Sayfa Yükleniyor...
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Yeni teknolojik gelişmelerin, insan hak ve özgürlüklerini korumak için alınan yasal önlemleri etkisiz hale getirdiği bir çağda yaşıyoruz" dedi
Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 52. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, kurumların öz eleştiri yapmalarını gerektiğini vurgulayarak, Biz de verdiğimiz kararlar sonucunda toplumda yaşanan sarsıntıların demokratik hayata ve hukuk devleti anlayışına olan olumsuz etkilerinin bilançosunu çıkartmak zorundayız. Hemen her toplum da sorunların temel kaynağı yasama, yürütme ve yargı organlarının sebep oldukları hak ihlalleridir. Bu ihlallerin sonuçları ve toplumsal karşılığı önemsenmelidir. Bireylerin her türlü endişe ve korkudan arındırılmış, güvenli bir alanda hayat sürmeleri en temel anayasal haklarıdır. Anayasa Mahkemesinin hak ve özgürlükler mahkemesi olarak tanımlanmasının ancak ekin ve süratli çalışmasıyla, hak ihlallerini ortadan kaldırma gücüne bağlı olduğunun bilincindeyiz. Bunu gerçekleştirmek için mensuplarımızın ortaya koyduğu kararlı iradesinden kimsenin kaygı ve endişe duymaması samimi dileğimizdir diye konuştu.
"KARARLARIMIZIN ARKASINDAYIZ"
Farklılıkları değiştirmeye, dönüştürmeye ve kendimize benzetmeye çalışmadığı sürece bu hedefi yakalamanın hayal olamayacağını belirten Kılıç, Türkiye ise bu evrensel değerlere bağlılığını çeşitli anlaşma ve sözleşme ile dünyaya ilan etmiştir. Bu bağlam 1990 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin zorunlu yargı yetkisinin kabul edilmesi ve 2004 yılında Anayasanın 90ıncı maddesinde yapılan temel haklar ile ilgili evrensel ölçülere atıf yapan değişiklikler devrim niteliğinde sayılabilecek evrensel düzenlemelerdir. 2010 yılında Anayasanın 148inci maddesine yapılan eklemelerle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmış, yargı organları ve idarelerin sebep olduğu hak ihlallerinin anayasal yargı denetimi sağlanmıştır. Milletimizin iradesini temsil eden yasama organı bu değişikliklerle başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere tüm yargı organlarına evrensel standartları uygulayın talimatı vermiştir. Bu nedenledir ki genel gerçeklerle evrensel standartları örtüştürmek zorundayız. Anayasa Mahkemesinin son günlerde verdiği bireysel başvurularına yapılan ölçülü eleştirileri saygı ile karşılarken, belirtilen zorunluluklar nedeniyle verilen kararlarımızın arkasında olduğumuzu ifade etmek istiyorum şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi yakın zamanda bir internet sitesine erişimin yasaklanması kararına karşı yapılan şikayet başvurusu hakkında verdiği kararında tüketilmesi gereken başvuru yolları gözetilmediği için yoğun eleştirilerle karşı karşıya kaldığını belirten Kılıç, Gerek AİHM, gerekse Anayasa Mahkemesi defalarca verdiği karalarından, kanun yollarının tüketilmesi koşulunun mutlak olmadığını ifade etmiştir. Uzun yargılama, uzun tutukluluk ya da şikayete konu hakkın yeterli ve etkili yolları ile korunup, korunmadığı yönünde yapılan değerlendirmeler ise bunun istisnalarını oluşturmuştur. Anayasa Mahkemesinin uzun yargılama ve uzun tutukluluk şikayetlerine ilişkin olarak AİHMnin iştihatları doğrultusun da kanun yolları tüketilmeden verdiği ihlal kararlarına karşı hiçbir eleştiri yapılmamasına rağmen bir internet sitesine erişimin yasaklanması kararına yönelik verdiği ihlal kararının, siyasal kaygılarla ölçüsüz bir şekilde eleştirilmesi dikkat çekicidir diye konuştu.
Hukuk devletinde mahkemelerin emir ve talimatla çalışmadığı gibi dostluk ve düşmanlık duygularıyla da yönlendirilmeyeceğini ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
Mahkemeler verdikleri kararlarının sonuçlarının doğurduğu üzüntü ve sevinçlerle de ilgilenmez. Bu duyguları gayet doğru kabul eder ancak verilen kararlardan hukuk dışı sonuçlar çıkararak mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetle izah edilemez. İnternet sitesine idari kararla getirilen yasağın, daha ilk dakikasında siteye başka yollardan ulaşılmak sureti ile etkisiz ve sonuçsuz bırakması gösterilen oransız tepki ile örtüşmüyor.
"CEVAPSIZ BIRAKMAYA KARARLIYIZ"
"Yeni teknolojik gelişmelerin, insan hak ve özgürlüklerini korumak için alınan yasal önlemleri etkisiz hale getirdiği bir çağda yaşıyoruz" diyen Kılıç, şöyle devam etti:
Anayasa Mahkemesinin siyasi sonuçlar ile hareket ettiğini söylemek ya da milli olmamakla suçlamak içeriği ve derinliği olamayan eleştirilerdir. Mahkeme mensuplarımız verdiği kararlar ile siyasi ve sosyal bir rant elde etme iddialarını onurlarına yapılmış bir saldırı olarak kabul eder. Anayasa Mahkemesi 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği öncesinde yargı ve yürütme organı arasında yaşanan gerilimlerin ülkemize verdiği ekonomik, siyasi ve sosyal zararların bilincindedir. Bu sebeple yeni gerilimler yaşatacak, meydan okuma çağrılarını cevapsız bırakmaya kararlıyız. (İHA/ANKARA)
Haber Merkezi