Sayfa Yükleniyor...
Başbakan Davutoğlu BBC'ye verdiği mülakatta, Türkiye Kobaniye askeri müdahalede bulunursa, uluslararası tarafların çoğunun Türkiyeyi eleştireceğine eminim dedi
Davutoğlu, BBCye verdiği mülakatta Suriye konusunda bütünlüklü bir stratejiden yana olduklarını belirtti. Türkiyenin Suriyede kendi öncelikleri ve buna bağlı riskleri olduğunu vurgulayan Başbakan, "Sınırımızda Suriye rejimini, IŞİDi ve PKKyı görmek istemiyoruz" dedi. BBCnin Davutoğlu ile yaptığı mülakat özetle şöyle:
BBC: Kobani, Suriyedeki savaş açısından ne kadar önemli?
Ahmet Davutoğlu: Çok önemli şüphesiz. Ama Kobaninin, Suriyedeki daha geniş kapsamlı bir krizin sonucu olarak ortaya çıktığını unutmamalıyız. Bu nedenle Kobaniye odaklanmak, Suriyede teröre karşı; IŞİDe karşı savaşla mücadelenin sembolü haline geldiği için önemli. Bu Suriyede, özellikle Kobanide olanlara büyük önem verdiğimizin göstergesi. Ama unutmamalıyız ki, Kobani meselesi bir kaç ay önce başladı. Oysa Suriyedeki savaş 3.5 yıl önce başladı. 300 bin kişi öldü. Dört milyon kişi diğer ülkelere sığındı. 10 milyondan fazla insan Suriye içinde yerlerinden edildi ve kriz tüm hızıyla devam ediyor. Bu yüzden Kobani münferit bir mesele değil. Daha büyük bir krizin sonucu. Suriye krizini çözmeden bugün Kobaniyi kurtarsak bile, Suriye rejiminden ya da IŞİDden başka bir saldırı olacak, bugün Kobanide gördüğümüz sonuçlarla karşı karşıya kalacağız.
BBC: Birkaç yüz Peşmergenin kente geçişi, Kobanideki savaşın gidişatını değiştirir mi, savaşın kazanılmasını sağlayabilir mi?
Ahmet Davutoğlu: Açık konuşmak gerekirse, bu yeterli olmaz fakat Kobaninin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli. Kobaniyi kurtarmak, son iki aydır uluslararası toplumun sloganı; ana mesajı oldu. Ama bunun ne anlama geldiğini, Kobaniyi kurtarmanın ne olduğunu tanımlamalıyız. Kobaniyi kurtarmak, Kobanide yaşayan sivillerin kurtarılması demekse, oradaki insanların çoğu zaten Türkiyeye geldi ve güvendeler. Sadece insanlar değil, hayvanlar, araçlar bile Türkiyeye getirildi. Kobaniden Türkiyeye 200 bin kişi geldi.
TÜRKİYE ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNSA ELEŞTİRİRLER
Ahmet Davutoğlu: Ama Kobaniyi kurtarmak, Kobaniyi ve çevresini IŞİDden geri almaksa o zaman bir askeri operasyon gerekli. Bu askeri operasyonu kim yapacak? Mesele bu. Uluslararası medyanın Türkiyeyi suçladığını ve Türkiyeden bir şey yapmasını beklediğini gördüğümde gerçekten çok şaşırdım ve şoke oldum. Türkiyenin ne yapması gerektiğini tarif etmeliler. Eğer Türkiye Kobaniye askeri müdahalede bulunursa, uluslararası tarafların çoğunun Türkiyeyi eleştireceğine eminim.
Diğer ülkeler Kobaniye kara birliklerini göndermek istemedikleri için kente yardım etmenin tek yolu barış amaçlı ya da ılımlı güçler göndermek. Peki bu güçler kim? Peşmerge. Şu an anayasal olarak Irak ordusunun parçası olan Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO). Türkiye, Irak Peşmerge güçlerine ve bizim için Suriye halkının gerçek temsilcisi ve sahadaki ılımlı güçler olan ÖSOya yardım etmeye hazır olduğunu ve Türkiye üzerinden Kobaniye geçebileceklerini beyan etmişti.
BBC: Ama Suriyeli Kürtler, Cumhurbaşkanı Erdoğanın ÖSO güçlerinin Kobaniye gideceği yönündeki açıklamasına mesafeli yaklaştı, hatta bazıları buna tepki gösterdi; ÖSO savaşçılarına ihtiyaçları olmadığını ve kendilerine danışılmadığını öne sürdü.
Ahmet Davutoğlu: Suriyeli Kürtlerin kim olduğunu tanımlamak önemli. ÖSOnun içinde de savaşan Kürtler var. Ayrıca yalnızca PYDyi değil Barzaninin partisi KDPyi destekleyen Kürtler de var. Eğer PYD Suriyeli Kürtler olarak değerlendiriliyorsa, PYDnin geçen üç yılda rejimle işbirliği yaptığını ve rejimin Suriye halkına saldırmasına yardım ettiğini unutmamalıyız. Ayrıca PYD, son bir senedir IŞİDle yan yana yaşıyor, Suriye içindeki diğer Kürt gruplara baskı uyguluyordu. Şimdi bu yardımı kimin almaya hazır olduğunu tanımlamamız gerekiyor. PYD, cepheye çok sayıda Peşmerge gelmesini istemiyor ve ÖSOyla işbirliğine yanaşmıyor. Peki bizden ne bekliyorlar?
Türkiyeden Kobaniye yardım talepleri geldiğinden bu yana, onlara bizden ne istendiğini soruyoruz. Türk ordusunu göndermiyoruz - ki ne PYD, ne başka birinin bunu istediğini düşünüyorum. Kimse Suriyede kara birlikleri, Peşmerge ya da ÖSO güçlerini görmek istemiyor. Ve PYDden Kobaniye güç göndermesini istedik, ama gitmek istemiyorlar. 300 kişiden sadece 60ı Kobaniye dönmek istedi. Diğerlerine, Amerikalılara dilerseler kara birlikleri gönderebileceklerini söylüyoruz. Sadece Peşmerge ve ÖSO, Kobaniye birlik göndermek için bizle temasa geçtiler.
BBC: Yani sizinle irtibat kurdular? Çünkü Erdoğan arada anlaşma olduğunu söylediğinde bunu yalanlamışlardı.
Ahmet Davutoğlu: Evet onlarla müzakere ettik. Iraktaki birliklerini göndermeye hazır olduklarını söylediler. Dolayısıyla Peşmerge ve ÖSO, birliklerimini göndermeye hazır olduklarını söylediğinde, biz de evet dedik. Diğer ülkeler ve Amerikalılar ve Avrupalılar kendi birliklerini göndermek isterlerse, Türkiye buna asla hayır demez. (İHA)
Haber Merkezi