- Siyaset
- 21.04.2025 22:26
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Uyuşturucu ile tanışmış olan insanlar kimliklerinin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bundan dolayı bu kişilerin hastanelere müracaat etmeleri çok kısıtlı kalıyordu. Bu yasal değişikliği en kısa zamanda yaparak önemli bir adım atacağız dedi
Başbakanlık Merkez Bina'da, Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soyla, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldı.
Uyuşturucu ile mücadelenin sadece Türkiyenin değil, bütün dünya ülkelerinin boğuştuğu toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, Uyuşturucu ile mücadele toplumları ve nesilleri yakından ilgilendiren bir meseledir. Her hükümet bakımından en hayati mücadele alanlarından birisidir. Bizim açımızdan da uyuşturucu ile mücadele en az terör ile mücadele kadar önemlidir. Toplumumuzun, gençlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren önemli bir konudur diye konuştu.
UYUŞTURUCU İLE BAĞLARININ KESİLMESİ ÖNEMLİDİR
Uyuşturucu ile mücadelenin, insanın aklının ve ruhunun yeniden kazanılması ile ilgili bir mücadele olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: Hükümetimiz tarafından Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. Uzun yıllardır uyuşturucu kaçakçılığı konusunda Avrupaya örnek teşkil edecek güvenlik ağırlıklı bir çalışmamız var. Sentetik uyuşturucuların dünya da ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışma başlattık. Özellikle gençlerimizin hedef alan bu süreçte sadece arz ile mücadele içeren güvenlik boyutu ile değil, aynı zamanda talep ile mücadeleyi de kapsayacak şekilde bakanlıklar arasında çok boyutlu, kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, STKları da işin içerisine çekecek şekilde yeni bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı vardır. Bu çerçevede ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde sadece kamu, kurum ve kuruluşları değil, aynı zamanda STKların, iş dünyasının da sosyal sorumluluk çerçevesinde uyuşturucu ile mücadelenin tüm safhalarında yanımızda olmasını sağlayacak bir birlikteliği oluşturacağız. Bu kapsamda 22 Eylül 2014 tarihinde sadece uyuşturucu ile mücadele gündemi ile toplanan bir Bakanlar Kurulu Toplantısını gerçekleştirmiştik ve bu Bakanlar Kurulunda Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı taslağının yapılacak birinci uyuşturucu ile mücadele şurasında görüşülerek uygulamaya başlanması kararlaştırılmıştı.
KİMLİKLERİNİN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMİYORLAR
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında 5 yıllık süre içerisinde birden fazla denetimli serbestlik kararı verilmesinin önüne geçildiğini sözlerine ekleyen Kurtulmuş, Bu ve benzeri hukuki düzenlemeler ile uyuşturucunun kullanılması ve uyuşturucunun ithali, ihracı, satılması ve özellikle çocuklara özendirilerek uyuşturucu ile tanıştırılması suçlarının cezaları neredeyse 2 katına yakın bir şekilde arttırılmıştır. Her türlü uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin okul, yurt, hastane, kışla ve ibadethane gibi yerlerin yakınında ve önünde satılması ciddi bir artırım nedeni olarak kabul edilmiştir. Kişilerin tıbbi tedaviye çekinmeden başvurabilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nun 279. ve 280. maddelerinde belirtilen sağlık personelinin bildirim ve ihbar yükümlülüğünün kaldırılmasına dair kanun teklifi hazırlığına başlanmıştır. Bu çok hassas konulardan birisidir. Uyuşturucu ile tanışmış olan insanlar, uyuşturucu konusunda tedavi edilmek bakımından isimleri bildirilme zorunluluğu olduğu için bundan sakınıyorlar, kimliklerinin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bundan dolayı bu kişilerin hastanelere müracaat etmeleri maalesef çok kısıtlı kalıyordu. Bu yasal değişikliği en kısa zamanda yaparak burada önemli bir adım atacağız dedi.
ÖNEMLİ BİR UYGULAMA: NARKOTİMLER
Kurtulmuş, şunları kaydetti: 4926 sayılı Kaçakçılık ile Mücadele Kanunu'nun da yapılacak düzenleme ile narkotimlerin sokak bazında mücadelesini güçlendirmek için yakalamalar sonucunda hakkında dava açılan kişi sayısına ödül verilmesi imkanı getirilmiştir. Bu da önemli bir düzenleme olacaktır. Yeni dönemde hayata geçirilen en önemli uygulamalardan bir tanesi, narkotimler olmuştur. Narkotimler, Uyuşturucu satıcıları ile sokak bazında mücadeleyi temel almış ve halen ülkemizin uyuşturucu risk haritasının yüzde 78ini kapsayan 29 ilimizde uygulamaya geçilmiştir. Öncelikli olarak uyuşturucu da riskli olan illerde bu uygulamaya başlanmıştır. Bu sayede şüpheli ve tutuklu sayısında bu uygulama başladığından bu yana yüzde 60 artış sağlanmıştır. (İHA/ANKARA)