Sayfa Yükleniyor...
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hendeklerin, barikatların kaldırılması lazım ve parlamentonun bu konuda adım atmasına imkan tanınması lazım dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, TBMMde basın toplantısı düzenledi. Kürt meselesinde yakın tarihin en krizli döneminin yaşadığını öne süren Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin acilen etrafında toplanması ve komisyon oluşturarak çalışmaya başlaması gerekmektedir. Geçtiğimiz dönemde, 26 Haziran 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğumuz teklifle Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyeti kurulması hakkında kanun teklifi vermiştik. Ancak teklifimiz hükümetin Terörün Sonlandırılması yasasıyla birleştirilmemiş ve hükümetin önerdiği ve adına 'Çözüm Süreci' denilen yasa çıkmıştır. O yasa halen yürürlükte. Ancak yasa ile maalesef Türkiyenin Kürt meselesinin çözümü doğrultusunda adım atılamadı. Bu yöntemin doğru bir yöntem olmadığını, hükümet odaklı şeffaf olmayan yöntemin Kürt sorununun çözümünde yardımcı olamayacağını ifade etmiştik ifadelerini kullandı.
Geçmiş dönem verdikleri yasa teklifini bugün itibariyle yenilediklerini kaydeden Tanrıkulu şunları kaydetti:
İki yöntem öneriyoruz. İç tüzükte bir değişiklik yapalım. İç tüzükle bu komisyonu kuralım. Eğer iç tüzükle böyle bir komisyon kurulması doğru değil diyorsanız, ikinci alternatifimiz yasayla kuralım. Komisyon Türkiyenin Kürt meselesini, şiddet meselesini, terör meselesi konusunda çalışmaya başlasın. Her siyasi partiden iki milletvekilinde Mutabakat Komisyonu kurulsun. Bu komisyon süresi bir yıl olsun. Bu sorun üzerinde çalışsın, gerekirse süre genel kurul tarafından uzatılsın. Bu komisyona bağlı, her siyasi partiden üçer kişiden oluşacak bir Ortak Akıl Heyeti kurulsun. Parlamento ve milletvekillerinin yapamayacağı görüşmeleri komisyon vasıtasıyla yapsın.
KILIÇDAROĞLU BÖLGEDE TOPLANTI YAPACAK
Tanrıkulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun bugün bölgedeki il ve ilçe başkanları ile toplantı yapacağını belirtti.
Tanrıkulu, 'hendeklerin kapatılması noktasında ne yapılabilir?' sorusuna, Hendeklerin, barikatların kaldırılması lazım ve parlamentonun bu konuda adım atmasına imkan tanınması lazım. Barikat ve enkaz parlamentonun çalışmasını da engellemektedir. Enkazların mutlaka kaldırılması gerekiyor. Bu yöntem yanlış bir yöntemdir diye cevap verdi.
Başika saldırısına ilişkin olarak ise Tanrıkulu, Türkiye'nin Suriye ve Irak çatışmaların tarafı haline geldiğini iddia ederek IŞİD ile karşı karşıya geldiğimiz, eylem yaptığı duruma gelmişiz. Türkiye IŞİD'i diye bir örgüt var mı, yok mu? Emniyet Genel Müdürlüğü'nün terör listesine aldığı Türkiye IŞİD'i diye bir örgüt var mı? Türkiye IŞİD'i diye bir örgüt 2015 yılına kadar tanımlanmadığı için IŞİD Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ve Türkiye aleyhine faaliyet yürütmüştür değerlendirmesini yaptı. (İHA/ANKARA)
Haber Merkezi