Sayfa Yükleniyor...
Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işsizlik sorunu üzerinden hükümete yüklendi
SULTAN GÜMÜŞ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde yaptığı Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap Temel Atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP’li ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanları, partililer ile vatandaşlar yer aldı. Gençlerin sloganları sonrası kürsüye çıkıp konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Motorları maviliklere süreceğiz. Kaptanı siz olacaksınız. Önümüzde seçimler olacak. 6 milyon genç ilk kez gelecek sandıkta oy kullanacak. Ülkenin kaderini gençler değiştirecek” dedi.
HER YERDE İŞSİZLİK SORUNU İLE KARŞILAŞIYORUZ
“Biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz, insan odaklı çalışırız” diyen Kılıçdaroğlu, “Biz insana, insanlığa hizmetten onur ve gurur duyuyoruz. Hizmet sizin için. Beton ormanlarından uzak bir dönüşümü sizin ayağınıza getiren belediye başkanlarına teşekkür ederiz. Kentler engelliler için yaşanabilir olmalıdır. Başkanlarımız bu konuya da dikkat ediyorlar. Kim olursa olsun beraber yaşamalıyız… ‘2023’te seçim olacak’ diyorlar, ‘erken olacak’ diyorlar. Önümüze sandık geldiğinde bu hizmetleri herkese götürmek için oyumuzu vereceğiz. Bir ekonomi paketi açıkladılar, ‘işsizliği çözeceğiz’ diye tek cümle yok. Halde çalışan bir üniversite mezunu genç bana ‘işsiz kaldım, burada çalışıyorum’ diyor. Her yerde işsizlik sorunu ile karşılaşıyoruz. Bize güvenin. Biz değiştireceğiz. Türkiye’yi değiştireceğiz, huzuru getireceğiz. Hiçbir kadın, ‘pazar artıklarından evime yiyecek bulabilir miyim?’ diye düşünmeyecek. Çünkü biz sosyal demokratız, demokratız. Vatandaşımız için çalışıyoruz” bilgisini paylaştı.
PİYASADA YAŞANAN TIKANIKLIĞI AŞTIK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’de örnek bir dönüşüm modeli uygulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şehirdeki riskli konut alanlarını güvenli hale getiriyoruz. Dönüşümün uzlaşma esaslı olması, yerinde gerçekleştirilmesi ve dönüşümün İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesinde gerçekleşmesi kapsamında 3 temel hedefimiz var. Toplamda 6 bölgede, 248 hektarlık alanda, 345 bin metrekare tapu aldık. Yaklaşık 4600 bağımsız bölümün tüm uzlaşma, devir ve tapu uygulamalarını hazırlayarak çalışmalarda son noktaya geldik. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak için Büyükşehir iştiraki olan İZBETON’u sürece dahil ederek, piyasada yaşanan tıkanıklığı aştık. Bugün Örnekköy’de 2,3 ve 4. etaplardaki dönüşüm için bir araya geldik. Bölge sakinlerinin tamamına yakını ile uzlaşma sağladık. Toplamda 3520 konutu inşa etmiş olacağız.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYI YAPILDI
Törenin ardından Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı yapıldı. Programda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri, TBMM İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, CHP’li ilçe belediye başkanları, akademisyenler, meslek odalarının temsilcileri ve belediye bürokratları yer aldı.
Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘yaşanabilir kentsel dönüşüm’ vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Aslında hepimiz bir kentte şu veya bu şekilde yaşıyoruz. Ama yaşadığımız kentten memnun muyuz? Birinci soru bu. Memnun değilsek neden memnun değiliz? Kentlerimizin beton ormanlarına dönüştüğünü görüyoruz ve üzülüyoruz. Deprem kuşağı var ama binaların büyük kısmı depreme dayanıklı değil. Bu, hepimizin kentsel dönüşüm kavramını öğrenmememize yol açtı. Ama nasıl bir kentsel dönüşüm? Beton ormanlarına dönüşüm mü, yoksa hepimizin güvenle rahatlıkla yaşayacağı kentler inşa etmek mi? O nedenle arkadaşlarımız ‘yaşanabilir kentsel dönüşüm yapalım’ dediler. Her kent kendi rantını yaratır, rantsız kent olmaz, rantı yaratan temel unsur planlamadır. Soru şu; rantı kimin için kullanacağız, bir avuç kişi için mi, kentteki insanlar için mi? Biz, planlamayla kentsel dönüşümde ortaya çıkan rantın kent için, halk için kullanılmasını istiyoruz. Amacımız, çalışmamız buna yönelik. Kentte bizim dışımızda da canlılar var, dönüşüm yapılırken bu dikkate alınıyor. Bu en çok da İzmir’e yakışıyor. Yaşanabilir kentsel dönüşüm öngörülürken doğayla barışık bir kent olmasına da hepimizin özen göstermemiz gerekiyor.”
BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ TARİH YAZIYOR
Konuşmasının sonunda İzmir'i yaşayan bir kente dönüştürmek ve deprem felaketinden korumak adına atılan adımlardan dolayı belediye başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Bu tarihi gelecek kuşaklar çok daha güzel bir şekilde öğrenecekler. Rantın nasıl hakça paylaşıldığını, belediye tarafından halka nasıl yardım edildiğini, sorunların nasıl giderildiğini, sorunlar giderilirken sorunu yaşayanlardan sorunun nasıl dinlendiğini geniş kitlelere aktarmış olacağız” şeklinde konuştu.
İNSANLAR KENT DIŞINA SÜRÜLMEMELİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentsel dönüşümde açıkladığı 3 temel ilkeye değinen Kılıçdaroğlu, “Sayın başkan 3 temel ilkeden söz etti. Kentsel dönüşüm yapılıyorsa orada uzlaşma olması lazım. Kentsel dönüşüm yapılırken bu insanlar kent dışına sürülmemeli. İstanbul’da bunun çok örneklerini gördük; rantın çok yüksek olduğu yerlerde insanlar kentin dışına sürüldü, onların yerine başka insanlar oraya getirildi, onlar ranttan yararlandırıldı. Bir yerde bir rant varsa orada yaşayan insanlara teslim etmek gerekiyor. İkinci ilke bu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından buna özen gösteriliyor. Bu ilkelerin gereğini hepimizin yapması gerekiyor. Kent sakinlerine bu imkan sağlanırken şöyle bir sorunla karşılaştık; özellikle İstanbul’da… Kentsel dönüşüm yapıyorsunuz ama çok şikayet var, müteahhit ile vatandaşı karşı karşıya getiriyorsunuz. Müteahhit iş yapmadığı, battığı zaman vatandaşın hakkını arayacağı hiçbir makam yok. Burada da belediyemiz çok önemli bir ilke kararı aldı. Vatandaş doğrudan belediyeyle, seçtiği belediye başkanı ile muhatap oluyor. Dolayısıyla ‘elimden hakkım alınır mı?‘diye endişeye kapılmıyor. Bu ilkeler çerçevesinde kentsel dönüşüm yaptığımızda yaşanabilir bir kent ortaya çıkıyor” diye konuştu.
PROTESTO YAPILDI
Öte yandan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı anlarda Karşıyaka Atakent Mahallesi’nde yaşayan kimi vatandaş, ellerindeki pankartlarla CHP yönetimini protesto etti. Kendilerine kentsel dönüşüm konusunda imar engeli çıkarıldığını belirten vatandaşlar, Karşıyaka Belediyesi’nden 47 yıllık binalarının yenilenmesi ve kentsel dönüşümünün gerçekleştirilmesi için imar durum belgesi istemelerine karşılık ‘Başkanlık makamının sözlü talimatıyla plan notu hazırlanmaktadır ve kentsel dönüşüm çalışmaları durdurulmuştur’ şeklinde dönüş aldıklarını ve kendilerine imar durum belgesi verilmediğini belirttiler. Zabıtalar tarafından sakinleştirilmeye çalışılan vatandaşlar, Kemal Kılıçdaroğlu’na seslerini duyurmaya çalışırken,“Hak, hukuk adalet nerede? Martın sonu bahar değil” dedi.
Kılıçdaroğlu İzmir’de
hal esnafıyla buluştu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Örnekköy’de gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projesinin temel atması töreni için İzmir’e geldi. Kemal Kılıçdaroğlu güne, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Buca Sebze ve Meyve Hali’nde başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte esnafın sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, burada esnaf ve çalışanlarla vatandaşlarla dertleşti. Pandemi dolayısıyla zor günler geçirdiğini dile getiren esnafa destek sözü veren Kılıçdaroğlu, “Sorunları hep beraber çözeceğiz. Bir elin nesi var, iki elin sesi var” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi