- Siyaset
- 05.05.2025 14:15
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, açıklamalarda bulundu
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin yapısıyla bir düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceği hakkında, "Sayın Cumhurbaşkanımız AYM'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. AYM'nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat merci olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir" dedi.
AYM'nin yapısıyla ilgili veya bireysel başvuru hakkıyla ilgili bir düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceği sorulan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Türkiye'de AYM'ye bireysel başvuru hakkını getiren Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanı olduğu AK Parti hükümetidir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız AYM'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız bu görüşlerini AYM karar almadan önce değil, kararını aldıktan sonra ifade etmiştir. Yoksa AYM'nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat merci olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir."
ALGI OPERASYONLARININ YAPILDIĞINI GÖRÜYORUZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cerattepe'de yaşanan gelişmeleri 'Bu geziciler neyse bunlar da yavru gezicilerdir' sözleriyle değerlendirmesi hatırlatılarak hükümetle Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında 'Cerattepe' konusunda bir görüş ayrılığı olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, "Son zamanlarda bu anlamda hükümetle Beştepe arasında görüş ayrılıkları varmış manasına gelecek birtakım algı operasyonlarının yapıldığını görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız zaman zaman görüşlerini kamuoyuyla paylaşıyor. Hükümet de aldığı kararlarla uygulama içerisinde hareket ediyor. Burada herkes bu görüş ayrılıkları üzerinden acaba hükümetle Beştepe ne kadar ayrılıyor, gibi bir haleti ruhiye içerisine girmemesini tavsiye ederiz. Buradan bir ayrılık varmış bir ikilik varmış tezini ortaya atmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Cerattepe'de hukuki bir süreç var. Bu sürecin sonunda neler olacak onu hep beraber göreceğiz. Gezi Parkı meselesi dolayısıyla başlangıçta gerçekten bazı kişilerin samimi çevre duyarlılığıyla ortaya koyduğu eylemlerin nasıl çok kısa süre içerisinde rotasından saptırıldığını hep beraber gördük. Zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanımız bu anlamda kendi üslubu içerisinde Gezi olaylarına gönderme yaparak Cerattepe'yi öyle değerlendirmiştir. Kendisinin kişisel değerlendirmesidir" diye yanıt verdi.
BÜTÜN PARTİLERİN SÜRECE KATILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yeni Anayasa konusunda referandumu işaret eden açıklamaları sorulan Kurtulmuş, "Anayasa yapım sürecinde şu ya da bu gerekçeyle kim kaçarsa millet kaçanı Anayasa kaçkını olarak tanımlar. Samimi olarak bütün partilerin yeni Anayasa yapım sürecine samimiyetle katılmasını temenni ediyoruz. Anayasa'nın nasıl yapılacağı belli. Gerekli sayı bulunursa parlamentoda, gerekli sayı bulunmazsa 330 bulunduğu takdirde referanduma gider ve bu çerçevede de Anayasa halk oylamasıyla geçmiş olur ya da geçmemiş olur. Parlamento bu süreci devam ettirmek durumundadır. Parlamentodaki partilere bir kez daha şu çağrıda bulunuyorum. Masadan şu ya da bu şekilde kalkmak kolaydır. Ama o zaman kalkıp millete nasıl yeni Anayasa yapamadık, bunu nasıl izah edeceksiniz? Herkes burada samimiyetle yeni Anayasa yapım sürecine katkıda bulunsun istiyoruz. Bizim görüşlerimiz bellidir ama bunların hepsi tartışmaya açıktır" ifadelerini kullandı. (DHA/ANKARA)