- Siyaset
- 06.05.2025 14:11
Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize muafiyeti konusunda Mecliste yapılacak çalışmalar hakkında muhalefete çağrıda bulunarak, Muhalefete bu konuda bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bütün vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda hareket etmeleri yönünde dedi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkünde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.
TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA VURGUSU
Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Tusk, teröre karşı dayanışma vurgusunu da Ankarada yapmak istediğini bize iletmişti. Bu, teröre karşı dayanışma ve taziyeleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Terör, bugün bütün insanlık için en büyük tehdittir. Ankarada son 5 ayda gerçekleşen bu saldırılar aslında terörün hiçbir şekilde ırk, etnisite, sosyal köken, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bütün insanları hedef aldığını ortaya koydu" ifadelerini kullandı.
GELECEĞİ TAŞIMAK İSTİYORUZ"
Türkiye ve Avrupa Birliğinin terör konusunda ortak bir tavrı benimsediğini anlatan Davutoğlu, Birçok lider de arayarak mesaj göndererek taziyelerini iletmişlerdi. Avrupa kıtamızı terörün saldırılarından korumak için de birlikte hareket etme zorunluluğumuz var. Büyük bir sınavdır bu. Ziyaretinin ikinci önemli boyutu, 18 Martta gerçekleşecek Türkiye-AB Zirvesi öncesinde istişarelerde bulunmaktı. 29 Kasımdan bu yana birçok zirvede, Türkiye-AB bir araya geldi, bu sadece mülteciler sorununa cevap bulma arayışından kaynaklanmadı. Aslında, mülteciler sorunu, Türkiye-ABnin nasıl bir ortak kader paylaştığını herkes önünde bir kez daha sergilemiş oldu. Bu ortak kaderi paylaşırken, sorunları ve çözüm yollarını birlikte şekillendirmek, sorunlara birlikte cevap oluşturmak temel ilkemiz. Türkiye-AB ilişkilerinin taşıdığı stratejik önemi yeni bir ivmeyle bu ilişkileri geleceği taşımak istiyoruz" dedi.
Brüksel zirvesinde Türkiyenin ilettiği teklifi hatırlatan Başbakan Davutoğlu, Bu teklifin esası insani boyutudur. Daha fazla insanını hayatını, Ege sahillerinde, denizinde kaybetmemesi ve mümkün olduğu kadar illegal geçişlerin azaltılabilmesi ve mümkünse tümüyle ortadan kaldırılabilmesi için Türkiye üzerine düşen ahlaki sorumluluk çerçevesinde bir teklifte bulundu. Böylece Türkiyeden giden illegal göçleri engellemek ve mümkün olduğu kadar Türkiyeyi transit ülke olarak kullanılmasını ortadan kaldırmaktı bu teklifin hedefi. Geçen hafta yoğun müzakerelerde bulunduk, ortak pozisyon geliştirmeye çalıştık. Bu pozisyonda, insani duyarlılığımız esastır, ikinci hedefimiz Türkiye-AB hedefini derinleştirmek üçüncüsü ise bu sorunları çözümlemeye çalışırken sorumluluğu ve külfeti paylaşmaktır. Hep beraber bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu, Türkiyenin, ABnin de bir meselesi de değildir. Suriye krizindeki insani trajedinin azaltılması için en büyük çabayı Türkiye gösterdi, gösterecek" şeklinde konuştu.
AB GEREKLİ ADIMLARI ATACAK
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: Üzerinde çalıştığımız formülle, Türkiye gelen her bir mülteci için yeni giden mültecilerden yasadışı göçle gitmeye çalışan mültecilerden gelen her birisi için Türkiyeden bir mültecinin Avrupaya gitmesi ve böylece düzenli bir göçüşün önünün açılması. İşin temel felsefesi budur. Bunun için teknik çalışmaların yürütülmesi lazım, ekiplerimiz bu çalışmaları yürütüyor. Özellikle, vize muafiyetinin haziran ayına alınması için birlikte çalışma kararlılığı göstermiştik. Bugün bu çerçevede ilgili bakan arkadaşlarla bu çalışmaları gerçekleştirdik. Türkiyede Mecliste bu sürecin hızlanması için derhal kanunları meclise sevk edeceğiz. Ümit ediyoruz mayıs ayına kadar bunu tamamlarız. Muhalefete bu konuda bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bütün vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda hareket etmeleri yönünde. Sonra da AB gerekli adımları atacak."
GÜMRÜK BİRLİĞİ ÇAĞRISI
ABnin mülteciler konusunda yapacağı 3 milyar avroluk yardıma işaret eden Davutoğlu, Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık. Bu mesele insani bir meseledir. Bütün ülkelerin de Türkiyenin yüklendiği bu ağır sorumluluğu paylaşma konusunda ahlaki sorumluluk üzerindedir. Türkiye, hiç kimse hiçbir kuruş vermese dahi mültecilerin insani bir konu olarak değerlendiririz. Bu tutumuzda bir değişiklik olmayacak. Türkiye-AB ilişkilerinin derinleştirilmesi, Gümrük Birliğinin yenilenmesi ve yeni fasılların açılması konusunda gayretlerimiz var" dedi. (İHA)