Kritik görüşmede neler konuşuldu?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları görüşmek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.01.2016 10:05
  • Güncelleme Tarihi : 05.01.2016 10:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kritik görüşmede neler konuşuldu?

Başbakan Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da eşlik etti. MHP'nin heyetinde MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Öztürk, Semih Yalçın ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman yer aldı. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Bahçeli, Davutoğlu'nu Meclis'teki makam odasının kapısında karşıladı. Davutoğlu ve Bahçeli, el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

GÜNDEM ANAYASAYDI

Görüşme sonrası MHP heyetinden Oktay Öztürk şunları söyledi: “Yeni Anayasa gündeme geldi. Biz bu noktadaki hassasiyetlerimizi ortaya koyduk. Sivil iradenin mührünü taşıyacak bir anayasanın olması gerekiyor. Bununla hem fikiriz. Sayın Başbakan, Başkanlık sisteminin tartışılmasını önerdi. Biz her konuyu tartışırız ama ‘Başkanlık Sistemi’nden yana olmadığımızı, böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. Parlamentodaki tüm partilerin eşit üye ile temsil edildiği bir parlamento kurulmasında mutabık kalındı. Üye sayısı telaffuz edilmedi, ancak parlamentoda bulunan bütün partilerden eşit temsil edileceği komisyon istedik. Terörle mücadelede konusunda ısrarlı odluklarını söylediler biz de takip edeceğiz dedik. Cumhurbaşkanı'nın yetkileri konusunda bir konuşma geçmedi. Sanırım bunu Başkanlık Sistemiyle çözmek istiyorlar. Devletin çözülmesine yol açacak adımlara karşıyız.Biz anayasanın ilk dört maddesinde ısrarlıyız. 1982 Anayasası oylanırken sayın genel başkan ‘hayır’ dediğini söyledi. Başbakan ‘O zamandan beri hayırcısınız siz’ dedi. Anayasa noktasında kendilerine 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon çalışmalarıyla 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşçasına mutlaka Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. Parlamenter sistemin aksayan yanları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli” dedi. (DHA/İHA)

Haber Merkezi