Sayfa Yükleniyor...
CHP sığınmacılar konusunda çalışma yapması için bir komisyon kurdu. Komisyon üyeleri bir yol haritası belirlemek üzere bir toplantı yaptı
CENGİZ ALDEMİR/ANKARA
Adanadaki sığınmacıların sorunlarını çözmek için çalışma yapan STKlardan ve gözlemlerinden edindiği bilgileri gazetemiz ile paylaşan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, sığınmacılara kucak açan Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin Adana'da açtığı temsilci yöneticileri ile görüştüğünü, çok sayıda sığınmacının olduğunu ve dernek temsilciliğinin onlara her konuda destek olduklarını belirtti.
CHP'nin Suriyeli Sığınmacılar Komisyon üyesi Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Suriyeli sığınmacılardan kan alınmamasının nedenlerinden, kimliklerini gizlemelerinin arka planına varıncaya kadar bir çok bilinmeyeni ve çözüm önerilerini ortaya koydu.
Seçim bölgesi Adana'daki sığınmacılar üzerine çalışma yapan dernek yöneticileri ile yaptığı görüşmeleri ve gözlemlerini TBMM'deki çalışma odasında gazetemizle paylaşan Elif Doğan Türkmen şöyle konuştu :
KENDİ DİLİNİ KONUŞAMAYAN 14 YAŞ ALTI ÇOCUK VAR
Biz CHP olarak Suriyeli sığınmacılar ile ilgili bir komisyon kurduk ve ilk toplantısını yaptık. Burada o insanların sorunlarının neler olduğunu tespit edilmesi ve çözüm yolları ile ilgili yol haritası çizildi. Sığınmacıların çok yoğun oldukları noktalar olan Adana, Şanlıurfa Gaziantep, Hatay, Muğla, İzmir, İstanbul var. Buralarda durum tespitleri yapılacak oralardaki hikayeler dinlenecek. Ayrıca STK'lar ile hem Ankara'da hem bu illerde bir araya gelinecek. Sığınmacıların kanaat önderleri ile görüşülecek. Benim Adana'da bu konuda yaptığım bir çalışmam oldu. Sığınmacılara kucak açan Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Adana'da temsilcilik açıyor. Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği yöneticileri ile konuşup bilgi aldım. Epeyce bir sığınmacı vardı orada. Onlara her konuda destek oluyorlar. Türkçe ve Arapça öğretiyorlar. Çünkü 14 yaşın altında ve çok sayıda (doğru dürüst kendi dillerini de bilmeyen) çocuk var ve onlara dönük kurslar açıldı" dedi.
SIĞINMACI AİLELER BOŞANAMIYOR
Sığınmacı ailelerinin Türk medeni hukukundan faydalanıp faydalanmadığı konusundaki soruya Türkmen, "Örneğin boşanma davası çok önemli bir sorun ve öyle sorunları var. Karı koca anlaşamıyor boşanmak istiyor. Ama boşanamıyorlar. Türk mahkemelerinin davaya bakması için kayıt lazım ve böyle bir kayıta erişme şansları yok. O konuda konsoloslukla barolarla konuşmuşlar ama çözüm üretilememiş. Bu en temel insani haklardan birisi ve şu anda o insanlar bu haktan yoksunlar. Bu da şunu gösteriyor. Mutlaka bu konuda çalışma yapmak gerekiyor. Bu benim dikkatimi çeken konulardan bir tanesi " yanıtını verdi.
SIĞINMACILARDAN KAN ALINMIYOR
Türkmen Türkiye'de olan sığınmacıların sağlık konusunda ki sıkıntıları konusu ile ilgili soruya, "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kanserle ilgili bir hoca anlattı. Belki bizim kan bankamız çok ince eleyip sık dokuyor. Onun için biz onlardan kan alamıyoruz alamayınca da kan desteği veremiyoruz dedi. Bizde de kan kısıtlı. Birine kan vermemiz için onun karşılığının yerine konması lazım. Onlardan kan alamayınca biz de veremiyoruz bu konuda ciddi sorun yaşıyorlar. Çünkü kayıt yok. Üniversitenin prosedürü de daha farklı. Mesela diyor hoca Kızılay'ın bir kan merkezi var onlar gibi değiliz. Bizim daha katı kurallarımız var kayıtları da olmadığından kan alamıyoruz diyor. Orada biraz da o kanı alınca çok ciddi tahliller yapmak lazım. Suriyeli oldukları için bir engel var diye düşünüyorum. Ama üniversite için konuşuyorum. Kızılay kan merkezi daha rahat değerlendirebiliyor diye düşünüyorum.
AİLE HEKİMLİĞİ TC. NUMARASI OLMAYINCA SIĞINMACILARA BAKMIYOR
Yine kamplarda yaşayan ve tedavi olması gereken Suriyelinin hastaneye ulaşımında sorun yaşandığı belirtildi. Mesela haftada bir veya iki kere gelmesi gerekenler bir ay sonra gelebiliyor. Bu da tedavilerini aksatıyor ve çoğu da bu nedenle öldüğü ifade edildi. Bu da çok dile gelmeyen bir insanlık dramı olarak karşımızda duruyor " sözleri ile değerlendirdi. Dile gelmeyen bir konuda, aile hekimleri T.C. numarası olmayanlara tedavi veremiyorlarmış. Çünkü parasını alamıyor. Aile hekimi baktığı hasta başına para alıyor. Bunların T.C.si olmadığından kayda giremiyor ve emeğinin karşılığını alamıyor. Bu konuda da Suriyeli hastalar sorun yaşadıkları bilgisine ulaştım" sözleri ile yanıtladı.
