- Siyaset
- 18.04.2025 20:01
2024 yılı tamamlanmak üzere. Yoğun geçen bir yılın ardından kalanlar ise yıllarca konuşulacak boyutta. Bahçeli’nin çıkışı, yerel seçimlerde CHP’nin zaferi ve kayyumlar yılın en önemli olaylar oldu…
SEMİ TEKTAŞ / 2024 yılının bitirmesine sayılı günler kaldı. Türkiye ve İzmir siyasetinde 2024 yılı neredeyse her gün sıcak geçti. Türkiye’nin İsveç’e NATO yolunu açmasıyla başlayan 2024, yerel seçimlere, önemli isimlerin siyaseti bırakmasına, kayyumlara sahne oldu. Yılın en önemli sürprizi ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Öcalan çıkışı olurken, CHP’nin 47 yıl sonra yerel seçimlerde birinci parti olması da çokça konuşuldu. İşte Türkiye ve İzmir’de 2024 yılında yaşananlar...
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrasında İsveç NATO üyeliği başvurusunda bulundu. İlk etapta mesafeli olan ve bazı şartlar sunan Türkiye 23 Ocak günü TBMM’de İsveç’in NATO üyeliğini onaylarken 2 gün sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı imzaladı.
CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay oldu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği 30 Ocak günü düşürüldü. Anayasa Mahkemesi Atalay’ın hak gaspına uğradığını belirtirken milletvekilliğinin iade edilmesini istedi buna karşın Yargıtay kararı uygulamadı.
Türkiye 31 Mart günü yerel yöneticileri seçmek üzere sandık başına gitti. Sandıkların kapanmasının ardından tarihi bir sonuçla Cumhuriyet Halk Partisi 47 yıl sonra sandıktan birinci parti çıkarak yerelde iktidar oldu. Ana muhalefet partisi İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Kırşehir, Mersin, Muğla, Sinop, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 20 ildeki mevcut büyükşehir ve il merkez belediyelerini korurken Hatay ve Kırklareli’ni az farkla kaybetti. CHP yerel seçimlerde Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bursa, Denizli, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Manisa, Uşak ve Zonguldak belediyelerini de bünyesine katarken Amasya ve Bursa 1977’den beri ilk kez, Adıyaman, Kastamonu, Uşak, Kilis, Bartın, Kütahya, Manisa, Afyonkarahisar ve Balıkesir de CHP’li belediyelere geçmiş oldu. İzmir’de ise CHP yine birinci parti olurken, 30 ilçenin 28’inde de ilk sırada çıktı. Menemen’de AK Parti, Aliağa’da ise MHP en yüksek oyu aldı.
Yerel seçimlere hür ve müstakil girme kararı alan İYİ Parti yerel seçimlerde istenilen sonuçları elde edemedi. Dönemin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener seçim sonuçlarının sorumluluğunu üzerine alarak partisini kongreye götürdü. Tekrar aday olmayacağını açıklayan Akşener, 27 Nisan’da yapılan 3 adaylı yarışta koltuğu İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’na teslim etti.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla çağrılarda bulunan sendikalara destek veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel Saraçhane’yi işaret etti. Sabah saatlerinde toplanmaya başlayan kalabalık ile polis karşı karşıya kaldı. Devamında Özel’in partisini eylemlerden çekmesi tepki toplamış ve emekçiyi yalnız bırakma olarak görülmüş ve eleştirilmişti. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplandı. Saraçhane Bozdoğan Kemeri önünde barikat kuran polis, grupların geçişine izin vermedi. Polis ve bazı göstericiler arasındaki yaşanan olaylar sonucunda 226 kişinin gözaltına alındığını açıklandı.
Yerel seçimlerden sonra CHP Lideri Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında normalleşme süreci başladı. CHP ile AK Parti arasında 8 yıl sonra ilk kez liderler düzeyinde görüşme gerçekleşti. Erdoğan da iadeyi ziyaret ile 18 yıl sonra ilk kez CHP Genel Merkezi’ne gitti.
