Sayfa Yükleniyor...
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında yaşanan tartışmayla ilgili, Tartışma bence kapanmıştır. Bundan sonra ortaya çıkabilecek başka tartışmalar içinde parti disiplin kurallarını, kurullarını gerektiğinde işletiriz dedim dedi
Başbakan Davutoğlu, TÜRK-İŞ Konfederasyonunu ziyaret etti. Görüşme sonrası Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Başbakan Yardımcısı Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek arasında yaşanan tartışmayla ilgili dün akşam Gökçek ile görüşmesinde neler konuşulduğunu sorması üzerine Davutoğlu, AK Parti 12-13 yıllık bir parti. Siyasi tarih bakımından kısa dönemli gibi görünebilir. AK Parti 12-13 yıl içinde kurulur kurulmaz da Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk genel başkanlığını üstlenmesiyle birlikte çok sağlam kurallarla, kurullara, zeminlere kavuşturulmuş bir parti. Herhangi bir arkadaşın herhangi bir şekilde eleştirisi yeni bir düşüncesi, yaklaşımı varsa ifade edilecek bütün zeminler mevcuttur. Burada yapılması gereken en son şey dillendirilmemiş bir tarzda iki açıklamayı da kastederek söylüyorum; bu konuların bizim de irademiz dışında kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Çok sağlam bir siyasi geleneğe, sağlam bir siyasi kültüre ve içeride de son derece demokratik, çağdaş anlamda her türlü eleştiriye açık bir parti yapısına sahip olmamız, dolayısıyla bütün bu konuların öncelikle parti zemininde gündeme getirilmesi lazım. Herkes benim bu tür konulardaki yönetim biçimimi de biliyor. Gerekirse saatlerce dinlerim, saatlerce detaylara kadar mesele ile ilgilenirim, her türlü görüşü alırım ama bir tek konuda açıkçası tahammül gösteremeyiz. Böyle bir zeminde tartışılmamış bir konunun kamuoyu nezdinde spekülatif şekilde paylaşılmasıdır diye konuştu.
DİSİPLİN KURALLARINI İŞLETİRİZ
İkinci olarak da doğru bulmadığımız husus, herkes kendi görevini yapmalıdır diyen Davutoğlu, şunları kaydetti: O görevin doğasının gerektirmediği alanlara da girmemelidir. Bunlar ilksel konulardır. Bu ilkesel konuları partide egemen kılmaya kararlıyım. Bu konuda da kimsenin ayrıcalığı yoktur. Ola ki farklı görüşler olur, ola ki değişik fikirler gündeme gelir ama kimse yerleşik kuralları, var olan mekanizmaları ve kurulları bypass ederek şu veya bu gerekçeyle, şu veya bu niyetle kendi şahsi görüşleri üzerinden partimizin tartışılmasına, yıpratılmasına sebep teşkil edecek bir hareket tarzı içinde olamaz. Bunu Sayın Arınç ile Bakanlar Kurulu sonrasında da görüştük. Kendileri de dün açıklama yaptılar. Akşamda yoğunluğum dolayısıyla Bakanlar Kurulu sonrasında dünde Konyada olduğum için görüşememiştim, Sayın Gökçeki konuta davet etmiştim. Kendisine de bu ilkeler etrafında gerekenleri söyledim. Gerektiğinde ilkesel bir tutum gerektiği hallerde ben en yakın çalışma arkadaşlarımla en açık bir şekilde konuşmayı, zihinlerde hiçbir fluluğa ve dışarıda ortaya çıkacak spekülasyona sebebiyet vermeyecek şekilde konuları ele almayı en doğru yol ve yöntem olarak bilirim. Sayın Gökçeke de tartışmanın başlatılması ve sonrasındaki aşamalardaki tutumu konusundaki bu genel kurallar çerçevesinde kanaatlerimi açık bir şekilde ilettim. Kendileri de eminim kamuoyuyla kanaatlerini bu anlamda paylaşacaktır ama bu konuda ilkesel olarak yaklaşımımızın doğru olduğunu ifade ettiler. Bu şekilde bu tartışma bence kapanmıştır. Kendi parti disiplinimiz, parti anlayışımız içinde partideki demokratik her türlü görüş ilkesi etrafında. Bundan sonra ortaya çıkabilecek başka tartışmalar içinde parti disiplin kurallarını, kurullarını gerektiğinde işletiriz dedim. Çünkü biz seçim sathı halinde ve sonrasında hiçbir şekilde partimizin yıpratılmasına izin verecek davranışlara müsamaha göstermeyiz.
BAŞBAKANDAN TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kriterler belirlenecek ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atacağız. Mesela Karayolları böyle bir alan. Yardımcı işçi statüsünde, diğer statülerde çalışan emekçilerimizin kamunun ihtiyaç hissettiği miktarını kadroya alınması, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini konusunda bir genel çerçevede mutabakata varıldı dedi.
Bir gazetecinin istihdam teşviklerine ilişkin sorusuna Davutoğlu, Hükümeti kurma görevini aldıktan sonra gerek hükümet programını açıkladığımda, gerekse daha sonra Maliye Bakanlığımıza yaptığımız ziyaret ve arkasında orta vadeli programın açıklanmasına müteakip arka arkaya paketler açıkladık. 25 dönüşüm paketini açıkladık. Bu uzun vadeli, orta vadeli, kısa vadeli perspektif içeren çalışmalardı. Çalışanlarımızla ilgili çalışan kadınlarımızla ilgili paketler açıkladık. Tarım sektörüyle ilgili çalışmalarımızı paylaştık. Birçok müjdeler esnaf kesimiyle ilgili yine bir paket açıkladık. Toplum kesiminin her biriyle ilgili aslında çok ciddi düzenlemeler ve iyileştirmeleri getiren paketler açıkladık. Dünya ekonomisi büyük bir dalgalanma içinde. 2008den bu yana süren kriz ortamı aşılmış değil. Kurlardaki dalgalanmalar son dönemdeki bütün ekonomilerde etkiler yapıyor. Türk ekonomisinin sıhhatli yapısı bu yapıyı absorbe edecek, bu yapıyı etkisiz kılacak bir güçlülük sergiliyor ama her ne surette olursa olsun bizim bir taraftan finansal sistemimizdeki güçlü yapıyı koruma yanında mutlaka üretim ve istihdamı arttırıcı tedbirler alma zorunluluğumuz var. Bu çerçevede 25 dönüşüm programına uyumlu bir şekilde ciddi bir üretimi arttırma ve istihdamı genişletme paketini, teşvik paketini uzun zamandır çalışıyorduk. Bakanlar Kurulunda birçok bu konuda noktasal sunumlar yapıldı yanıtını verdi.
"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BU PAKETİ AÇIKLAMAYI ÜMİT EDİYORUZ"
İlgili bakanlarla iki hafta önce yaptığı çalışmada kurdaki dalgalanmanın getirdiklerinin ele alındığını hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi: Şimdi çok büyük ve biz de gurur duyuyoruz. İş gücüne katılım özellikle kadınlarımızda olağanüstü hızla artıyor. Türk ekonomisinin büyüyerek istikrar sağlayan bir ekonomi haline gelmesini sağlayacağız. Bazı ülkeler küçülerek istikrar sağlamaya çalışıyor. Biz büyüyerek istikrarı daha üst dengelere taşımak suretiyle dengeyi ve istikrarı, bunu sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde kamuoyu ile bu paketi paylaşacağız.
TAŞERON SORUNUNU KALICI OLARAK ÇÖZMEK ÜZERE ADIM ATACAĞIZ
Karayollarında kamunun ihtiyaç duyduğu eleman alımı konusunda mutabakata varıldığını belirten ve bu konuda detaylı bilgi isteyen gazeteciye Davutoğlu, Onların detaylarını paylaşacağız. 6 bin 300 işçimizle ilgili takriben bir yasal süreç var. 2-3 senedir sürmekte olan. Taşeronlarla ilgili genel düzenleme konusunda bütün kurumlarımızı bakanlıklarımızı görevlendirdik. Gelecek bilgileri toparlıyoruz. Şuanda Çalışma Bakanlığımızda bu konuda yoğun bir çalışma içinde. Kriterler belirlenecek ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atacağız. Belli kriterlerle ihtiyaçlara göre, yardımcı işçi konusunda bu çerçevede bir çalışma yürütülüyor. O kendi doğası içinde yürürken belli alanlarda kamunun ihtiyaç hissettiği alanlar var. Mesela Karayolları böyle bir alan. Yardımcı işçi statüsünde, diğer statülerde çalışan emekçilerimizin kamunun ihtiyaç hissettiği miktarını kadroya alınması, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini konusunda bir genel çerçevede mutabakata varıldı. Bununla ilgili detayları özel bir şekilde bu işçi kardeşlerimizin de katılacağı toplantıda paylaşacağız ama bu sorunu çözmeye kararlıyız karşılığını verdi. (İHA/ANKARA)
Haber Merkezi