Erdoğan: Türkiye yalnız bırakıldı

Türkiye’nin insani krizler konusunda verdiği onurlu mücadelede yalnız bırakıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı’yı eleştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.11.2015 08:45
  • Güncelleme Tarihi : 20.11.2015 08:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Erdoğan: Türkiye yalnız bırakıldı

7. Atlantic Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünyada gelir dağılımı ve ekonomik durgunluk konularının ana gündem maddesi olduğunu benzeri buluşmaların söz konusu sıkıntılara karşı ufuk açıcı ve geniş değerlendirmelere vesile olduğunu belirtti.

Özellikle göç hareketleri, doğal kaynakların tüketilmesinin giderek arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan bu alanda hızlı, etkin ve kararlı biçimde mücadele zorunluluğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan insani krizlerden kimsenin kendini tecrit etme lüksünün bulunmadığını belirterek; “Güvenlik kaygılarının artmasına rağmen en gelişmiş ülkeler bile zaman zaman çaresiz kalabilmektir. Türkiye bölgenin hemen yanında istikrarını ve koruyor. Yaklaşık 35 yıldır biz terörle mücadele ediyoruz. Güney sınırlarımızda olan terör problemleri uzun vadeli devam edebilir. Türkiye insani krizlere karşı verdiği onurlu mücadelesinde yalnız bırakıldı. Irak ve Suriye’den gelen 2,5 milyon göçmeni biz sırtlandık. Sadece kamplarda 8,5 milyar dolar ve 280 bin kişi yaşıyor. Sadece şu İstanbul’a göçmen mülteci sayısı 500 bin, sosyolojik travmalarını, meydana getirdiği psikolojik travmalarını düşünebilir musunuz? Hem gelenlerin hem de bizim. Türkiye nasılsa bunun üstesinden gelir? Demeye sahip mi? Dünyayı birlikte paylaşıyoruz. Başlarının çaresine baksınlar deme lüksüne sahip değiliz. Mültecilere kapımızı kapamadık. Çünkü biz varil bombaları altında ölen o insanla kapımızı kapatamazdık” dedi.

“17 LİDERLE BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜM"

G20 zirvesinde 17 ülkenin lideri ile terörizme karşı ortak tavır için ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle Avrupa ülkelerinin Suriye konusunu görmezden gelerek sorunun daha da derinleşmesine sebep olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Paris’te yaşanan saldırı ile yeni bir yol ayrımına bizi getirdi. Hem yaptığımı ikili görüşmelerde ki 17 ülkenin lideri ile başa baş görüştüm. Bunları değerlendirdik. Zirve sonrasında terörizmle mücadele bildirisi yayınladık. Saldırıları kınadıktan sonra mücadele birlik içinde olduğumu yineledik” dedi.

“380 BİN SURİYELİ BİR İSTATİSTİK DEĞİL”

Terörizmin herhangi bir etnik köken, din ile ilişkilendirilemeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını Suriye’de devam eden iç savaş ve Esed rejimi üzerinden şu sözler ile sürdürdü: “Ben bir Müslümanım İslam ‘sin’kelimesinden türemiştir. Yani Arapça barış. DAEŞ, El Kaide’den türemiştir. Bunun içinde PKK, YPG-PYD, Afrika’ya gidiyorsunuz Boko-Haram gibi. Bütün bunlar hangi dinden olursa olsun hiçbir dine o dinin olumsuz kötü insan tipleri üzerinden yargılama yapamayız yapmamalıyız. O dinin diğer mensuplarına asla böyle bir yaklaşım sergileyemeyiz. Bunlar Hıristiyanlar ve Museviler arasından da çıkabilir. Ben şu anda bu teröristleri şiddetle lanetliyorum. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Eğer yapmazsak bugün Ankara’da kapımızı çalan ki nitekim söyledim geçenlerde Paris’te çaldı. Bu tavrı uluslararası bir mutabakat ile ele almalıyız. Çünkü bu dünya barışı bir iki ülkenin değil tüm dünyanın ortak meselesidir. Avrupa bata olmak üzere Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerde giderek bir gerilimin olduğunu görüyoruz. Müslümanlara yönelik saldırıların arttığına dair duyumlar almaktayız. Türkiye olarak biz bu konula herkesten dana fazla hassasiyet gösteriyoruz. Bizim sadece Avrupa’da 5 milyon Türk vatandaşımız ya da Türk kökenli vatandaşımız yaşıyor. Bizim acı tecrübelerimiz var Avrupa’nın birçok yerinde öldürülmüş elçilerimiz vatandaşlarımız var. Fanatik akımların önüne geçilememesi durumunda yeni ve tehlikeli saldırılar artabilir. Her türlü aşırıcılığı lanetliyorum ve kınıyorum. Diğer ülkelerden benzeri bir tutumu bekliyoruz. Terörizm faaliyetlerini öncelikli sebeplerinin doğru anlaşılması gerekiyor. Esed bir devlet terörü estiriyor. En az onun arkasında duranlar da onun kadar suçludur. 380 bin Suriyeli bir istatistik değil her biri birer can ve insandır. Halen gitsin mi gitmesin mi tartışmasının insanlığa verilen en iyi mesajdır.”

ORTADOĞU ÇALIŞMA GRUBU RAPORU DEĞERLENDİRİLECEK

Bu yılki Zirve’de, dünya ekonomisinin önemli isimlerinin altına imzasını attığı Ortadoğu Çalışma Grubu raporuyla ilgili bir değerlendirme sunulacak. ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın eş başkanlık ettiği Çalışma Grubu raporu Zirvenin en önemli çalışmalarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca Zirve’de, 2015Temmuz’da P5+1 ülkeleri ve İran arasında imzalanan tarihi nükleer anlaşma sonrasında enerji piyasalarındaki gidişatın ele alınacağı özel bir oturum gerçekleşecek. (İHA)

 

Haber Merkezi