Sayfa Yükleniyor...
Avrupa Birliği Bakanlığı, 14 Aralık tarihinde Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansının toplanacağını ve Ekonomik ve Parasal Politika Faslının müzakerelere açılacağını bildirdi
AB Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Reform Eylem Grubunun (REG) üçüncü toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında REG üyeleri Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Alanın katılımları ile 11 Aralık 2015 tarihinde Ankarada gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da katılmışlardır. Hükümetimiz bugüne kadar gerçekleştirilen köklü dönüşümler zemininde ve 2023 hedeflerimiz doğrultusunda inşa edeceği yeni reformlar ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini genişletmeye devam edecektir denildi.
TÜRKİYE-AB HÜKÜMETLERARASI KATILIM KONFERANSI TOPLANACAK
Reform sürecimizin başlıca itici unsurlarından biri Avrupa Birliğine üyelik hedefidir ifadesinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
ABye katılım yolundaki irademiz hiçbir zaman dönemsel olmamıştır. Tercihimiz ve irademiz stratejik bir yaklaşımın sonucudur. Mevcut sınamalar karşısında Türkiye ve ABnin birlikteliği, sorunlara köklü ve kalıcı çözümler bulunmasını kolaylaştıracaktır. Evrensel değerlerin terörün her türlüsü tarafından tehdit altında olduğu ve yaşam hakkının insanların ellerinden alınmak istendiği kritik bir zaman kesitinde temel önceliğimiz, insan onurunu korumak ve insan odaklı politikalar üretmektir. 29 Kasım 2015 tarihinde Brükselde gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi geleceğimizin inşasında ortak sahiplenmeyi öne çıkarmıştır. Zirvede müzakere sürecimizin canlandırılması konusunda ortaya konan siyasi iradenin ilk somut göstergesi olarak, 14 Aralık tarihinde Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı toplanacak ve Ekonomik ve Parasal Politika Faslı (17.Fasıl) müzakerelere açılacaktır. 64. Hükümet Programı, Hükümetimiz tarafından 10 Aralık 2015 tarihinde açıklanan Eylem Planı ve bu çerçevede güncellenecek olan ABye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı, 2016 yılının Reform ve AB Odaklı Yıl olacağının en güçlü işaretleridir.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
Suriyede devam eden kriz nedeniyle, 2011 yılında başlayan ve tırmanışa geçen göçmen krizi hem Türkiyeyi hem AB ülkelerini etkilemektedir. Bu kapsamda AB yetkilileriyle son dönemde yoğun temaslarda bulunulmuştur. Suriyeliler konusunda Türkiye bugüne kadar elinden gelenin en iyisini yapmış olup, önümüzdeki dönemde eğitim alanı öncelikli olmak üzere, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, gıda kartı uygulamasının finansmanı, barınma imkânlarının iyileştirilmesi ve ekonomiye katılımları konularında gerekli adımları atmayı hedeflemektedir. Öte yandan, Türkiye-AB ilişkileri göç sorununa indirgenmeyecek ölçüde tarihi, kültürel ve ekonomik bir derinliğe ve zenginliğe sahiptir. Bu zenginliğin farkında olarak, bölgesel ve küresel sorunlara Türkiye ve Avrupanın birlikte bulacağı çözümler, bölgemizde kalıcı barışın tesisine ve insan haklarının korunmasına sağlam bir zemin hazırlayacaktır. Önümüzdeki süreçte Türkiye-AB ilişkileri, Türkiyenin AB üyeliği hedefi doğrultusunda, paradigmanın değiştiği yeni bir düzlemde yeni bir ivmeyle daha da derinleşecek ve güçlenecektir. (İHA)
Haber Merkezi