“Polisin ağır silahları olacak”

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Öyle bir düzen kurmalıyız ki, Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp ordunun başına getirseniz darbe yapamayacak durumda olması lazım” diye konuştu


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2016 07:36
  • Güncelleme Tarihi : 29.07.2016 07:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Polisin ağır silahları olacak” haberinin görseli

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bir televizyon programına konuk oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Ala, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Ala, 15 Temmuz’da memleketin büyük bir ihanet şebekesinin darbe girişimine şahit olduğunu dile getirdi. Türkiye için çok acı verici bir durumla söz konusu olduğunu söyleyen Ala, “Bin 500 yıllık Türk İslam tarihinde de, ondan önceki dönemlerde de eşine az rastlanır bir ihanet var. Akıl seviyesinin gerçekten çok altında bir rezillik bu. İnsanın bu alçaklığı ifade etmekte zorlanması çok tabii. Hangi kelimeyi kursanız bu alçaklığı tanımlamakta zorlanırsınız. Bu, Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülük. Diğer taraftan bu alçaklığa karşı bütün milletimiz topyekun demokrasiye, kendi iradesine sahip çıktı; her yaştan, her düşünceden, her siyasi görüşten insan sokaktaydı ve tankları, uçakları durdurdu” diye konuştu.

TALAT AYDEMİR VURGUSU

“Öyle bir düzen kurmalıyız ki, Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp ordunun başına getirseniz darbe yapamayacak durumda olması lazım” diyen Ala, şöyle devam etti:

“Bu nasıl olur: Biz birtakım şeyleri biliyoruz ama bazıları anayasal olarak tanımlanmış, değiştiremiyorsunuz. Amerika’da mesela kuvvet komutanları ayrı ayrı başkana bağlıdır, donanma komutanı ayrıca bağlıdır. Oradaki bir kurmay başkanı danışman statüsündedir. Bizde de tek yerden emir alan ama emir verdiği zaman her yere hüküm eden bir yapı olmamalıdır. Bu yapı değişik yerlerde olur. Mesela kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanlığı yeniden yapılandırılır. Okullar neden orada? Okulların insan kaynağını Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, başka bir yer yetiştirir sunar. Milletin çoluğu çocuğu liselere, üniversitelere gidiyor, alırsınız oradan yetiştirirsiniz. Başka ülkelerde de burada. Demokratik ülkelerde sistemi açarsınız, işler artık normal rayında yürür, kimsenin hayalinden bile geçmez böyle şeyler. Orada yapısal değişikliğe ihtiyaç var. Şimdi Jandarma ve Sahil Güvenliği ayırıyoruz mesela. Jandarmada ve Sahil Güvenlik’te generallerin terfisi ve tayinleri yine kararnameyle olacak, YAŞ’a girmeyecek. YAŞ, adı üstünde şura. Kanunlara bakarsanız normalde tavsiyede bulunur. Ama bizim sistemin kuruluşu itibariyle tepesinin üstünde duruyor sistem. Kanunda ‘tavsiyede bulunur’ yazan yetkinin tamamını kullanıyor, ‘yetkili’ yazan da formalite haline gelmiş. Yine üçlü kararnameyle atanıyor fakat kararname olmuş formalite YAŞ olmuş esas. Tepesinin üstüne duruyor sistem.”

DARBE ANAYASASIYLA YÖNETİLDİĞİMİZİ UNUTMAYALIM

Darbe anayasası ile yönetildiğimizi hatırlatan Ala, “Bizim anayasamızda Genelkurmay Başkanlığı Başbakan’a karşı sorumlu, bağlı bile değil. Bir darbe anayasasıyla yönetildiğimizi unutmayalım. 60’tan beri kaçıncı darbe ve darbe teşebbüsüdür. Her darbe ve darbe teşebbüsünde siyaset alanı terk etti ama bizim 2002’den beri siyaset her darbe teşebbüsünden sonra alana çıktı ve reform yaptı. 27 Nisan bildirisinden sonra, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 367 kararı bir darbe kararıdır. Ne yaptık; halka gittik ve ‘Cumhurbaşkanını bundan sonra halk seçecek’ dedik. Sonra yine bir program daha oldu partiye karşı kapatma davası açtılar. Sonra yine halka gittik, bu sefer de anayasayı değiştirerek kapatmayı zorlaştırdık. Ondan sonra 17-25 Aralık oldu, İç Güvenlik Paketi’ni getirdik birçok şeyi değiştirdik. Şimdi de Allah’ın izniyle, ilk aldığımız kararlardan birisi Jandarma ve Sahil Güvenliği İçişleri Bakanlığı’na bağlamak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE KRİZ OLMADAN REFORM OLMUYOR

Türkiye’de mevcut anayasa nedeniyle, sistem reformlarının ancak krizlerden sonra ele alınabildiğinin altını çizen Ala, “Bu darbe anayasası her şeyi öyle bir bağlamış ki, Türkiye’de kriz olmadan reform olmuyor. Kriz olmadan sisteme yönelik reform olmuyor. Sistem reformunu ancak krizlerden sonra ele alabiliyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Ala, emniyet mensuplarının ağır silahlar edinip edinmeyeceği yönündeki soruya, “Polis kendi kullanacağı kadar ağır silah edilecek. Bir şey olup da olmamış gibi davranmak bizim politikamız değil. Güven ve inanmak işin bir kısmıdır. Öyle bir düzenleme yapacaksınız ki güvenilmeyen insan bile bir şey yapamayacak. Kötü niyetli birileri gelse bile, kötü niyetlerini gerçekleştirilemeyeceği sistemi getireceksiniz. Polisin ağır silahları da olacak. Vardı daha önce, 28 Şubat’ta aldılar. Niye almışlar; sanki bu ülkede 12 Eylül olmamış, sanki 71, sanki 60 olmamış. Herkes artık sorunu kilimin altına itmeyi politika olmaktan çıkardı. Böyle bir problemimiz var. 31 Mart vakasından beri bu millet kaç darbe yaşadı. Burada karşımıza aldığımız, her seferinde asker üniforması içerisine girebilen ya hain oluyor, ya teröristler oluyor böyle, ya başka niyetteki kimseler oluyor; bunların Türkiye’ye zarar vermesini önleyecek güç dengesini kuracaksınız” diye cevap verdi. (İHA)