- Siyaset
- 20.04.2025 12:14
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunarak anayasa değişikliğindeki zorunluluğa dikkat çekti
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda 33 yıllık kimsenin memnun olmadığı anayasa halen yürürlükte olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, Dolayısıyla bir taraftan acil eylem planı ve diğer icraatlar çerçevesinde adımlar atarken, diğer taraftan da özgürlükçü, katılımcı, sivil, güçler ayrılığı prensibine dayanan, kısıtlayıcı ve yasaklayıcı olmayan, insan onurunu öne çıkaran, vatandaşlığı esas alıp devleti vatandaşa göre tanımlayan yeni bir anayasa fikriyle kamuoyumuzun önüne çıktık dedi.
Başbakan Davutoğlu, verilen vaatleri birer birer yerine getirmek için harekete geçtiklerini ifade ederek 3 ay için açıklanan vaatlerin yüzde 30'unu gerçekleştirdiklerini söyledi. 3 ay için açıklanan reform paketlerinin yüzde 25'inin Meclis'e sevk edildiğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda ayrımcılıkla mücadele başta olmak üzere reform yasalarını görüşmeye devam edeceklerini bildirdi.
12 EYLÜL ANAYASASINDAN MEMNUNUM DİYEN KİMSEYE RASTLANMADI
Yeni bir anayasa fikrinin bu seçim sonrasında ortaya çıkmış bir fikir olmadığını belirten Başbakan Davutoğlu, Aslına bakarsanız, 12 Eylül Anayasası devreye girdikten sonraki bütün sivil kadrolar, rahmetli Özal'dan bu yana bütün sivil kadrolar yeni bir anayasa yapmak idealini hep gündeme getirdiler. Hiçbir siyasi parti yok ki 12 Eylül Anayasasını beğenmiş olsun ve yeni bir anayasa ihtiyacından bahsetmemiş olsun. Hemen hemen her hükümet, her siyasi parti, kurulduğu zaman veya seçime giderken, 12 Eylül Anayasasının darbe niteliğinden şikayet etmiş ve bu darbe niteliğine karşı sivil bir anayasa yapımı konusunda millete vaatte bulunmuştur. Bunun istisnası yoktur. '12 Eylül Anayasasından memnunum' diyen de kimseye rastlanmadı. Maddelerin neredeyse üçte ikisinde büyük değişiklik yapıldı ama halen anayasa ihtiyacı gündemde oldu. AK Parti iktidarı olarak bizler de 2002 yılında kurulduktan hemen sonra, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde bu ihtiyacı hep gündeme getirdik. Bütün seçimler sonrasında da hep adımlar attık diye konuştu.
CHP VE MHP LİDERLERİ İLE YAPTIĞI GÖRÜŞME
Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmenin üç temel konuda mutabakata vardıklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, Bu çerçevede de 'Anayasa Uzlaşma Komisyonunun aynı doku ve yapı içinde, esaslar çerçevesinde çalışmasına tekrar başlaması için iki lider olarak onayımızı vereceğimizi söyleyebiliriz' dedik. Bunda mutabık kaldık. İkincisi Meclisin daha etkin, daha süratli ama aynı zamanda denetime de daha açık, muhalefetin talebi çerçevesinde yürütülebilmesi için Meclis İçtüzüğünde de benzer bir reformun yapılması ve bu çerçevede daha önce oluşmuş komisyonun çalışmalarının devamı konusunda mutabık kaldık. Üçüncüsü de vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformları ve genel olarak reformlar konusunda da işbirliği yapma ve zamanlı olması bakımından vize muafiyetinin bağlamındaki reformlarda iktidar ve muhalefetin birlikte süreci hızla işletmesi konusunda mutabık kaldık diye konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeye de değinen Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile mutabık kaldığımız konularda Bahçeli ile de mutabık kaldık. Bahçeli üç konuda olumlu kanaatini iletti. Bir siyasi partinin genel başkanı ve Başbakan olarak benim vazifem bu diyaloğu sağlamak, bu tartışma ve konuşma zeminini oluşturmak. Bu oluştu, netice de hasıl oldu dedi.
MUHALEFETLE ORTAK ZEMİN OLUŞTURDUK, ŞİMDİ ARTIK GÖREV MECLİSİN GÖREVİDİR
Başbakan Davutoğlu, Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme olarak biz görevimizi yapıp, muhalefetle ortak zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclisin görevidir. Bu çerçevede de bundan sonra atılacak adımlar bağlamında arkadaşlarımla Sayın TBMM Başkanımızı ziyaret ettim. Kendisiyle yaptığım görüşmede iki değerli siyasi liderle mutabık kaldığımız hususları aktardım. Ancak bundan sonra bu sürecin işlemesi için Meclis mekanizmalarının çalışması gerekir. Gerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerekse İçtüzük ile ilgili komisyonun oluşması için değerli Başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere bu konuda çağrı yapmasının uygun olacağı kanaatimi kendilerine arz ettim. Biz bu anlamda görevimizi belli bir aşamaya getirdik. Şimdi Sayın Meclis Başkanımız hangi yöntemle, nasıl yapacağı tamamen kendi takdirleridir, partiler arasında oluşan mutabakatı hayata geçirmek üzere gerekli adımları herhalde atacaktır, değerlendirecektir dedi. (DHA)