- Siyaset
- 20.04.2025 12:14
CHP Genel Başkanları Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının yurt dışı görevlerinde yaşadıkları sıkıntılarının giderilmesi için kanun teklifi verdi
MEHMET EMİN YENİAY/ANKARA
Vakıf Üniversitelerinde çalışan öğretim elemanları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilireceğini hatırlatan CHP'li Tanrıkulu ve Bekaroğlu, kanun teklifi ile, Vakıf Üniversitelerinde çalışan öğretim elemanları da tıpkı devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları gibi bilimsel etkinliklere katılmak üzere sık sık yurtdışına çıkmaktadırlar. Bu değişiklikle kamu hizmeti gören vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarının yurtdışına çıkışlarda karşılaştıkları sıkıntıların ve engellerin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır" denildi.
Tanrıkulu ve Bekaroğlu'nun ortak hazırladığı vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin gerekçesi ise şöyle:
YAPILAN UYGULAMA EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Pasaport Kanunun 14. Maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri hususi damgalı pasaport alabilmektedir. Ancak vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanları ne yazık ki Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı bir şekilde bu haktan mahrum edilmektedir.
DEĞİŞİKLİK ÜLKE ÇIKARINA KATKI SAĞLAYACAK
Çok sık bir şekilde uluslararası bilimsel toplantılara, araştırma projelerine ve eğitimlere katılan bilim insanlarımızın böylesi bir eşitsizlik altında çalışmaları, içinde bulunduğumuz bilim ve teknoloji çağında öncelikle ülkemize yapılan bir haksızlıktır. Bilimsel araştırma ve teknolojik gelişmelerin uzağında kalan bir ülkenin gelecekte uluslararası alanda söz sahibi olması, bağımsız politikalar üretebilmesi mümkün olmayacaktır. Bilim insanlarımız uluslararası bilimsel araştırmalara, toplantılara, eğitim programlarına ne kadar çok ve rahat bir şekilde katılabilirse bu etkinliklerin ülkemize katkısı o kadar çok olacaktır.
14. MADDEDEN YARARLANMASI GEREKMEKTEDİR
Öte yandan devlet üniversiteleri gibi vakıf üniversitelerinin de kamu tüzel kişiliği vasfı olup, 2547 sayılı kanuna tabi oldukları ve yaptıkları hizmetin kamu hizmeti olduğu göz önüne alındığında Anayasamızın 10. Maddesinde hayat bulmuş temel ilkelerden birisi olarak kanunun önünde eşitlik ilkesi gereğince vakıf üniversitesi öğretim elemanlarının da pasaport kanununun 14. Maddesinden yararlanabilmesi gerekmektedir.