Sayıştay raporu meclis gündeminde

Sayıştay’ın, 2014 yılı kamu kurumlarının hesaplarına ilişkin denetim raporları TBMM’ye sunuldu. CHP, Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporunda yer alan devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmadığı iddia edilen toplam 48 milyar lirayı Meclis gündemine taşıdı


  • Oluşturulma Tarihi : 06.10.2015 08:35
  • Güncelleme Tarihi : 06.10.2015 08:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sayıştay raporu meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporu devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan toplam 48 milyar lirasının olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu raporlama neticesinde ilgili Bakanlıklarca yapılan işlem var mıdır?” diye sordu.

“MİLLETVEKİLLERİNİN İNCELEMESİNE AÇMADI”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporu devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan toplam 48 milyar lirasının olduğunu ortaya koydu. Sayıştay’ın kamu kurumlarının 2014 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporları TBMM’ye sunuldu. Ancak KİT Hesaplarını İnceleme Komisyonu oluşmadığı için TBMM Başkanlığı raporları milletvekillerinin incelemesine açmadı. Sayıştay denetçilerinin bir başka çarpıcı tespiti de köprü ve otoyol kaçak geçişlerinden kaynaklanan alacakların tahsilatının yapılamaması. Toplam 169 milyon 982 bin lira kaçak geçiş bedeli tahsil edilemedi ve bu sebeple mali tablolara işletilemedi” dedi.

“YÖNETİM SORUNU ORTAYA ÇIKTI”

Sayıştay'ın kamu kuruluşlarındaki tahsilat ve yönetim sorunlarına dikkat çeken CHP'li Tanrıkulu, “Orman Genel Müdürlüğü 2014 yılı denetim raporunda da 1 milyar 634 milyon 647 bin lira tutarında izin gelirlerine ilişkin alacak kayıtlarının yapılmadığı, bu tutarların mali tablolara yansıtılmadığı, vadesi bir yılın altına düşen OR-KÖY kredilerinin de tahakkuk kayıtlarının bulunmadığı için 7 milyon 509 bin liralık tutarın mali tablolara yansıtılmadığı belirtiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 yılı denetim raporuna göre ise amme alacaklarının tecil işlemleri karşılığında borçlulardan alınan 950 milyon 671 bin lira tutarındaki teminatların muhasebeleştirilmediği görüldü. SGK ile ilgili yapılan bir başka mali değerlendirmeye göre de 5 milyar 736 milyon 871 bin lira tutarında prim geliri nazım hesaplarda kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) denetim raporunda da kuruma bağlı sağlık tesislerinde yapılan incelemelerde 2014 yılı içinde 11 milyon 770 bin liralık kira alacağının vadesi geldiği halde tahsil edilmediği ve bu alacakların mali tabloya yansıtılmadığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2014 yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu’na göre kalkınma ajanslarının giderlerinin bir önceki yıla göre 166 milyon lira arttığı ve ajansların ciddi oranda tahsilat ve yönetim sorunu yaşadığı ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.

“DOĞRU MUDUR?”

Tanrıkulu, Meclis başkanlığına sunduğu öneresinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan şu sorularına da yanıt istedi:

-Sayıştay'ın 2014 yılına ait raporu devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan toplam 48 milyar lirasının olduğu iddiası doğru mudur?

-İddia doğru ise bu raporlama neticesinde ilgili Bakanlıklarca yapılan işlem var mıdır? Sayıştay’ın kamu kurumlarının 2014 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporları TBMM’ye sunulduğu halde kasıtlı olarak komisyonun oluşturulmadığı ve raporların milletvekillerinin denetimine açılmadığı iddiası doğru mudur?

-Köprü ve otoyol kaçak geçişlerinden kaynaklanan alacakların tahsilatının yapılamadığı ve toplam 169 milyon 982 bin lira kaçak geçiş bedeli karşılığının tahsil edilemediği iddiası doğru mudur?

-Orman Genel Müdürlüğü 2014 yılı denetim raporunda da 1 milyar 634 milyon 647 bin lira tutarında izin gelirlerine ilişkin alacak kayıtlarının yapılmadığı, bu tutarların mali tablolara yansıtılmadığı, vadesi bir yılın altına düşen OR-KÖY kredilerinin de tahakkuk kayıtlarının bulunmadığı için 7 milyon 509 bin liralık tutarın mali tablolara yansıtılmadığı iddiası doğru mudur?

SGK BORÇLARI DA GÜNDEMDE

-Sosyal Güvenlik Kurumu 2014 yılı denetim raporuna göre ise amme alacaklarının tecil işlemleri karşılığında borçlulardan alınan 950 milyon 671 bin lira tutarındaki teminatların muhasebeleştirilmediği iddiası doğru mudur? Yine SGK’da 5 milyar 736 milyon 871 bin lira tutarında prim geliri nazım hesaplarda kayıt altına alınmadığı iddiası doğru mudur?

-Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) denetim raporunda da kuruma bağlı sağlık tesislerinde yapılan incelemelerde 2014 yılı içinde 11 milyon 770 bin liralık kira alacağının vadesi geldiği halde tahsil edilmediği ve bu alacakların mali tabloya yansıtılmadığı iddiası doğru mudur?

-Sayıştay’ın 2014 yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu’na göre kalkınma ajanslarının giderlerinin bir önceki yıla göre 166 milyon lira arttığı ve ajansların ciddi oranda tahsilat ve yönetim

Haber Merkezi