybeder. Bizim temel hedefimiz kadın istihdamı bağlamında da çocuğunu ihmal etmemesini sağlayacak şartları oluşturmak ama işini de kaybetmemesini teminat altına almak. Böyle bir denge kuruyoruz. Kadınların doğum sonrası en hassas dönemde böyle bir psikolojik gerilim yaşamasının önüne geçiyoruz. Kadınlarımızın annelik görevlerini yerine getirirken çocuklarıyla beraber olma hakkından yine kadınlarımızın büyük emeklerle elde ettiği profesyonel mesleğinden feragat etmesini engellemek durumundayız" diye konuştu.

"KADINLARIMIZ AİLE HAYATINDAN FEDAKARLIK ETMEYECEKLER"

Kadın istihdamını arttırmaya yönelik tedbirlerin düşünülüp düşünülmediği sorulan Davutoğlu, "Kadınlarımızın iş gücüne katılımında olağanüstü bir artış var. Daha önce olmayan önemli bir faktör. Bu olağanüstü artış ve iş gücüne katılım hem genç nüfus hem de kadınlarımızın katılımıyla istihdam sağlamakla birlikte işsizlik oranı da istediğimiz ölçüde düşmemiş görünüyor. Ama hangi ölçüyü alırsanız alın şu anda Avrupa'da dünyada da belki en fazla istihdam oluşturan ülkelerden biri Türkiye oransal olarak. Geçmiş dönemlerde şöyle deniyordu. Doğum kontrolü yapalım. 1-2 çocuk olsun. Devlet üzerinde istihdam baskısı oluşmasın. Bu politikanın sonucu nedir biliyor musunuz? Son aldığımız tedbirler, cumhurbaşkanımızın 3 çocuk teşvikinin rasyonel arka planını anlamayanlar olabilir. Bu politikalar olmamış olsaydı Türkiye üretmekte güçlük çeken bir ülke haline dönüşebilirdi. Kadınlarımız çalışacaklar istemeleri halinde ama çalışırken aile hayatından ya da çocukların görmek istediği muhabbetten ilgiden fedakarlık etmeyecekler" ifadelerini kullandı.

ÖZEL SEKTÖRE BİR YÜK GELMEYECEK

Özel sektör işverenlerinin aile ve nüfus paketinden ne derece memnun olabileceği ve bu düzenlemeler ile neden kadınları istihdam etmeyi tercih edeceklerinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Alacağınız her tedbirin yan etkisi olabilir. Ama o yan etkisini minimuma indirmek önemli olan. Aldığımız kararlarda özel sektöre neredeyse hiçbir yük getirmiyoruz. Özel sektöre bir yük gelmeyecek. Devletin aldığı tedbirler dolayısıyla özel sektörün istihdam politikalarının değişmemesine özen göstereceğiz. Özel sektörde ayrıca kadın istihdamını teşvik edecek unsurları göz önünde bulundururuz ama şu aldığımız tedbirler özel sektörün herhangi bir şekilde kadın istihdamı konusunda caydırılmasına yol açacak bir tedbir yok burada. Hiçbir özel sektör temsilcimizin de kadınları mağdur etmek üzerinden verimliliği arttırma gibi yanlış bir anlayışa gideceği kanaatinde değilim. Bunun da istismar edilmemesi lazım" dedi.

“DOĞUM İZNİ KONUSUNDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YOK"

Mevcut olan doğum izni süresinin kademeli olarak arttırılıp arttırılmayacağı ile yasal düzenlemenin ne zaman geçerli olmaya başlayacağı sorulan Davutoğlu, "Şu anki doğum izni konusunda hiçbir değişiklik yok. 16 hafta kalıyor. Buna ek olarak annelik izni diye 16 haftalık izinden sonra ilk çocuk için 8 hafa daha ekliyoruz. İkinci çocuk için 16 hafta daha ekliyoruz. Üç ve üzeri çocuklar için 24 hafta daha ekliyoruz. Bu eklenen sürede anneler yarım zamanlı çalışacaklar. Getirdiğimiz düzenleme ile anne, günde 4 saat işinde çalışacak 4 saat sonra evine gelecek geri kalan vakitte. Ama tam zamanlı çalışmış gibi ücreti alacak. Annelik izninden hiçbir kesinti yok. Aksine kademeli bir şekilde isteyen anne çocuğuyla günde 4-5 saat hariç çocuğun eğitim yaşına kadar beraber olabilecek" açıklamasında bulundu.

"YASA YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ ANDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK"

Yasa yürürlüğe girdiğinde kimlerin yararlanabileceği ile kapsama alınacağı sorulan Davutoğlu, "Yasal düzenlemeyi seçimlerden önce tamamlayıp yasa yürürlüğe ne zaman girerse o andan itibaren anneler bu haktan istifade etmeye başlayacaklar. Geriye doğru işlemesi hukuken mümkün değil. Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren geçerli olacak, yeni çocuklara" dedi.

"ANNELER, TAM ÜCRET ALARAK YARI ZAMANLI ÇALIŞACAKLAR"

Davutoğlu, annelere doğum sonrası getirilen hakları açıklayarak "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. İkinci olarak, doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız. Yapacağımız düzenleme ile analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalan tazmin edilecek olan izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız" dedi.

"ANNELER, TAM ÜCRET ALARAK YARI ZAMANLI ÇALIŞACAKLAR"

Aile ve nüfus paketiyle beraber çalışan annelere yönelik doğumdan sonra elde edecekleri birtakım hakları anlatan Davutoğlu, "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. İkinci olarak, doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız. Yapacağımız düzenleme ile analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Anneler, tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalan tazmin edilecek olan izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

"ANNELERE 30 SAATE KADAR KISMİ ÇALIŞMA HAKKI GETİRECEĞİZ"

Annelere doğum sonrası getirilen hakları açıklayan Davutoğlu, "0-12 ay bebekleri evlat edinenleri de aynı kapsama alacağız. Bu süreyi engelli çocuk doğuranlar için 12 aya çıkaracağız. Çoğul gebelik halinde bütün bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılacak. Bütün bu ücretin tamamını da devlet karşılayacak. Annelik gibi kutsi bir misyonu üstlendiği annenin çocukla bir arada kalma süresini uzatmış olacağız. Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma düzeni getireceğiz. Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu şekilde ebeveyn işinden olmayacak 30 saat çalışarak hem iş garantisi devam edecek hem profesyonel hayattan kopmayacak. Prematüre doğum, evlat edinme ve annenin vefatı halinde izin haklarını yeniden düzenliyoruz. İşçiler için anne doğum sonrasında hayatını kaybederse geri kalan izinleri baba kullanabilecek. Memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı sağlıyoruz. Prematüre doğum söz konusuysa bebeğin daha fazla bakıma ihtiyacı var. 7.5 aylık doğmuşsa geri kalan 1.5 ay bu izinlerden sayılmaksızın ek olarak izne eklenecek. Babalık izinlerini yeniden düzenliyoruz. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi pazar da girdiği için net bir hafta izin anlamına gelir. Babanın bu izni aldıktan sonra kahve köşelerinde veya başka yerlerde stadyumlarda olmamasını teminen belki anneden de 5 gün içinde bana hizmet etti, diye bir yazı alabiliriz" şeklinde konuştu. (DHA/İZMİR)

Haber Merkezi