- Siyaset
- 13.05.2025 17:01
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'yi, Suriye'ye karşı askerî bir hareket hazırlığında bulunmakla suçlamasına ilişkin bir soruya Şu anda Rusya, Suriye içerisinde bir işgal hareketi halindedir cevabını verdi
2013 yılında, başbakanlığı döneminde ziyaret ettiği; ancak bu kez kısa süreli geldiği Senegalde gösterilen hüsnü kabul için, Devlet Başkanı Salla ve Senegal makamlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiyenin Afrika ile ilişkilerinin, eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan-kazan temelinde her geçen gün gelişip güçlendiğini söyledi.
Senegal'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliğinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda kendimizi BM Güvenlik Konseyinde hissediyoruz. Çünkü Senegalin orada olması, bizim orada olmamız anlamına gelir" dedi.
DAYANIŞMA İÇERİSİNDE YÜRÜYECEĞİZ
Senegal Devlet Başkanı Sall ile bu yıl içinde İstanbul'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de bir araya geleceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirvenin önemli kararlar alacağına inanıyorum. DAEŞ, PKK, PYD ve Boko Haram gibi terör örgütlerine yönelik bazı kararları almamızın gereğine inanıyorum. Ve bütün bunların yanında tabii yükselen Senegal Planına da Türk firmalarının gerekli ilgisi her geçen gün artarak devam edecektir. Askeri ilişkilerimizi daha da artıracağız. Savunma iş birliğinde ortak projelere birlikte adım atacağız. Ekonomi, kültür, turizm; bütün bunlara yönelik adımlarımızı geliştirerek atacağız ve dayanışma içerisinde geleceğe yürüyeceğiz. Çünkü bütün bu saydıklarım bizim için stratejik alanlardır."
2 MİLYON 700 BİN MÜLTECİ GELDİ
Açıklamasında Senegal Devlet Başkanı Sall'a şahsı ve heyeti adına teşekkürlerini de ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının Suriye krizine ilişkin sorularını da cevaplandırdı.
Bir gazetecinin Avrupa Birliği'nin göç sorunuyla baş etmekte sorun yaşadığını hatırlatarak, bu konuda Türkiye'nin üstleneceği rolleri sorması üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye Suriye'den 2 milyon 700 bin, Irak'tan ise 170 bin mültecinin geldiğine işaret ederek, Türkiye'nin belediye ve sivil toplum kuruluşlarının harcamaların dışında şu ana kadar devlet bütçesinden mülteciler için 9 milyar dolar harcadığını belirtti.
MÜLTECİLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK BAZI ÇALIŞMALAR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Konseyinden Türkiye'ye şu ana kadar sadece 455 milyon dolar destek verildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz şu anda da yine gelen mültecileri almaya devam ediyoruz. Rusya, Suriye rejimi yakıyor, yıkıyor, vuruyor. Biz ise hâlâ bu insanlara bakmak için onlara yardım etmek için kabul ediyoruz. Bütün kamplarımızda onları desteklemeye devam ediyoruz. Şu anda kamplarımızdaki mültecilerin sayısı, 280 bin. 280 binin dışındakiler ise çeşitli şehirlerimizde iskân ediliyorlar. Hükûmetimiz şu an bütün bu mültecilere karşı onları nasıl istihdam edebiliriz, buna yönelik bazı çalışmalar yapıyor. Dünyada bu şekilde başka bir ülke yok" açıklamalarını yaptı.
RUSYA, SURİYE İÇERİSİNDE BİR İŞGAL HAREKETİ HALİNDE
Rusya'nın Türkiye'yi, Suriye'ye karşı askerî bir hareket hazırlığında bulunmakla suçladığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: Rusya'nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Önce Rusyanın şu an Suriye sınırları içerisinde öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım. Rejim ile iş birliği halinde öldürdükleri insan sayısı, 400 bine ulaştı. Şu anda Rusya, Suriye içerisinde bir işgal hareketi halindedir. Partus'ta deniz üssüyle, Lazkiye'de hava üssüyle, adeta Esed'e butik bir devlet kurma gayretinin içerisindedir. Çünkü Esed şu anda Suriye'de aslında bitmiştir. DAEŞ terör örgütü, diğer örgütler, Suriye'yi paylaşmış durumda. Türkiye'ye gelince, Türkiye şu anda tehdit altındandır. Bizim Suriye'ye 911 kilometre sınırımız var. Rusya'nın sınırı mı var, İran'ın sınırı mı var? Onlar, orada ne yapıyor? Söyledikleri şey şu: Bizi Esed çağırdı. Her davete icabet edilmez. Çünkü orada devlet terörü estiren bir Esed vardır. Zalimdir, katildir. Onlara destek veren de o suça ortaktır."
SALL: DAKARI AFRİKANIN MERKEZİ SEÇTİLER
Senegal Devlet Başkanı Sall da yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilere değindi ve hükûmetler arasında kısa bir süre önce imzalanan bir arsa anlaşması çerçevesinde Ankara ve Dakar'da Senegal ve Türkiyenin yeni büyükelçilik binalarının inşa edileceğini bildirdi. Türkiye Cumhuriyetinin, Afrikada varlığını göstereceğini ve Dakar'ı Afrika'nın merkezi olarak seçtiğine işaret eden Devlet Başkanı Sall, Türk inşaat şirketlerinin Senegalde yürüttüğü ve yürüteceği projelerden örnekler vererek, Gördüğünüz gibi Türkiye ile çok iyi bir iş birliğimiz var" şeklinde konuştu. (DHA)