Sığınmacı çocukların eğitim konusundaki sıkıntılara da dikkat çeken CHP'li Türkmen, çocukların İngilizce konusunda zayıf olduklarını öğrendiğini, bir tarafta Türkçe bir tarafta Arapça eğitim verildiği bilgisini de paylaştı.
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE KAYITSIZ ÇALIŞAN SURİYELİ VAR
"Adana'da 1 tane sığınmacı kampı var. Ayrıca kayıtsız 200 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğu söyleniyor" diyen Türkmen, bu insanlara ucuz işgücü olarak bakıldığını ifade ederek, "Bu insanlar ev işlerinden, boyaya, her işi yapıyorlar. Adananın en uzak ilçesinde bile şu anda Suriyeli çalışıyor ve bunların hepsi kayıtsız çalışıyor. 300-400 TL aylıkla çalıştırılanlar olduğu söyleniyor. Adananın her yerinde kaçak çalışan Suriyeli var. Adana Büyükşehir Belediyesi'nde bile çalışan Suriyeli var. Belediyenin tüm taşeron firmalarının kayıtlı işçi çalıştırması lazım normalde. Demek ki bir biçimiyle bunu deliyorlar. Taşeronda bile kayıtlı olması şart. Barınma sorunları çok çok önemli. Çünkü ev tutan çok az. Ev sahipleri onlara ev verirken normalin iki üç mislini istediklerini duyuyoruz. Bu evlerde birkaç aile bir arada kaldıkları ifade ediliyor. Diğerleri zaten Adana'nın belli yerlerinde derme çatma ev yapmışlar. Kışın nasıl olacak bilmiyorum. Güney Adana bölgesinde bunlar çoğunlukta. Boş alanlar bulup yapmışlar yaşamaya çalışıyorlar" diye konuştu.
ÇÖZÜM SURİYE POLİTİKASINA DOĞRU BAKMAKTAN GEÇİYOR
Sorun nasıl çözüleceği konusunda da görüşlerini paylaşan CHP'li Türkmen, "Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil. Bu işi çözmenin yolu Suriye politikasına doğru bakmaktan geçiyor. Bizim Suriye'ye bakış politikamız yanlış. Esat gitsin bunlarda geri gidecekler diye bir şey artık yok. Çünkü Suriye'de bence bir nesil kayboldu. Bizim burada yüz binin üzerinde çok küçük yaşta çocuk ve bebek var. Türkiyede doğanlar var. Bunlar anadillerini bilmiyorlar. Türkçeyi bilmiyor eğitim almıyorlar. Bu ne demek. Suriye'nin nüfusu 22 milyon civarında ve 2 milyonu burada diğerleri birkaç ülkede . Toplamda 6 milyondan bahsediliyor. 22 milyon içinde 6 milyon ciddi bir rakam. Böyle bir ülke ne zaman kendine gelebilir? Uzun yıllar alır. O anlamda Türkiye Suriye politikasını düzgün oturtması lazım.
KİMLİKSİZ YAŞAMAYI TERCİH EDİYORLAR
Türkiyede olan sığınmacılar kayda girmek istemiyorlar. Kayda girdiklerinde de doğru bilgi vermedikleri ifade ediliyor. Çünkü Türkiyede kayda girdikleri anda başka ülkelere gitme şansları kalmıyor. Bu nedenle ya yanlış bilgi veriyorlar ya da hiç bilgi vermiyorlar. Onlar da kısa sürede Suriyeye dönemeyeceklerini biliyorlar. Bu nedenle Türkiyeye kimlikle gelsin gelmesinler kayıt altına girmek istemiyorlar. Bir de böyle bir yapı var. Büyük kısmı belki de bunun için böyle kimliksiz yaşamayı tercih ediyorlar. Bizim hükümetin bunlara ilk başlarda statü vermemek adına misafir demiş olması da önemli. Açık kapı politikası uygulayarak önceleri herkese buyurun gelin dediler. Bu kadar insanın geleceğini tahmin etmemişti. Ve Türkiyede kalacaklarını öngöremediler " şeklinde konuştu.
ÖNÜMÜZDE KISA BİR SÜRE VAR
Sığınmacılar ile ilgili komisyonun bayram sonrası çalışmalarına başlayacağını söyleyen Türkmen, " Tam yol haritası çıkmış değil. Pazartesi İstanbulda olacağız. Edirne'ye gidip durum tespiti yapacağız. Sonra da bazı illerde (Suriyelilerin yoğun olduğu yerlerde) çalışma yapacağız. Ayrıca önümüzde kısa bir süre var. Aynı zamanda bir seçim süreci de götürdüğümüz bu süreç içinde sığınmacı komisyonunun süresi yok diyebilirim" sözleri ile değerlendirmelerde bulundu.
Haber Merkezi