Sayfa Yükleniyor...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgilin SGKdaki fişleme iddialarına ilişkin, Çok haksız, bilgi yoksunu ve araştırılmadan bazı ifadeler kullanıyor. KHK ile ihraç da ülkemiz açısından yeni bir durum ve Resmi Gazetede paylaşılıyor. Fişleme gibi bir durum yok dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan, tekstil, deri, mobilya, gıda ürünleri ve içecek imalatı ve kimya ürünleri imalatı sektörlerindeki iş yerlerindeki iş sağlığına yönelik İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesinin (İSGİP) kapanış töreni yapıldı. Meyra Palaca Hotelde düzenlenen programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının neden olduğu kayıpların gelişmekte olan ülkelerin kalkınma hamlelerinin önünde bir engel olduğunu ifade ederek, Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği konusunun sadece iş yeri ve çalışan düzeyinde değil, toplumun genelini doğrudan ilgilendiren bir öncelik olduğunu iyi anlamamız gerekiyor. Bizim için iş sağlığı ve güvenliği milli bir meseledir. Bu alanda elde edeceğimiz her mesafe ülkemiz için büyük öneme sahiptir dedi.
300 MİLYON İŞ KAZASI
Sürekli iş görmezlik ödeneği ve iş görmezlik ödenekleri gibi ödemelerimiz söz konusu. Bu bağlamda SGK çatısında bu istatistikler tutuluyor ve güvenirlik bağlamında da en ufak bir kuşku yoktur diyen Bakan Sarıeroğlu, çalışma hayatı bağlamında en temel istatistiklerin de Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) perspektif ve çalışmaları olduğuna dikkat çekti. Bakan Sarıeroğlu, sözlerine şöyle devam etti: ILO kaynaklarına göre dünyada her yıl işle ilgili kaza ve hastalıklar sonucunda 3,2 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Ayrıca her yıl 160 milyon yeni meslek hastalığı vakası ile 300 milyon ölümcül olmayan iş kazası meydana geliyor. Yani iş kazaları ve meslek hastalıkları sadece ülkemize has bir sorun değil, şuanda tüm dünyanın topyekun çalışma yaptığı bir alan. Hiçbir düzenleme, hiçbir çalışma giden canlarımızı geri getiremez. Önemli olan bu kayıpları engelleyecek çalışmaları yapmak, özveriyi göstermektir. AK Parti hükümetlerimiz her alanda olduğu gibi bu alanda da reform niteliğinde çalışmaları hayata geçirdi. Nitekim 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yayımlanması 2012 yılında gerçekleştirildi. Bu kanunun yayınlanmasından sonra tüm ikincil düzenlemeler hayata geçirildi. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çağdaş ülkeler düzeyine gelmesi açısından önemli bir adım, önemli bir dönüm noktası olmuştur. İlk kez bu kanun ile işçi tabirinin yerine çalışan tabiri kullanıldı. Sayı sınırı olmaksızın geçici, kısmi veya tam zamanlı çalışma gibi farklı statülere sahip çalışanlar ile kamu dahil bütün çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetlerden yararlanması sağlandı.
ORTA VADELİ ÇALIŞMALAR
İstikrarlı ve güçlü Türkiye için Orta Vadeli Programın ülkemiz açısından yeni bir ivme oluşturacağına inandığını belirten Sarıeroğlu, bakanlık olarak öncelik verdikleri konulara değindi. Bu kapsamda büyüme oranlarının istihdama yansıtılmasının temel öncelik olacağını vurgulayan Bakan Sarıeroğlu, İş-Kur faaliyetlerinin etkinliğini ve kapsamını geliştireceklerini, çocuk işçi çalıştırmakla alakalı hiçbir taviz olmayacağını söyledi. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için iradeyi ortaya koyacaklarını, asgari ücretle çalışan işçilerin kayıplarına ilişkin Meclis açıldığında yasal düzenlemenin gerçekleştirileceğini belirten Sarıeroğlu, bu kapsamda Ocak ayında belirlenen ücret neyse Aralık ayında da o olacağını açıkladı.
İRGİLE FİŞLEME YANITI
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgilin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının SGKnın işten çıkış kodları arasına eklediği 36 kod ile fişleme yaptığını ve insanların çoğunun bu fişlemeden habersiz olduğu iddialarına ilişkin de Bakan Sarıeroğlu, İki gündür cevap vermedim, bu suni gündemlerle enerjimizi düşürmek istemiyoruz. CHPde bir milletvekilimiz, Sosyal Güvenlik Kurumumuzun fişleme yaptığına yönelik çok haksız, bilgi yoksunu ve araştırılmadan bazı ifadeler kullanıyor. Bu asla cevap niteliğinde değil, biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak işimizi yapıyoruz. Bir kodlama sistemimiz var, işten ayrılanlarla, memurlarla alakalı 90, işçilerle ilgili 37 tan kodumuz var. Bu kodlama sisteminin yapılması emeklilik, kıdem tazminatı gibi hesapların sağlıklı yapılması. KHK ile ihraç da ülkemiz açısından yeni bir durum ve Resmi Gazetede paylaşılıyor, fişleme gibi bir durum yok. Polemik yapılacak, Türkiyenin gündemini meşgul edecek bir durum yok değerlendirmesini yaptı. Törende HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen ve çok sayıda davetli yer aldı. İHA
Haber Merkezi