Mustafa Şentop ‘damat’ konusunu değerlendirdi

  Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, gündemde yer alan 'damatların' tahliyelerine ilişkin, “Kimsenin hukuk karşısında gözünün yaşına bakılmamalı, yakınlığına, akrabalığına, ilişkilerine bakılmamalı. Tek bir FET֒cünün de sosyal hayat içerisinde aktif olmasına müsamaha etmeyecek bir sonuca doğru Türkiye’nin gitmesi lazım” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.06.2017 07:38
  • Güncelleme Tarihi : 16.06.2017 07:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mustafa Şentop ‘damat’ konusunu değerlendirdi haberinin görseli

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan “Neler Oluyor?” programında soruları cevapladı. Şentop, CHP’nin 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun raporuna yönelik muhalefet şerhine ilişkin, “Yeni bir şey değil, 15 Temmuz öncesinden itibaren Cumhuriyet Halk Partisi’nin 17-25 Aralık’tan itibaren hatta Sayın Kılıçdaroğlu’nun böyle bir yaklaşımı var. Bir takım malzemeler veriliyor kendisine, tam olarak nasıl kullanacağını kendisi de bilmiyor. Ama bunlarla bir vur kaç taktiği ile saldırıyor. Darbe Komisyonu raporu ile ilgili olarak yaptıkları işte bu” ifadelerini kullandı.

ÇOK ÇİRKİN BİR İFTİRA

Kılıçdaroğlu’nun AHİM’in teknik prosedürünü bilmediğini savunan Şentop, Türkiye’yi dışarıdan müdahaleye açık hale getirmek istediğini söyledi. Şentop, “15 Temmuz'daki hareketin uluslararası bir teşebbüs olduğunu, işgal hareketi olduğunu söylüyoruz. O işgal hareketine karşı yürütülen mücadeleye de bir uluslararası sistem tarafından müdahale edilmesini istiyor. Aslında 15 Temmuz’un arkasındaki güçlerin yeniden farklı sebeplerle müdahalesine dair bir çağrı bu. Çok çirkin bir iftira. İşgal girişimine canı pahasına karşı çıkan milletimize de bir hakarettir” değerlendirmesinde bulundu.

Siyasette Türkiye’yi öne alan yaklaşımın önemine vurgu yapan Şentop, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin menfaatini göz ardı eden küçük hesaplarla hareket etmemesi gerektiğini söyledi. Şentop, Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık sürecinden önce ve sonrasında FET֒ye yaklaşımının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Eleştirileri var ama o eleştiriler FET֒ye yönelik eleştiriler değil. FETÖ üzerinden AK Parti’ye yönelik eleştirilerdi. 17-25 Aralık’tan sonra bir ayrışma oldu. FET֒yü de kullanarak AK Parti'ye karşı ithamlarda bulunuyordu.”

TUTARLILIK YOK

Siyasete katkı yapan bir muhalefetin söz konusu olmadığını söyleyen Şentop, “Muhalefet bütünüyle AK Parti’nin yaptıkları ve icraatları ile söyledikleri ile ilgili karşı eleştiri oluşturuyor. O bakımdan bazen daha önce kendisinin desteklediği, savunduğu şeyleri söylese bile AK Parti, onu da eleştiriyor. O zaman tutarlılık diye bir şey gözetmediğini net bir şekilde görüyoruz. AK Parti’nin yaptıklarını, söylediklerini eleştirmekten başka bir amaç gözetmiyor” şeklinde konuştu.

YARGI SÜRECİNDE

Şentop, şu an FETÖ davalarında ‘damat’ tahliyelerine ilişkin ise, “Bu bir yargı süreci, devam ediyor. Bir an önce hüküm verilsin bitsin diye de düşünülebilir. Hukukun öngörmüş olduğu süreçler içerisinde bunun yürütülmesi lazım. Bu süreci bir bütün olarak görmek lazım. Hukukun öngördüğü her şeyi dikkate alarak yürütmek lazım. Bunlarda bir eksiklik, bir atlama olduğu takdirde tekrar geri dönüp başa sarmak lazım. Bunlar atlanırsa bundan karar çıkar ama bir sonraki mahkemede bozulur, sonra tekrar başa dönmek zorunda kalınır” diye konuştu.

YANLIŞLIKLAR OLABİLİR

Şentop, “Bazı yanlışlıklar olabilir. Bunların düzeltilmesi de yargının işleyişi içinde mümkün. Ama dışarıdan sosyal medyada oluşturulan kampanyalarla yargıyı da psikolojik olarak baskı altında bırakıyoruz. Serbest bırakması gereken kişiyi bırakamıyor veya tutuklaması gereken kişiyi tutuklayamıyor ters bir kampanya yürütüldüğü zaman. Biraz bu konuda bence bu süreci sabırla takip etmek zorundayız. Sosyal medyanın aleyhinde kampanya yürüttüğü birisini tutuklasınlar. Yarın öbür gün başkaları ile ilgili geçerli tutuklama sebepleri olmadığı halde tutuklasın, onu istiyor. Bu falanın bir yakını veya falanın bir şeyi diye. Tersi de söz konusu olabilir. 50 bin civarında bir kişi adli kontrolle serbest bırakılmış. Türkiye’nin konuştuğu iki kişi var. İki damat var, bu bağlamda bir tartışma. Bu sulandırma işinin iki boyutu var. Birisi şu FET֒cü olduğu halde hakkında hukuken hak ettiği halde işlemler yapılmayanlar var. Veya işlemler yapılmaya başlanmış, çeşitli sebeplerle devreye girmeler, bunlarla beraber serbest bırakılmış tahliye edilmiş veya soruşturma, kapsam dışında bırakılmış, FET֒cü olduğu halde bu sürece dahil edilmeyenler, bir de şikayet olanlar var. FET֒cü olmadığı halde bu sürece dahil edildiği söylenenler var. Buradaki kararlılık çok önemli. FET֒nün en önemli bir unsurunun bile devlet içerisinde kalmayacağı şekilde kararlı şekilde mücadeleyi sürdürmek lazım” şeklinde konuştu. (İHA)