Sayfa Yükleniyor...
Ülke sanayisinde kaos etkisi yaratan elektrik kesintilerinden doğan zararın bedelini başta vatandaş olmak üzere esnaf, işletmeci ve sanayici ödüyor
CENGİZ ALDEMİR/ANKARA
80 İlde yaşanan büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zararın 750 milyon doları bulduğunu hatırlatan CHP Genel Başkanı Sezgin Tanrıkulu, kesintilerin yol açtığı maddi zararların karşılanması hakkında yasa teklifi verdi.
Tanrıkulu, Meclis başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, Yurt genelini etkileyen büyük elektrik kesintileri nedeniyle sanayicilerin, üretim tesislerinin, KOBİlerin, küçük esnafın, vatandaşın oluşan maddi kayıplarının Devlet hazinesi tarafından karşılanması öngörüldü. Ayrıca Hazine tarafından bu nedenle yapılan ödemenin, sorumluluğu bulunması halinde maddi zarara yol açan ilgili elektrik üretim, dağıtım, iletim şirketlerine rücu edilmesinin yolu açılarak, benzeri büyük kesintilerin yaşanmasının önüne geçileceğini belirtti.
Kanun teklifinde diğer yasalarda bulunan ancak bu yasa ile çelişen hükümlere dikkat çeken Sezgin Tanrıkulu'nun yasa teklifinin gerekçesi ise şöyle:
KESİNTİLER SONUCU MADDİ ZARAR 750 MİLYON DOLARI BULMAKTADIR
Büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zararlara dair reel sektörden, sivil toplum ve meslek kuruluşlarından çeşitli tahmin açıklamaları yapılmıştır. Bu kapsamda Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, TÜİK'in 2014 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladığını belirterek, "Türkiye'nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (ki tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretimi 2,2 milyar dolar oluyor. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte -Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar oluyor" açıklamasını yaptı. Bu hesaba göre 31 mart 2015 tarihinde 80 ilde yaşanan büyük elektrik kesintisinin yol açtığı maddi zarar 750 milyon doları bulmaktadır.
KESİNTİLER TÜM TEKSTİL SEKTÖRÜNDE 200 MİLYON DOLARI BULMAKTADIR
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Cahit Nakıboğlu da yurt genelinde 289 OSBde üretimin durduğunu bildirdi. Yine büyük zarara dair birkaç örnek vermek gerekirse İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde (İAOSB)kesintilerin yol açtığı kayıp 3 milyon doları buldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat de büyük elektrik kesintisi nedeniyle hazır giyim sektörünün kaybının yaklaşık 7 milyon dolara tekabül ettiğini bildirdi, bu zarar tüm tekstil sektöründe ise 200 milyon doları bulmaktadır. Otomotivde ise fabrikalarda üretimin bir vardiya boyunca durduğu bunun 2 bin araç kaybı anlamına geldiği, kesinti yaşandığı sırada üretim bandında olan araçların hurdaya çıktığı, bunlar da eklendiğinde otomotiv sektörünün 2500 araç üretim zararı bulunduğu hesaplanmaktadır.
Haber Merkezi