Sayfa Yükleniyor...
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkünde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAKTIR
Suriyeli sığınmacıların Türkiyede iş hayatına katılmalarına katkı sağlamalarına müsaade edilmesi çağrısında bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti: Aralarında çok iyi dereceleri olan, diplomaları olan, mali imkanları olup bununla ilgili iş kurmak isteyenleri zaman zaman televizyonlarda da görüyorsunuz. Suriyeli deyince illa bizim sokaklarda gördüğümüz, kırmızı ışıklarda mendil satan ya da cam yıkayan Suriyeli küçük çocuklardan ibaret değil, çok sayıda iyi eğitim almış Suriyeli de var. İşgücü sahibi olan, meslek erbabı olan insanlar da var. Bunların da ekonomik sistemin içerisine katılması, onların da bu sistemin içinde üretken unsurlar haline gelmesi, Türkiye ekonomisine de bir katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda biz bütün bu faaliyetleri yaparken zihnimizde hep şu vardı; yeni Suriye'nin kurulmasında biz bu insanlardan nasıl istifade ederiz? Biz bu insanlara kamplarda eğitim faaliyetleri verdik, meslek edindirme kurslarında meslek sahibi olmalarına da yardımcı olduk. Hatta kendi aralarında muhtarlarını seçerek bir demokrasi örneği içerisinde nasıl yaşanabilir, bunun da tecrübelerini elde etmelerini temin ettik. Bu anlamda Türkiye'de bulunan eğitim çağındaki Suriyelilerin yüzde 50'sinden fazla çocuğun eğitim sisteminin içerisine alınmasını sağladık. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye'deki Suriyeli çocukların tamamının eğitim sisteminin içerisinde yer almasını sağlayacağız. O insanların hem Türkiye ekonomisine katkı sağlaması hem bundan sonraki süreçte yeni Suriye'nin kurulmasında Türkiye'yi seven, Türkiye'nin dostları olarak orada bulunmaları herhalde Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır.
İZNE İLİŞKİN DETAYLAR
Suriyelilere verilen çalışma izninin Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlayacak bir alan olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, Çok iyi hazırlanmış bir yönetmelik taslağı olarak tanımladığı düzenlemenin bazı maddelerini paylaştı. Kurtulmuş, şunları söyledi: Öncelikli olarak geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecek. Birincisi bu. Bu insanlar Suriyeli buradaki sığınmacılar, Türkiye'nin herhangi bir yerinde çalışma izni değil İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde ancak çalışma hakkına sahip olacaklar. Dolayısıyla bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum. Yine Suriyeli bu mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir başka alan ise çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler ancak buna bir istisna getiriliyor. Başvuru tarihi itibarıyla geriye dönük olarak 4 haftalık sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı iş yerlerinde, burada yüzde 10 kotasının dışına çıkmak mümkün olacak. Ayrıca geçici tarım işçisi olarak çalışan tarım ve hayvancılık işlerinde uğraşan ya da uğraşacak olan Suriyeli mülteciler için bu kota uygulaması dışında valiliklerin izni aranacak, valiliklerin izinleri çerçevesine çalışmaları sağlanacak. Yani valilik de isterse bu kotaların illerin ihtiyaçlarına göre tarım ve hayvancılıkta uğraşan geçici tarım işçisi Suriyeliler için valilikler bu kotaları esnetebileceklerdir. Yine çok önemli alanlardan birisi burada bulunan Suriyeli sağlık personeli ve özellikle eğitim alanında çalışmaları muhtemel olan Suriyeli eğitimciler için sadece Çalışma Bakanlığı'nın vereceği ya da valilikler kanalıyla verilecek izinler değil aynı zamanda bu izin öncesinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) da bu konudaki olurlarına başvurulacak. Onların olurları çerçevesinde bu konu gündeme gelecektir. Dolayısıyla bu çerçevede hem istihdamın kayıt altına alınmış olması hem Türkiye'de bulunan Suriyelilerin içerisinde nitelikli olan Suriyelilerin gerçekten Türkiye'de özellikle çok ciddi şekilde istihdam imkanı bulması ve onların buradaki hayatlarının da koordinasyonunun sağlanması bakımından uzun zamandır konuşulan bu çalışma izninin faydalı olacağı kanaatindeyiz. İyi düzenlenmiş, daha fazla detayını sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşırız. Bu çerçevede Türkiye'de iş hayatına katkı sağlayacak, istihdam edilmeleri bakımından katkı sağlayacak bir düzenleme olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca burada çalışma izni alan Suriyeli sığınmacılar, çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı bakımından Türk vatandaşlarının sahip oldukları yükümlülüklere de sahip olacaklardır. Bu genel çerçevede üç ana konu bugün Bakanlar Kurulumuzda gündeme gelmiştir. (İHA/ANKARA)
Haber Merkezi