26 Mayıs Günü CHP Ankara Tandoğan’da Büyük Emekli Mitingi düzenledi.
İYİ Parti Ankara Milletvekili ve partinin kurucularından Koray Aydın, yapılan Kurultay’da yarıştığı Müsavat Dervişoğlu’na karşı genel başkanlık yarışında adil koşullarda yarışmadığını iddia ederek 27 Haziran Günü İYİ Parti’den istifa etti. Bu istifa İYİ Parti’deki ne ilk ne de son istifa oldu.
Takvimler 2 Temmuz’u gösterdiğinde dönemin Sağlık Bakanı AK Partili Fahrettin Koca görevden alındı. Koca’nın yerine İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı.
16 Ağustos günü Türkiye siyaset sahnesinde kara bir olay yaşandı. Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı sonrası toplanan mecliste kavga çıktı. Yaşanan arbede de yumruklar konuştu. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan’ın saldırısına uğradı.
Saadet Partisi’nin önde gelen isimlerinden ve Millî Görüş Harekatı’nın Lideri Necmettin Erbakan’ın yakın arkadaşı Recai Kurtalan 7 Ekim günü yaşamını yitirdi.
30 Ekim’de Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, şafak operasyonu ile gözaltına alınırken 31 Ekim’de belediyeye kayyum atandı. 4 Kasım’da DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti, 22 Kasım’da DEM Partili Tunceli ve CHP’li Ovacık ve 29 Kasım’da Van Bahçesaray belediyelerine kayyum atandı.
İzmir’de yıl boyu İzmir Körfezi tartışmaları yaşandı. Ağustos ayında başlayan yangınlarda denizdeki oksijen seviyesinin düşmesiyle Körfez’de koku ve balık ölümleri başladı. Bunun üzerine Büyükşehir çalışmalarına başlarken Bakanlığa da çağrıda bulunarak iş birliği istedi. Bakan Murat Kurum İzmir’de Körfezi yerinde incelerken Başkan Tugay’ın yurtdışında olması sebebiyle eşlik etmemesi çokça tartışıldı. Büyükşehir Belediyesi bakanlıkla beraber 2, toplamda 3 Körfez Çalıştayı düzenledi. Meclis’te Bakan Kurum’un yapay zekaya sorduğu Körfez sorusu da tartışmaları büyüterek devam ettirdi.
15 Temmuz darbe girişiminin öncülerinden FETÖ terör örgütü elebaşı Fettullah Gülen, ABD Pensilvanya’daki evinde 20 Ekim’de öldü.
22 Ekim Salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Türkiye siyasetinde şok etkisi yaratacak bir açıklamada bulundu. Bahçeli, grup toplantısında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’yı lağvetmek suretiyle ‘Umut Hakkı’ ile mecliste DEM Parti kürsüsünden konuşabileceğini söyledi. AK Parti ilk etapta sessiz kalırken, CHP şartlı destek verdi. İYİ Parti ise meclis kürsüsünden urgan fırlattı. Urgan daha sonra MHP tarafından alınarak genel merkeze götürüldü.
CHP İzmir eski İl Başkanı ve 23. Dönem İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan 7 Kasım’da hayatını kaybetti.
2025 yılında yapılması gereken Demokrat Parti’nin kongresinin 2024’e çekilmesi parti içinde tepkilere neden oldu. Genel başkan adaylığı için imza toplayan İlay Aksoy'un adaylığı, bazı delegelerin imzalarını geri çekmesi, bazı imzaların ise geçersiz sayılması gerekçesiyle kabul edilmedi. Parti içinde bugünden sonra kopuşlar başladı. İzmir Milletvekili Salih Uzun ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt partilerinden 18 Kasım’da istifa etti.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu 24 Ekim 2016’da başladığı genel başkanlık görevini 24 Kasım’da yapılan kongrede Mahmut Arıkan’a devir etti.
12 Eylül’de İYİ Parti’den istifa eden İzmir Milletvekili Ümit Özlale, 3 Aralık Salı günü grup toplantısında CHP’ye geçti.
Gelecek Partisi Milletvekili Nedim Yamalı 24 Aralık’ta partisinden istifa etti. Bununla birlikte Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Meclis Grubu düşmüş oldu.