Toplu sözleşme masasında ne çıkacak?

Milyonlarca memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için memur sendikaları hükümetle masaya oturuyor


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2015 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2015 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Toplu sözleşme masasında ne çıkacak? haberinin görseli

MENMET EMİN YENİAY/ANKARA

Milyonlarca memurun merakla beklediği toplu görüşmeler bu ay içinde tamamlanması bekleniyor. Görüşmelerde maaş zammının yanı sıra doğum ve ölüm yardımından kreş desteğine, evlilik yardımından cuma namazı iznine kadar birçok konu ele alınacak. Hükümetle pazarlık masasına ‘Sendikaları Yasası' gereği, her hizmet kolundan en fazla üyesi bulunan sendikaların katıldığı toplu görüşmelerde, en fazla üyesi bulunan Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türkİmar-Sen, Türk Eğitim-Sen; Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ve Bem-Bir-Sen ile KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen memurları temsil edecek.  Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de yer alacak. Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak. Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak. Ayrıca 4/B ve diğer sözleşmeliler, 4/C'li personel, KİT sözleşmeli personel, kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışan yüksek öğrenimli personelin kadroya geçirilmesi de masada olacak.

GÖRÜŞME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK

Yürürlük deki yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. İşveren Kurulu'nun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na iletilecek.

MEMURLAR NE İSTİYOR

Memur  Sendikalarının hükümetten talepleri ise şöyle:

DOĞUM: Halen 207.71 TL olan doğum ödeneği 830.80 lira olmalı.

ÖLÜM: Memur için 1592, eş ve çocuk ölümü için 796 lira ödeme ikiye katlanmalı, eş ve çocuk için 1592, memurun kendisi için 3 bin 184 liraya çıkmalı.

EVLENME: En yüksek devlet memuru aylığının 5 katı evlenme yardımı ödenmeli, çocukların evliliği halinde rakam en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı olmalı.

 EŞ VE ÇOCUK: Halen 177.3 lira olan eş yardımının 275 lira olması, 6 yaş üstü için 20.8, 0-6 yaş için 41.6 lira olan çocuk yardımı her yaş için 75 liraya yükseltilmeli.

KREŞ: Büyük şehirlerde 300, diğer kentlerde 250 lira kreş yardımı verilmeli.

YEMEK: Halen bütün kamu kurum ve birimlerinde yemek servisi yok. Yemek olmayan iş yerlerinde yemek bedelinin öğün başına 6 TL olması sağlanmalı.

GİYECEK: Kılık kıyafet yasakları kaldırılıp 125 TL nakdi giyecek yardımı yapılmalı.

ULAŞIM: Servis yoksa her gün için 5 TL ulaşım yardımı olmalı.

İKRAMİYE: Dini bayramlarda 2 maaş bayram ikramiyesi ödenmeli.

İZİN: Cuma günleri, namaz vaktini içine alacak şekilde iki saat  ‘çalışmaya ara verme' izni verilmeli.