İş kazalarında çarpık tablo var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Menemen Koyundere Mevkiinde meydana gelen ve 4 işçinin hayatını kaybettiği olay yerinde açıklamada bulunarak, 7 ayda 971 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, Türkiye’de örgütlü olan iş yerlerinde ise iş kazalarının oranının yüzde 10 bile olmadığını vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2015 06:52
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2015 06:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İş kazalarında çarpık tablo var haberinin görseli

ANIL YIKGEÇ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meslek Kuruluşları ve İşçi Sendikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, İzmir - Menemen Koyundere Mevkiinde meydana gelen ve 4 işçinin hayatını kaybettiği olay yerinde, açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirilmesiyle iş kazasının olduğu yere geldiğini belirten Yakup Akkaya, ocak ayından itibaren 7 ayda 971 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, Türkiye’de örgütlü olan iş yerlerinde ise iş kazalarının yüzde 10 bile olmadığını söyledi. Olayda ihmal olup olmadığını Bakanlık müfettişleri tarafından araştırıldığını ve değerlendirmenin takipçisi olacaklarını ifade eden Akkaya, “Türkiye’de acı bir gerçek var; her gün yeni ölümlerle karşılaşıyoruz. Sadece temmuzda 165 işçi hayatını kaybetti. Ocaktan itibaren 7 ayda 971 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu şaka gibi bir şeydir. Her gün 3-4 işçi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ölüyor. Ancak toplam ölümlerde gündeme geliyor. Her gün 2-3 şehit geliyor insanlar isyan ediyor. Bir haftalık ya da 10 günlük bakıldığında 65 işçinin öldüğünü görüyoruz” dedi.

ÖRGÜTLÜ İŞ YERLERİNDEKİ DURUM

Türkiye’deki iş kazalarının yüzde 97’sinin tedbirsizlikten kaynaklandığını iddia eden Akkaya, sendikalı iş yerlerindeki kaza oranın düşüklüğüne dikkat çekerek, “İstatistikler incelendiğinde çarpık bir tablo çıkıyor. Bu iş kazalarının yüzde 97’si tedbir alınsaydı önlenebilirdi.  Tedbirsizlik sonucu her gün canımız yanıyor, ocaklar sönüyor. Ailelerin hayatları yardımlarla sürüyor. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Maliyet olarak görmeden insana değer veren bir anlayışla bakarsak çözülür. Türkiye’de örgütlü olan iş yerlerinde iş kazalarının yüzde 10 bile olmadığını görüyoruz. Avrupa standartlarında olduğunu görüyoruz. Yüzde 97’sinin 95’i sendikasız, örgütsüz iş yerlerinde oluyor. Sendikalı olan yerlerde denetleme, sağlıklı iş ortamı oluyor. İş kazalarını önleme sendikaların önündeki örgütlenme sorununun ortadan kaldırılmasıyla olur” diye konuştu.

“SEÇİM Mİ VATANDAŞIN CANI MI ÖNEMLİ?”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 24’üncü dönemde iş kazalarıyla ilgili CHP olarak çeşitli defalar önerge verdiklerini belirten Akkaya,bunların sümen altı edildiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “CHP olarak 24’üncü dönemde defalarca önerge verdik. Soma kazasından sonra verdik. Yalvaç ve Ermenek’te de aynı şekilde… Verdiğimiz önergeler çoğunluk iktidarının tutumu nedeniyle sümen altı ediliyor. 2014 Aralık’ta iş kazalarında verdiğimiz önerge için komisyon kuruldu. Martta değerlendirmeler Meclis’e geldi. Seçimin azizliğine uğradı, laflarda kaldı. Seçim mi önemli bu vatandaşların canı, malı mı önemli? 25’inci dönemde CHP olarak en çok üstünde durduğumuz olay insan hayatıdır. Bu kazaların önüne geçici tedbirlerin alınması için alanlarda çalışmalara devam edeceğiz.”

“DEMOKRASİDEN NASİBİNİ ALMAMIŞ İNSANLAR ÜLKEYİ YÖNETİYOR”

İş denetim müfettişlerinin sayılarının azaldığına da vurgu yapan Yakup Akkaya, “Demokrasiden nasibini almamış insanlar bu ülkeyi yönetiyor. İnsanlar madende göçük altında kalıyor, ‘ne güzel öldüler’ diyorlar. Demokrasiye inanan insanlar olmuş olsa bu iş kazaları sonucunda üstüne düşeni yapar. Özellikle madenler denetlenmiyor. Madenler kamu malıdır. 2002 yılında bu ülkede polis sayısı 145 bindi şu an 300 bine yaklaşmış durumda. Bir işçi memur hakkını aramak için alanlara çıktığında karşısına copla, TOMA’yla ve biber gazıyla çıkmak için yapıyorlar bunu. 2002’de 975 iş denetim müfettişi varken şimdi 300 bile değil. 430 bin iş yeri var bir müfettiş bir iş yerine tekrar gitmesi için aradan 7 yıl geçmesi gerekiyor. Çarpık bir düzen var. Bir yerde alanlara, insanlara şiddet uyguluyorsunuz, bir yerde iş sağlığı için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Bu düzen değişmelidir. Değişmedikçe inşaat alanlarında acıların arkasından dert paylaşırız. İddia ediyorum şu an ülkenin çeşitli yerlerinde 4-5 kişi daha hayatını kaybetmiştir. 8 buçuk milyon engellimiz var. Her yıl 3 bin kişi bu sınıfa katılıyor” diyerek sözlerini tamamladı.