Sayfa Yükleniyor...
DSP Genel Başkanı Masum Türker, dış politikada ideolojilere yer olmadığını belirterek, Başarılı olmak istiyorsak ortak bir politika belirlemeliyiz dedi
Müslüm AKTÜRK / İSTANBUL
Masum Türker, Mardinliler Derneğinin İstanbulda düzenlediği Türkiyenin dış politikasında yeni yaklaşımları konulu panele katıldı. Derneği Bahçelievler merkezindeki panel öncesi davetlilere çiğköfte ikram edildi. Yaklaşık bir saat süren sohbetten sonra panele geçildi. Moderatörlüğünü Mardinliler Derneği Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Tunçun yaptığı panelde konuşan DSP Genel Başkanı Masum Türker, kendisinin de Mardinli olduğunu hatırlatarak, Örgütlü olduğunuzu görmek beni mutlu etti. Mardinlilerin İstanbulda örgütlü olmaları demokrasi için de bir gelişmedir dedi.
Dış politikanın Güneydoğu Anadolu Bölgesini çok ilgilendirdiğini belirten Türker, dış politikanın ekonomiye de yansıdığını anlattı. 1939a kadar iyi giden; bölge merkezli, hakkaniyetli politikasının daha sonra ABD ilişkileri ekseninde denge politikasına dönüştüğünü vurgulayan DSP Genel Başkanı Türker, 1960 yılına kadar Türkiye dış politikada yalpalayarak geldi. DP döneminde örgütler NATOnun emrindeydi. 1974de ilk defa vatan milliyetçiliği davranışı oldu ve Kıbrısa harekat yapıldı. ABDnin haşhaş ekimi itirazını ret eden Türkiye o zaman bir kişilik kazandı. Haşhaş ilacın ham maddesidir, bu nedenle bizim için önemli bir gelir kaynağı olduğundan ekim yapmamız istenmiyordu ifadesini kullandı.
KADDAFİNİN YARDIMI
Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Türkiyenin savaş uçaklarının lastiği olmadığını hatırlatan Masum Türker, bu konuda Türkiyeye yardım eden tek ülkenin Libya, tek liderin de Kaddafi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: Ama biz sonra ne yaptık, kendisine yardım eden tek lider olan Kaddafinin öldürülmesine göz yumduk. Komşularla dost olmak ve kalabilmek önemli. Bugün Mısır, Suriye, İsrail gibi ülkelerde büyükelçilerimiz yok. Irakla yeni yeni görüşmelerimiz başladı. Bakın Arapların bir özelliği var. Birbiriyle kavga ederler, savaşırlar ama araya girenler düşman olur. Ve birbirleriyle kavgaları bittikten sonra dönüp sizle kavga ederler. Türkiye, yanlış politikası yüzünden yalnızlaştı.
Türkiye dış ilişkilerde ortak politika oluşturmalı. Ortak politikamız olmadığı için amacımıza ulaşamıyoruz, isteklerimizi bir yere götüremiyoruz. Ortak politikamız olmadığı için herkesle kavgalı ve hesapsız bir şekilde gidiyoruz. Dış politikada ideoloji olmaz. Dış politikada politikanızı çok iyi belirlemelisiniz. Mesela Suriye ile savaşmak Rusya ile savaşmak gibidir. Çünkü Rusyanın Akdenize inmek için tek üssü Suriyededir.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ DIŞ GÜÇLER BELİRLİYOR
Türkiyenin NATO ülkesi olduğu için Şanghay 5lisine giremeyeceğini belirten Masum Türker, çözüm süreci ile ilgili görüşlerini açıklarken şunları söyledi: Çözüm sürecini hiçbirimiz bilmiyoruz. Aslında Cumhurbaşkanı da bilmiyor. Çözüm süreci ile ilgili gelişmeleri dış politikamızda bazı düşünceleri olan uluslararası güçler belirliyor. Bu güçler, Türkiyenin direnciyle karşılaştığında zaman zaman kaos çıkartıyorlar. Örnek olarak Kobani meselesini verebiliriz. 2015ten 2019a kadar seçim yok. Bu nedenle seçim öncesi çözüm süreci netleşebilir.
Türker, 12 Eylülde yapılan darbenin Türkiyeyi mahvettiğini vurgulayarak, (Ne mutlu Türküm diyene) sözü 12 Eylül döneminde andımıza konulmuş ve ırkçılık yapılmıştır. Ancak andımızın kaldırılması ise yanlıştır dedi.
Program, soru-cevap bölümünden sonra MARDİNFED Genel Başkanı İbrahim Biter ve Mardinliler Derneği Başkanı Fuat Bodurun Masum Türkere plaket vermeleriyle tamamlandı.
Haber Merkezi