“Paterson Köşkü kaderine terk edildi”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 1978 yılında kamulaştırılan, aradan geçen 37 yıldır halkın hizmetine kazandırılmayan ‘taşınmazı’ Ankara’ya taşıdı


  • Oluşturulma Tarihi : 12.07.2015 06:36
  • Güncelleme Tarihi : 12.07.2015 06:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Paterson Köşkü kaderine terk edildi” haberinin görseli

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Maliye Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’na ayrı ayrı yönelttiği önergeyle ilgili olarak; içinde tarihi Paterson Köşk’ünün de bulunduğu taşınmazın amacına uygun, kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yapılanların yılan hikayesini hatırlattığını ifaden Sındır; “Paterson’un evi olarak bilinen binanın da içinde bulunduğu alan 1974 yılında Tabii SİT alanı olarak belirlenmiş. Ardından da söz konusu taşınmaz İzmir İl İdare Kurulu’nun 05.10.1978 gün 4264 sayılı kararı ile ‘eski eserin korunması ve kültür hizmetlerinde kullanılması’ amacıyla kamulaştırılmıştır. Aynı taşınmaz lojman, kütüphane,  çocuk bahçesi ve otel yapımı amacı ile önce Turizm Bankası A.Ş.’ye sonrasında da o zamanki adıyla Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Bakanlık taşınmazı Bornovalıların yararlanacağı kültür merkezi olarak değerlendirmek için projelendirilmiş ve ihaleye çıkarılmıştır” dedi.

“BORNOVALILAR HİZMETTEN MAHRUM EDİLMİŞTİR”

Aradan geçen bunca zamana rağmen ortada hiçbir şeyin olmadığını ifade eden Sındır; “Ortada Bornovalıların eğitim, kültür ve sosyal amaçlı kullanabileceği ne kültür merkezi, ne kütüphane ne çocuk bahçesi ne de otel var! Yeterli ödenek verilmediği için bir türlü tamamlanamayan kaba inşaattan başka bir şey yok. Ortada aynı alanda bulunan, bakımsızlıktan harabeye dönen yıkılma tehlikesi ile yüz yüze tarihi Paterson Köşkü’nden başka bir şey yok. Öyle ki taşınmazların önceki sahipleri yapılan kamulaştırmanın yasal süresi içerisinde yatırım ve hizmete dönüştürülememesi nedeniyle kendilerine iade edilmesi için mahkemeye gitmişlerdir.  Bornova’nın merkezinde böylesine değerli bir yer ve tarihi bina iş bilmeyenlerin elinde heba, kamu kaynakları çarçur, Bornovalılar hizmetten mahrum edilmiştir” dedi.

“20 YILDA HARCANAN ÖDENEK NE KADAR?”

Yaklaşık 20 yıl önce ihale edilerek yapımına başlanan “Bornova Kültür Merkezi” inşaatı neden tamamlanamadığını soran Sındır şöyle dedi: “ihale tarihinden günümüze bu inşaat için Bakanlık tarafından ayrılan ödenek ne kadardır? İnşaatın tamamlanıp halkımızın hizmetine girmesi için daha ne kadar kaynağa gerek vardır? Bunca zamandır harcanan paraların karşılığı nerelere gitmiştir? Bornovalılar eğitim ve kültür hizmetlerinden neden mahrum bırakılmışlarıdır? Hemşerilerimizin aklına takılan tüm bu soruların sorumlular tarafından açıklığa kavuşturulması zorunludur. Kamu kaynaklarının verimli ve planlı kullanılması zorunludur. Bornova Kültür Merkezi’nin tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulması zorunludur.” (HABER MERKEZİ)

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın Maliye Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’na ayrı ayrı yönelttiği sorular şöyle:

  1. Söz konusu taşınmazların (22 ve 23 no’lu parseller) mülkiyeti bugün itibariyle kime aittir? Taşınmazların önceki mülk sahipleri tarafından, yapılan kamulaştırmanın yasal süresi içerisinde yatırım ve hizmete dönüştürülememesi dolayısıyla, kendilerine iade edilmesine yönelik açılmış bulunan herhangi bir dava var mıdır? Sonuçlanmış mahkeme kararları var mıdır?

 

  1. Söz konusu taşınmazlar kronolojik olarak hangi kurum/kuruluşlara tahsis edilmişlerdir? Yapılan tahsisatlar hangi nedenlerle amaca yönelik değerlendirilememişlerdir?

 

  1. 22 no’lu parsel üzerinde yaklaşık 20 yıl önce ihale edilerek yapımına başlanan “Bornova Kültür Merkezi” inşaatı neden halen tamamlanamamıştır? Ne kadarlık kısmı tamamlanabilmiştir? İhale tarihinden günümüze bu inşaat için Bakanlık’ça ayrılan ödenekler yıllar itibariyle ne kadardır ve daha ne kadar ödeneğe ihtiyaç bulunmaktadır?

 

  1. “Bornova Kültür Merkezi” inşaatına başlandığı günden bugüne kadar İmar Mevzuatında (Kanun ve Yönetmeliklerde) ve Deprem Yönetmeliklerinde birçok değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu inşaatın bu mevzuat değişikliklerine göre tadilat projeleri yapılmış mıdır? Tadilat projeleri yapılmış olsa da 20 yıldır inşaatta kullanılan ve/veya açıkta bulunan demir ve çelik konstrüksiyon elemanlarının yapısal sağlamlığı halen geçerli midir?

 

  1. “Bornova Kültür Merkezi” inşaatının tamamlanmasına ve halkımıza hizmete sunulmasına daha kaç yıl beklenecektir?

 

  1. 23 no’lu parseldeki taşınmazın (Paterson Köşkünün) kamuya hizmet verebilmek için restorasyonu amacıyla; Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün12.05.1986 gün ve 17860 sayılı yazısı ile Kültür Bakanlığınız (Kültür Merkezleri Dairesi Başkanlığı) adına tahsisatın yapıldığı doğru mudur? Söz konusu tahsisatın Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 18.09.2008 tarih ve 3121-103557 sayılı yazı ile Bakanlığınızdan alınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapıldığı doğru mudur? Dolayısıyla aradan geçen 22 yıl içerisinde (1986-2008) Köşk restorasyonuna yönelik ne yapılmıştır?

 

  1. Söz konusu taşınmazlar üzerinde yapılan söz konusu kamulaştırmaların yapıldığı tarihten (1978) günümüze kadar 37 yıldır hiçbir kamusal yatırım ve hizmet üretilmemiş olmasının meydana getirdiği zararın maddi ve manevi boyutları nedir?

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script