Çift başlılık sona erecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine işaret ederek, "Yeni sistemde iki başlı bir yürütmeye son verilerek yürütme yetkisinin cumhurbaşkanınca kullanılması öngörülmektedir" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2017 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 05.04.2017 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çift başlılık sona erecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, SETA'nın Kriter Dergisi'ne cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi üzerine verdiği röportajda önemli açıklamalar yaptı. Bozdağ, Türkiye’nin geleceğinin cumhurbaşkanlığı sistemine bağlı olduğunu, sistemin iç ve dış tehditlere karşı zorunlu bir reform olduğunu ifade etti. Hükümet sistemi değişikliğinin, konjonktürel ve günlük siyasi sorunlardan kaynaklanan bir ihtiyaç olmayıp çok uzun zamandır toplumunun her kesiminde tartışılan bir konu olduğunu belirten Bozdağ, "15 Temmuz kanlı askeri darbe girişimi sonrası Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı iç ve dış tehditler farklı görüşlere sahip siyasi partileri ve toplum kesimlerini bir araya getirmiş, yeni bir hükümet modeline geçilmesini zorunlu kılmıştır" dedi.

HIZLI İCRAAT

Anayasa değişikliğiyle vatandaşların yürütme organını doğrudan kendisinin belirleyeceğine dikkati çeken Bozdağ, "Zira mevcut sistemin aksine yürütme yasama içinden çıkmayacak, doğrudan halk tarafından belirlenecektir. Hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan etkin bir yönetim modeli oluşturularak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, kurumların hızlı çalışmalarını sağlayan bir işleyiş hakim olacaktır. Güvenlik politikalarında hızlı ve etkin karar alınarak vatandaşlarımızın özgürlüklerini güvenli bir ortamda yaşamaları sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğiyle kuvvetlerin sert ayrılığı üzerine kurgulanmış cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirildiğini belirten Bozdağ, "Bu bağlamda yasama ve yürütme organlarının seçimleri ayrı ayrı yapılacak olup yürütme mevcut durumun aksine yasamanın içinden çıkmayacaktır. Cumhurbaşkanının bütçe ve kesin hesap teklifi hariç kanun teklif etme yetkisi bulunmamaktadır. Bir başka ifadeyle yürütme organı mevcut durumun aksine kanun teklifinde bulunamayacaktır" açıklamasında bulundu.

DOĞRUDAN ATAYACAK

Bakan Bozdağ, "Cumhurbaşkanı mevcut anayasaya göre de başbakan tarafından teklif edilen bakanların atamasını yapmaktadır. Yeni sistemde iki başlı bir yürütmeye son verilerek yürütme yetkisinin cumhurbaşkanınca kullanılması öngörülmektedir. Buna bağlı olarak cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları doğrudan atayacaktır" dedi. Getirilen hükümet sistemine bağlı olarak gensoru ve güvenoyunun anayasadan çıkarıldığını anlatan Bozdağ, "Böylece gensoruyu seçimlerde halk verecek, güvenoyu da halktan alınacaktır. Meclisin var olan bilgi edinme ve denetim yollarından meclis araştırması, meclis soruşturması, genel görüşme ve yazılı soru hayatiyetini devam ettirmektedir. Daha da önemlisi anayasanın 87. maddesinde düzenlenen meclisin kanun koyma ve değiştirme görev ve yetkisi devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Bozdağ, halihazırda cumhurbaşkanının hukuki ve siyasi sorumluluğunun bulunmadığına işaret ederek, "Cezai yönden de sadece vatana ihanetle suçlanması mümkündür. Yeni sistemde yürütme yetkisinin doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanınca kullanılacak olması nedeniyle cumhurbaşkanına hukuki, siyasi ve cezai sorumluluk getirilmektedir" dedi. (İHA)

Haber Merkezi